Previsoka cena za sestavo letne bilance???!!!

Teme, ki jih ne morete uvrstiti drugam

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
Tajči3
Računovodja
Računovodja
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Tajči3 »

Uh je razburkano tukaj..:)
Razumela sem, da se Samantha samo zanima za programe in ker ni računovodja pač je radovedna, jo zanima in nisem (jaz osebno) razumela kot,da bi žalila računovodje.

Sicer pa forum je namenjen, da si pomagamo in tudi normalno je, da nekateri sprašujejo in povejo svoje mnenje... :wink:

Preden sem začela delati v računovodstvu, tudi meni ni blo nič jasno, kaj se sploh kak računovodja pritožuje, če imajo itak programe, pa da jim stranke itak prinesejo lepo zložene dokumente itd... Zdaj vidim, da temu ni tako. Najprej moraš kar nekaj krat klicati stranko, da ti prinese vse fakture, nato si še moraš vse zložit, nato začneš to knjižit v program (ti so različni), nato preveriš, če je vse ok...itd.. da ne bom preveč dolga:)
...no na tak način sem razumela, da hoče Samantha spoznati računovodstvo.:)

Bodite lepo; :mrgreen: :wink:
Zoris
Računovodja
Računovodja

Odgovor Napisal/-a Zoris »

Samantha napisal/-a:....., vendar sem pa videla kako je računovodkinja vsak mesec knjižila in je imela za bilanco skoraj vse gotovo.
Ta citat ni mišljen osebno, vendar, ko sem ga prebrala, sem se spomnila diplomirane ekonomistke, ki je izjavila: saj samo pritisnete na tipko in imate vse sknjiženo.
Samantha, obstajajo programi, ki vam omogočajo, da zmorejo res veliko. Toda, da programu lahko to omogočite, morate tudi vi mnogo vedeti. Vedeti morate, kako deluje program, kaj vam vse omogoča in vedeti morate tudi kako vso našo zakonodajo, ki se spreminja praktično dnevno, standarde in različnosti posameznih firm spraviti v programsko shemo, da vam bo delovalo tako, da boste lahko res samo stisnili na tipko in boste imeli vse sknjiženo ter se vam bodo izpisali potrebni obrazci za "bilanco".

Sama uporabljam program, ki zmore res vse in to od leta 2002. Verjamite mi, da ga še ne poznam do potankosti in, da se še vedno sproti učim. Temu predvsem pripomore naša spreminjajoča se zakonodaja in pa tudi programska hiša, ki nam vedno znova in znova program nadgrajuje tako, da zmore vedno več. S tem nas naj bi razbremenili pri našem delu, vendar tudi vse te priprave terjajo svoj čas in s tem predvsem denar.

Knjigovodju oziroma računovodji s prakso je najmanjši problem prejete, urejene in verodostojne papirje sknjižiti na pravilne konte. Da pa jih bo sknjižil pravilno, je spet potrebno vedeti vso potrebno zakonodajo, podjetnika/co ali direktorja moraš naučit, kako njegovo poslovanje spraviti na papirje, opozarjat in še kup drugih reči. Na enem forumu sem prebrala:
forum napisal/-a:.....,
"nihče me nič ne sprašuje, kako naj kaj naredi."
Ta del mi ni (nujno) všeč.
Dobra torta = dober material + dober kuhar
Legenda:
dobra torta ... zapisnik b.p.
dober material ... ustrezne podtakovne podlage - listine, pojasnila (to je stvar direktorja)
dober kuhar .... RS
V kolikor ste direktor dober material, potem vas RS res ne rabi spraševati po recepturi.
In v kolikor ste pripravljeni kupiti dober program, plačevat nadgradnje, se ga učiti in spremljati vso spreminjajočo se zakonodajo, ter to zakonodajo vključevat v program, potem ne potrebujete dobrega kuharja, ki vam svoje skrivne recepte zaračuna s primerno ceno, saj dobra torta ne nastane šele, ko jo okrasiš (bilanca).
Lp
Nazadnje spremenil Zoris, dne 27 Sep 2006, 08:48, skupaj popravljeno 1 krat.
Samantha
Začetnik
Začetnik

Odgovor Napisal/-a Samantha »

Najlepša hvala za razumevanje Tajči3.

Bom bolj točna.

Tako daleč že poznam zadevo in mi oddamo račune v mapi lepo povrsti z datumi prejema in z konti.

Mene je zanimalo kako delujejo programi?
Imam namrec občutek, da brez temelnic (mislim da se tako reče), ne gre nič. Dobila sem namreč info, kot da je treba vse prenašati ročno.

Ker imam problem z blanco bi potrebovala povezave. Vendar imam občutek, da ti programi ne zmorejo več kot Exel.

Upam,da sedaj razumete.

LP Samantha
Zoris
Računovodja
Računovodja

Programi zmorejo veliko več:
- knjiženja preko interneta,
- excel, word, pošiljanje preko e-pošte,
- s pravilnimi nastavitvami vam knjižijo proizvodnjo, storitve (porabo materiala),
- s pravilnimi nastavitvami vam avtomatsko knjižijo trgovinsko poslovanje, vodijo potrebne evidence, DDV vključno s konti prenosa na obveznost ali terjatev,
- omogočajo vodenje kadrovske evidence, vodenje prisotnosti na delu, potnih nalogov, letnih dopustov in vse kar je potrebno za obračun plač in kadrovskih evidenc,
- omogočajo vodenje plačilnega prometa in samega avtomatskega knjiženja izpiska TRR, kompenzacij, asignacij, gotovinskega poslovanja,
- omogočajo vodenje sredstev, avtomatskega obračuna amortizacijo in tudi knjiženje, odpisov sredstev s knjiženjem in podobno
- s pravilnimi nastavitvami vam prenesejo podatke v bilance, prenos podatkov za AJPES, izdelajo zaključne knjžbe in prenose v naslednjo leto.
- in še in še......

Lp
komar66
Računovodja
Računovodja
Kraj: bloke

Odgovor Napisal/-a komar66 »

nisem se imel namena vključit v to debato ampak me je malce pogrelo

pred leti se spomnim, ko sem si še služil kruh pri delodajalcu sem naredil kapitalno neumnost, po elektronski pošti sem poslal prošnjo za ponudbo za izvajanje notarskih storitev. V zrak je skočila notarska zbornica, češ kaj se gremo saj so notarske tarife objavljene v uradnem listu in naj si jih tam preberemo. Vseeno smo dobili ponudbe od skoraj polovice notarjev, katere smo zaprosili. Vrednost posla je bila po naših izračunih vredna približno 3 mio tolarjev, ponudbe smo pa dobili v razponu od 2 mio tolarjev do 4,5 mio tolarjev, takrat sem se pošteno vprašal komu sploh koristijo tarife, če so pa vsi plonkali iz uradnega lista.

sprašujem se tudi kateri kreten je v združenju računovodskih servisov postavil to tarifo, če vemo da 95% odstotkov računovodij ne dosega računovodske tarife niti do 60% cene in zakaj se ni postavilo ene realne cene

res pa je tudi dajmo roko na srce, če imaš vse poknjiženo, pripravljene temeljnice, in seveda ustrezen računalniški program kar si seveda že zaraćunal stranki in da če imaš izkušnje je bilanca narejena v štirih urah
Zoris
Računovodja
Računovodja

komar66 napisal/-a:res pa je tudi dajmo roko na srce, če imaš vse poknjiženo, pripravljene temeljnice, in seveda ustrezen računalniški program kar si seveda že zaraćunal stranki in da če imaš izkušnje je bilanca narejena v štirih urah
Če s tem mislite fizično izpolnevanje vrstic v obrazcih, jih res lahko izpolniš v štirih urah, pa še mogoče vam dodam k temu pojasnila k izkazu (odvisno od firme).

Po računovodski tarifi tar. št. 6 pa izdelava računovodskih izkazov in davčnih obračunov ni samo izpolnjevanje vrstic v obrazcih.

Lp
Mirko Zbačnik
Moderator
Moderator
Kraj: Bloke, Postojna
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Mirko Zbačnik »

komar66 napisal/-a:res pa je tudi dajmo roko na srce, če imaš vse poknjiženo, pripravljene temeljnice, in seveda ustrezen računalniški program kar si seveda že zaraćunal stranki in da če imaš izkušnje je bilanca narejena v štirih urah
Odvisno od programa, lahko tudi v petih minutah :spomezik: , če zraven še piješ kavo. Vendar povdaril bi naše znanje.

Da ne zaidemo preveč na stranska pota :spomezik: . To temo smo že premlevali, a ugotovitvi, da nam cena na trgu raste le s kvaliteto in strokovnostjo, ne moremo uiti.
Bločeni so počeni, v papirček zaviti in na plank pribiti. (Slovensko ljudko otroško izročilo)
Mirko Slika
Odgovori