8,5 ali 20 % ddv?

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
MINEA
Nov član
Nov član

8,5 ali 20 % ddv?

Odgovor Napisal/-a MINEA »

Sem dobila vprašanje in sama nisem sigurna.

Montažno podjetje, s.p; reg. za montažo gradbenih elementov, stavbno pohištvo....., vgrajuje - montira okna. Okna kupi pri dobavitelju, jih montira drugje in tudi račun izstavi dobavitelju, kje je nabavil material (okna). Do sedaj je zaračunal 20 % DDV na montaže ali bi lahko 8,5 % zaračunal?
Kaj menite? Ima kdo enak primer? Hvala vnaprej za vsak odgovor :wink:

LP!
TarasM
Računovodja
Računovodja
Kraj: Slovenija

Odgovor Napisal/-a TarasM »

DDV 8,5 % se obračuna če gre za vgradnjo v staanovanjski objek in če je zaračunano neposredno investitorju.

59.člen pravilnika o izvajanju DDV
(1) Po stopnji 8,5% iz 11. točke 25. člena ZDDV se obdavčuje gradnja in dobava stanovanj, stanovanjskih objektov ali njim pripadajočih delov in stanovanjskih stavb za posebne namene ali njim pripadajočih delov (v nadaljnjem besedilu: stanovanjski objekti) ter njihova gradnja, obnova in popravila, kadar so zaračunana neposredno investitorju.
MINEA
Nov član
Nov član

Odgovor Napisal/-a MINEA »

Pozdravljeni!
Če te dobro razumem to v mojem primeru ne velja, ker on zaračuna svojemu dobavitelju oken in ne stranki. Korektno?
LP! :roll: :spomezik:
thinkblue
Začetnik
Začetnik
Kraj: Slovenia

Odgovor Napisal/-a thinkblue »

Da ne bom odpiral nove teme ker imam podoben problem.

Izvajali bomo namreč instalacije na nekem VEČSTANOVANJSKEM OBJEKTU. Investitor je pravna oseba (d.o.o.) --> ta pa bo v kasnejši fazi stanovanja prodajal naprej nekim končnim kupcem.

Problem je v pogodbi. Navedel je namreč, da mu v mesečnih situacijah navajamo samo 8,5% davek in ne 20% kot smo napisali mi !!!

Glede na to da je on pravna oseba (in misli stanovanja potem prodati) se po mojem zaračunava 20% ddv. On pa trdi da ne, ker je sam investitor.

Hmmm ? Kaj je sedaj pravilno ?

TB
thinkblue
Začetnik
Začetnik
Kraj: Slovenia

Odgovor Napisal/-a thinkblue »

TarasM napisal/-a:kadar so zaračunana neposredno investitorju.
In kdo je potem investitor?

A je tisti ki investira v objekt - kljub temu da ga namerava naprej prodati - v tem primeru tisti, ki se mu zaračunava 8,5% (ne glede na to, da je pravna oseba) ?

TB
Odgovori