Lep pozdrav vsem
Nevem kako naj sknjižim dolgoročni kredit. Dobili smo dolgoročni kredit
za nepremičnino vendar denar ni prišel na naš poslovni račun ampak
agenciji s katero smo poslovali. Prosim za pomoč.!
KnjiŽenje
Moderator: Mirko Zbačnik
V vašem primeru sta v bistvu dva poslovna dogodka:
- prejem kredita
- obveznost do dobavitelja-agencije, pri kateri/s pomočjo katere ste nabavili nepremičnino
- nabava nepremičnine (02/22)
- prejem kredita za poravnavo obveznosti do agencije: 165terjatev do agencije/97)
- hkrati pobot: 22agencija/165 agencija. Iz kreditne pogodbe mora biti razviden takšen način poravnave vaše obveznosti.
ali na kratko: obveznosti do agencije 22/97 dolgoročni kredit (bolj pregleden je daljši način)
LP
- prejem kredita
- obveznost do dobavitelja-agencije, pri kateri/s pomočjo katere ste nabavili nepremičnino
- nabava nepremičnine (02/22)
- prejem kredita za poravnavo obveznosti do agencije: 165terjatev do agencije/97)
- hkrati pobot: 22agencija/165 agencija. Iz kreditne pogodbe mora biti razviden takšen način poravnave vaše obveznosti.
ali na kratko: obveznosti do agencije 22/97 dolgoročni kredit (bolj pregleden je daljši način)
LP
KnjiŽenje
Najpre hvala za hitre odgovore.
Premalo natančno sem opisala svoj problem, od agencije smo prejeli
samo račun za provizijo,nepremičnina je
bila kupljena od fizične osebe,kredit pa dobljen od NKBM.
A spremeni to vaš odgovor ga. Slovan ?
Premalo natančno sem opisala svoj problem, od agencije smo prejeli
samo račun za provizijo,nepremičnina je
bila kupljena od fizične osebe,kredit pa dobljen od NKBM.
A spremeni to vaš odgovor ga. Slovan ?
Kakšno je določilo glede plačila v vaši pogodbo o nakupu nepremičnine? Ali prejme kupnino v imenu in za račun fizične osebe agencija? Ali bi morala biti kupnina nakazana direktno na račun fizične osebe? Kakšno je sedaj vaše dokazilo, da je kupnina dejansko poravnana? A ste prenesli obveznost plačila kupnine na agencijo in to tudi zapisali v pogodbi?
Dosti vprašanj in če-jev? za odgovor ali lahko uporabite predlagana knjiženja.
Dosti vprašanj in če-jev? za odgovor ali lahko uporabite predlagana knjiženja.
KnjiŽenje
Mi imamo pogodbo o dolgoročnem kreditu sklenjeno z banko vendar denar ni prišel na naš poslovni račun ampak fizični osebi (prodajalcu) Če bi denar prišel na naš račun sploh nebi bilo problema, pa ni. Od agencije smo dobili račun samo za njihovo posredovanje (provizijo)
p.s. zdaj sem pa že vso stvar zakomplicirala a ne ?
p.s. zdaj sem pa že vso stvar zakomplicirala a ne ?
Menim, da se morate obrniti na agencijo in od njih zahtevati papirje. Tako kot ste napisali, sploh ne morete evidentirati nabave neprimičnine.
Ko boste imeli papirje, boste knjižili obveznost do agencije in nabava nepremičnine.
Dolgoročni kredit knjižite tudi tako kot je napisala "slovan" 165/97.
Provizijo agencije po mojem mnenju normalno knjižite na stroške poslovanja.
Nato pa poglejte tudi med papirji banke, ali nimate kakšne asignacije za plačilo vaše obveznosti do agencije, saj bi praviloma morala biti asignacija, da banka prevzame obveznost do agencije. S to asignacijo zapirate Kto 22(agencija) in Kto 165(banka).
Lp
Ko boste imeli papirje, boste knjižili obveznost do agencije in nabava nepremičnine.
Dolgoročni kredit knjižite tudi tako kot je napisala "slovan" 165/97.
Provizijo agencije po mojem mnenju normalno knjižite na stroške poslovanja.
Nato pa poglejte tudi med papirji banke, ali nimate kakšne asignacije za plačilo vaše obveznosti do agencije, saj bi praviloma morala biti asignacija, da banka prevzame obveznost do agencije. S to asignacijo zapirate Kto 22(agencija) in Kto 165(banka).
Lp