Regres

Moderator: Mirko Zbačnik

jambolaja
Nadračunovodja
Nadračunovodja
Kraj: Ljubljana
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a jambolaja »

tiana, spodaj je par členov, ki so vezani na to tematiko:
131. člen (regres)
(1) Delodajalec je dolžan delavcu, ki ima pravico do letnega dopusta, izplačati regres za letni dopust najmanj v višini minimalne plače.
(2) Regres se mora delavcu izplačati najkasneje do 1. julija tekočega koledarskega leta.
(3) S kolektivno pogodbo na ravni dejavnosti se lahko v primeru nelikvidnosti delodajalca določi kasnejši rok izplačila regresa, vendar najkasneje do 1. novembra tekočega koledarskega leta.
[b](4) V primeru, da ima delavec pravico le do sorazmernega dela letnega dopusta, ima pravico le do sorazmernega dela regresa.[/b]

161. člen (pridobitev pravice do letnega dopusta)
Delavec pridobi pravico do celotnega letnega dopusta, ko mu preteče čas nepretrganega delovnega razmerja, ki ne sme biti daljši od[b] šestih mesecev[/b], ne glede na to, ali delavec dela polni delovni čas ali krajši delovni čas od polnega.

apollonia, sem odgovoril že na drugi vaši temi, da se mi ni zzdi logično, da samo pri enem upoštevate likvidnostne težave pri izplačilu regresa
Mirko Zbačnik
Moderator
Moderator
Kraj: Bloke, Postojna
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Mirko Zbačnik »

PS: Združil sem temi, zato se nekateri odgovori "križajo"; sledijo si po času nastanka.
Bločeni so počeni, v papirček zaviti in na plank pribiti. (Slovensko ljudko otroško izročilo)
Mirko Slika
apollonia
Nov član
Nov član

Odgovor Napisal/-a apollonia »

Tudi jaz bi se strinjala s tem, vendar imajo včasih nekateri #čudne# zahteve. Zaposleni, ki je upravičen do regresa odhaja iz podjetja, delodajalec pa se je naenkrat odločil, da bi mu izplačal nižji regres s tem razlogom, da trenutno poslujemo z izgubo, ipd. Je to sploh mogoče glede na zakon? Jaz nikjer ne najdem ustreznega odgovora.

Hvala vsem!

Lp
Odgovori