izračun dohodnine

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
KLEMEN2
Nov član
Nov član

izračun dohodnine

Odgovor Napisal/-a KLEMEN2 »

V SEDAJ VELJAVNEM 121. ČLENU ZAKONA O DOHODNINI PIŠE

"(5) Če se dohodek iz zaposlitve, ki se všteva v davčno osnovo, izplača za več mesecev skupaj, se akontacija dohodnine izračuna od celotnega izplačila navedenega dohodka, po povprečni stopnji dohodnine od enomesečnega dohodka. Za ugotovitev povprečne stopnje dohodnine od enomesečnega dohodka, se prejeti dohodek, ki se nanaša na več mesecev, razdeli na toliko enakih delov, na kolikor mesecev se nanaša, vendar ne več kot na 12 mesecev."

IN NAPREJ V 103. ČLENU, KI GOVORI O POVPREČENJU.

"1) Dohodki iz delovnega razmerja, ki se izplačajo na podlagi sodne odločbe za več let nazaj, se vštejejo v celoti v osnovo za dohodnino leta, v katerem jih je zavezanec prejel, in se obdavčijo po povprečni stopnji dohodnine enoletnih dohodkov

(2) Za ugotovitev povprečne stopnje dohodnine enoletnih dohodkov iz prvega odstavka tega člena se prejeti dohodek, ki se nanaša na več let, razdeli na toliko enakih delov, na kolikor let se nanaša, vendar ne več kot na tri enake dele. V osnovo za ugotovitev povprečne stopnje dohodnine enoletnih dohodkov se vključi en sorazmerni del tako razdeljenega dohodka".

ALI MI LAHKO KDO POMAGA IN MI IZ POSAMEZNEGA ČLENA NAVEDE PRIMER, KI GA JE ŽE SAM SREČAL V PRAKSI.

LEPO SE VAM ZAHVALJUJEM!
KLEMEN
ajnos
Računovodja
Računovodja
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a ajnos »

Npr. da delodajalec izplača zaostale plače od marca 2005 do novembra 2006 v letu 2006. Izplačila za leto 2005 (razen decembra 2005, ki je izplačan januarja 2006) se povprečijo. Praktično, če vse to vnesede v dohodnino za leto 2006, potem plačate več dohodnine, ker ste prejeli 21 plač in ne 12 kot je nekako običajno.

Isto se zgodi, če mora delodajalec po sodbi sodišča izplačati za nazaj, ali pa npr. nadomestila ZPIZ za lažje delovno mesto tudi precej zamujajo in lahko se zgodi da dobite maja 2006 izplačilo za nazaj cca 1 leto ali več.

LP
A
KLEMEN2
Nov član
Nov član

Hvala ajnos,

nekako sem pričakoval, da bo v tem stilu. Kako pa se to povprečenje izvede. Recimo, da izplačamo plačo od marca 2005 do novembra 2006. A isto velja za regres?

Hvala za odgovor
klemen
ajnos
Računovodja
Računovodja
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a ajnos »

Isto velja za regres, če je izplačan za preteklo leto.

Povprečenje se uporabi pri odmeri dohodnine za določeno leto. V dohodninskem obrazcu je posebna rubrika, kjer zavezanec evidentira dohodke izplačane v letu, za katerega oddaja napoved, in se nanašajo na pretekla leta.

Kolikor je meni znano, izplačevalec s tem nima nič.

LP
A
KLEMEN2
Nov član
Nov član

Kako bi vi izračunali povprečno stopnjo dohodnine. Jaz razmišljam takole.

Npr. danes izplačam plače za september,oktober in november 2005, prva je bruto 350.000 sit, druga 250.000 sit, tretja pa 300.000 sit. Podatke si izmišljujem.

Najprej seštejem vse bruto plače skupaj, dobim 900.000 sit delim s 3 in dobim povprečno 300.000 sit in potem za znesek 300.000 sit pogledam dohodninsko tabelo na mesečni ravni in izračunam dohodnino, ki znaša 83.552 sit ( 52.513 + 83.888*37) in nato 83.552 sit delim s 300.000 sit ter dobim (zaokoroženo)27,9%. Na koncu pa celotni znesek vseh treh plač 900.000 sit pomnožim s 27,9% in dobim 250.656 sit dohodnine. A bi vi postopali drugače?

Lp

klemen
Odgovori