Prodaja podjetja

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
packpack
Novinec
Novinec

Prodaja podjetja

Odgovor Napisal/-a packpack »

Živjo!

Zanima me koliko davka plača fizična oseba ko proda neko podjetje po 10 ali 15 letih.

Slišal sem, da obstaja neka lestvica "dlje ko si lastnik podjetja manj davka od dobička prodaje plačaš". Če slučajno kdo ve kje to piše ali ima kakšno drugo idejo kako prodati podjetje in hkrati plačati čim manj davka na dobiček kot fizična oseba.

Hvala in lep pozdrav!

Luka
slovan
Super računovodja
Super računovodja
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a slovan »

Obdavčitev dobičkov iz kapitala, ki izhajajo iz prodaje deležev v podjetjih, ureja za fizične osebe Zakon o dohodnini. Stopnja dohodnine od dobička iz kapitala se znižuje vsakih pet let imetništva kapitala in znaša: do pet let imetništva je stopnja 20%; po dopolnjenih petih letih imetništva je stopnja 15%; po dopolnjenih desetih letih je stopnja 10%; po dopolnjenih 15 letih in več je stopnja 5%, po dopolnjenih 20 letih in več pa dobiček ni več obdavčen.

Dobiček od kapitala je razlika med prodajno vrednostjo kapitala in njegovo nabavno vrednostjo, pri čemer upoštevajte tudi 4. odstavek 143. člena ZDoh, ki pravi: ne glede na določbo 91. člena tega zakona se za nabavno vrednost vrednostnih papirjev in deležev iz 2. točke prvega odstavka 86. člena tega zakona, ki so bili pridobljeni pred 1. januarjem 2003, šteje tržna vrednost na danj 1. januarja 2006, če tržne vrednosti ni, pa knjigovodska vrednost na dan 01. januarja 2006 (tržna vrednost= borzna cena vrednostnih papirjev ali ocenjena vrednost podjetja; knjigovodska vrednost delnice oziroma deleža= sorazmerna vrednost kapitala na dan 01.01.2006: osnovni kapital, kapitalske rezerve, preneseni dobički oziroma prenesene izgube).

LP
packpack
Novinec
Novinec

Odgovor Napisal/-a packpack »

Hvala za odgovor.

Sem iskal lestvico v dohodnini Zdoh-1 UPB2 in je ni. Sem potem ugotovil, da obstaja še D verzija.

Glede na to da se zakon spreminja me zanima kje je mogoče dobiti aktualni predlog Zdoh-2, ker na straneh državnega zbora ga ni.

Hvala in lep pozdrav,

Luka
slovan
Super računovodja
Super računovodja
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a slovan »

Pozdravljeni!

Na tem naslovu so vsi predlogi zakonov, nekateri so tudi že sprejeti (npr. Zakon o dohodnini, Zakon o davku na dohodek pravnih oseb). Uporabite zadno verzijo (datum 17.10.2006). Pa veliko "užitkov" ob branju.

LP

http://racunovodja.com/clanki.asp?clanek=1306
Odgovori