Darila zaposlenim v bonih

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
navor
Računovodski vajenec
Računovodski vajenec

Darila zaposlenim v bonih

Odgovor Napisal/-a navor »

Pozdravlenij
Prosim za pomoč. V podjetju so se letos odločili, da bodo v nekem prodajnem podjetju, ki nam dolguje namesto plačila vzeli darilne bone in jih dali zaposlenim namesto božičnice. Sedaj pa ne vem ali si lahko od teh bonov odbijam DDV( mislim sicer da ne , ker mi ga podjetje nitei ne bo obračunalo) in kako gre z ostalimi prispevki pri zaposlenih. Ali se od teh bonov obračuna samo dohodnina ali je potrebno obračunati vse prispevki. Še nekaj ali je potrebno za dohodnino vrednost bonov še obrutiti in šele na to obračunati dohodnino ali to naredim tako da kar izračunam dohodnino kar od vrednosti bona, ki ga zaposleni prejel?
Lepo vas prosim za pomoč in lep dan
pamps
Nadračunovodja
Nadračunovodja

Odgovor Napisal/-a pamps »

Jaz bi bon obravnavala kot način plačila, torej bi mi predstavljal neto znesek, ki ga zaposleni prejme namesto denarja.
Pri obravnavanju božičnice ali trinajste plače se držim tolmačenja durs-a, objavljenega v lanskem letu: http://www.durs.gov.si/si/placevanje_da ... 1_12_2004/
fiser
Računovodja
Računovodja
Kraj: Slovenj Gradec
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a fiser »

Zadeva je še kar komplicirana. Boni so seveda plačilno sredstvo zato niso predmet DDV evidenc. Predlagam, da določite bruto znesek, ki ga boste namenili za božičnico, potem pa vsakemu posamezniku izračunate neto zneske (obračunate prispevke in dohodnino). Tako boste najbolj točno lahko izplačali neto zneske in te-te izplačali v bonih.
V kakšni višini pa ste izplačevali stoške prehrane med letom, če niste dosegali maximuma (1.300,00 sit), bi lahko poračunali stroške prehrane, seveda z ustreznim sklepom. Lahko bi opravili poračun regresa za LD?
Lp!
"Drag nasvet ni nujno dober, čeprav je plačljiv"
navor
Računovodski vajenec
Računovodski vajenec

Odgovor Napisal/-a navor »

Če prav razumem se bone obravnava kot 13 plačo ali božičico i je predmet kompletne obdavčitve.
Hvala za pomoč in odgovore
Odgovori