Bolniška in odtegljaji in mobitel

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
LOTICA
Super računovodja
Super računovodja
Kraj: Ljubljana

Bolniška in odtegljaji in mobitel

Odgovor Napisal/-a LOTICA »

Pozdravljeni.
Zdaj se prvič srečujem s porodniškim dopustom in sicer sodelavka ga nastopi v začetku leta 2007. Zanima pa me, kako je z odtegljaji od neto plače kot so kredit in prostovoljno dodatno zavarovanje? Ali mora delavka sama poskrbeti, da bodo plačani in jaz nimam nič s tem, ali moram o tem obvestiti banko?
Drug primer je dodatno prostovoljno pokojninsko zavarovanje, ki se plačuje iz bruto plače. Ali v tem primeru še vedno nakazujemo znesek zanjo ali to stori CSD, ki izplačuje porodniško?
Tretje pa je, da ima delavka službeni mobitel. Porabo ima omejeno na 7.000 sit mesečno skupaj z naročnino. Ali bi ona lahko tudi med porodniško imela službeni mobitel, le da bi ji porabo omejili na 3.000 sit - darilo manjše vrednosti, ki ga lahko da delodajalec, da ne bi bilo potrebno obračunavati bonitete?
Upam na čim prejšnjo razjasnitev vprašanj :) :)
Mirko
Začetnik
Začetnik
Kraj: Slovenia

Odgovor Napisal/-a Mirko »

Iz vprašanja mi ni jasno, kdo plačuje dodatno prostovoljno pokojninsko zavarovanje. Ali podjetje ali delavec. Če ga podjetje potem ga podjetje plačuje še naprej in se tudi v tem času ne obračunavajo prispevki in davki (se to ne smatra za boniteto). Ker ste napisali, da ga plačuje delavec iz bruto predpostavljam, da je to varianta, ko ga plačuje delavec, tako da se mu zmanjša bruto plača. V tem primeru mu podjetje tega ni dolžno plačevati ampak si mora sam.
Za kredit pa obvestite CSD, da se bodo ti obroki plačevali pri izplačilu porodniške ali pa se dogovorite, da bo obroke plačevala sama delavka.
LOTICA
Super računovodja
Super računovodja
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a LOTICA »

Prostovoljno pokojninsko zavarovanje plačuje sicer podjetje ampak iz delavčeve bruto plače. Zato delavka dobi 5.000 sit bruto plače manj mesečno in zato ne vem ali ko bo na porodniški to še plačujem ali ne. :?
pamps
Nadračunovodja
Nadračunovodja

Odgovor Napisal/-a pamps »

V mojem primeru je odšel na porodniško oče; za kredite sem kopirala administrativne prepovedi in jih plačuje CSD ali pa sam - kreditodajalce smo pisno obvestili o njegovem novem statusu, dodatno pokojninsko zavarovanje miruje (dogovor s pokojninsko družbo), mobitel in računalnik je pred odhodom pustil v tajništvu (enaka razdolžitev, kot pri zaključku sodelovanja). Pri mobitelu so sprva razmišljali v vaši smeri, a se je izkazalo, da ne gre le za pogovore in darila manjših vrednosti, saj ima tudi aparat neko vrednost in nihče ni znal povedati, kako ravnati v primeru, če se mu kaj hudega zgodi (aparatu), zato so se odločili za razdolžitev.
Odgovori