Pozdravljeni.
Sem s.p., ki ni zavarovan iz dejavnosti in bom v letu 2007 vodil knjige po sistemu enostavnega knjigovodstva. Prosim za informacije:
1.
V decembru sem pridobil prenosni računalnik in nimam računa (iz ZDA). Kako lahko to s 1.1. ovrednostim kot osnovno sredstvo in kako to najlažje knjižim? Cena podobega pri nas je cca 1000 EUR.
2.
Koliki so pavšalni zneski za prispevek PIZ in ZDR v EUR?
3.
Kakšne so moje "papirne" obveznosti do DURS za poslovno leto 2006? Poslal sem že obvestilo o vodenju posl. knjig v letu 2007. 31.3. bilanca stanja in uspeha ... Moram tudi letos predvideti dobiček in plačevati akontacijo?
Hvala in LP.
Razna vprašanja - "popoldanski s.p."
Moderator: Mirko Zbačnik
Ne razumem
kako pa ste delali v letu 2006?
Če ste računalnik pridobili pred pričetkom dejavnosti - to je pred 1.8.2006, ga lahko knjižite med osnovna sredstva kot lastni vložek in ga normalno amortizirate (max stopnja za računalnike je 50% letno). Za navedeno dejanje morate sprejeti ustrezen sklep, da boste prenesli računalnik iz gospodinjstva v dejavnost, v sklepu mora biti navedena vrednost računalnika. Takšen prenos osnovnih sredstev iz gospodinjstva v dejavnost je možen le ob pričetku opravljanja dejavnosti. in nima nobenega vpliva na prihodek in dobiček.
Tudi sama imam podoben primer prenosa osnovnega sredstva iz gospodinjstva v s.p. (začetek februarja 2007). Glede na to, da je to stroj, ki je star 6 let, popolnoma zamortiziran, kupila pa sem ga decembra 2006. Tržna vrednost oziroma kupnina je bila 600.000 SIT.
Kako je s prenosom v s.p. v začetku poslovanja, v kakšni višini in kako je z amortizacijo. Po moje jo ni, ker je stroj že zamortiziran. Kje v bilanci stanja se v otvoritveni bilanci stanja kaže prenos sredstva v s,p,. SREDSTVA IN (obveznosti na lastniškem računu?)
Hvala
Kako je s prenosom v s.p. v začetku poslovanja, v kakšni višini in kako je z amortizacijo. Po moje jo ni, ker je stroj že zamortiziran. Kje v bilanci stanja se v otvoritveni bilanci stanja kaže prenos sredstva v s,p,. SREDSTVA IN (obveznosti na lastniškem računu?)
Hvala