nagradna igra

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
vesnak
Računovodski mojster
Računovodski mojster
Kraj: Celje

nagradna igra

Odgovor Napisal/-a vesnak »

priredili smo nagradno igro; nekaj nagrad je imelo nabavno vrednost okoli 1.000 SIT; ko smo oddali REK4 teh zneskov nismo upoštevali v osnovi za izračun dohodnine; sedaj pa nas kliče referentka in pravi, da od 1.1.05 dalje moramo tudi od tako majhnih nagrad plačati dohodnino; sem kaj spregledala?
diver
Začetnik
Začetnik
Kraj: Slovenia

Odgovor Napisal/-a diver »

Po 98. členu zakona nagrade spadajo med "druge dohodke". Zanje se oddaja REK-4 in plačuje 25 % akontacije.
Vendar je v 101. členu navedeno...
2) V davčno osnovo se ne všteva posameznega darila, če njegova vrednost ne presega 5.000 tolarjev oziroma če skupna vrednost vseh daril, prejetih v davčnem letu od istega darovalca, ne presega 10.000 tolarjev.

Jaz to razumem kot, da se nagrade manjše od 5.000,00 sit sploh ne prijavlja.

Pa lep dan :wink: !
vesnak
Računovodski mojster
Računovodski mojster

nagradna igra 2006

organizirali bomo nagradno igro; za nagrade bomo dajali blago iz svoje zaloge; ali moramo obračunati in plačati DDV od teh nagrad (menda samo v primeru, če je višina nagrade nad 2.000,00 SIT)?

druga stvar, ki me pa zanima ali se akontacije dohodnine ne plačuje od teh nagrad po nagradni igri, če je vrednost artikla z DDV (nabavna vrednosti+DDV) manjša od 10.000,00 SIT ali pa je znesek nižji? - gledam 101 člen ZDOH.-

v lanskem letu je bil to znesek 5.000,00 pri posameznem dajanju nagrade.
vesnak
Računovodski mojster
Računovodski mojster

pa še to me zanima: ali se upošteva kot vrednost artikla, ki je dan za nagrado po maloprodajni ceni ali po veleprodajni ceni ali po nabavni ceni?
Odgovori