s.p.: odvisno razmerje, najem poslovnih prostorov

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
inspiron
Novinec
Novinec

s.p.: odvisno razmerje, najem poslovnih prostorov

Odgovor Napisal/-a inspiron »

Kot skoraj novopečeni s.p. imam dve vprašanji.

1. Odvisno razmerje (pogodba samo z eno pravo osebo za celo leto)

Iz treh različnih virov sem dobil informacijo, da se v letu 2007 davkarija ne obrega več v odvisno razmerje (več kot 80% dohodkov od ene pravne osebe). Je to res? Kje to piše?

2. Najem poslovnih prostorov

Pri dejavnosti računalniško svetovanje si poslovne prostore nameravam urediti kar v mansardnem delu stanovanjske hiše, kjer sem tudi stalno prijavljen. Nisem pa lastnik te nepremičnine (je očim), ki mi želi za to zaračunati najemnino. Meni ustreza tako lokacijsko, kot tudi finančno. Hecno se mogoče sliši, da tule dejansko ne bo šlo za "pranje denarja", ampak mi očim v nasprotnem primeru NE PUSTI opravljati dejavnosti v njegovi hiši (predvsem zaradi strank + zaradi dejstva, da mi bo pomagalo še par študentov). Skenjena bi bila torej najemna pogoba, denar bi dejansko šel iz mojega na njegov račun, odvajal bi vse potrebne davke.

Je to za davkarijo OK, ali bodo skpetični?? Skeptični, ker pač imam prijavljeno stalno prebivališče na istem naslovu?

Že vnaprej havala lepa za odgovore.
Slamica6
Začetnik
Začetnik

Odgovor Napisal/-a Slamica6 »

Kar se tiče odvisnega razmerja vam ne znam pomagati, se mi pa zdi, da pri najemnini ne bi smeli imeti težav. Lastništvo nad nepremičnino se da dokazati in to, da imate stalno prebivališče tam, ne bi smelo vplivati na nič. To je za davčno itak bolj ugodno, ker ste dolžni plačevati dohodnino od najemnine fizični osebi (+ seveda REK-e) in bo od vas in vašega očima samo zaslužila.
Odgovori