Davčna številka v Italiji

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
refosk99
Novinec
Novinec
Kraj: Slovenia

Davčna številka v Italiji

Odgovor Napisal/-a refosk99 »

Podjetje je v mesecu decembru odprlo davčno številko v Italiji, kjer imamo tudi davčnega zastopnika. Zanima me, če ima kdo od vas kakšne izkušnje z samim knjiženjem in evidencami s to zadevo. V Italiji smo namreč uvozili blago z Italijansko davčno številko in ga prodali naprej v Avstijo.
Hvala za pomoč.
slava
Računovodski mojster
Računovodski mojster
Kraj: maribor

Odgovor Napisal/-a slava »

Vse kar delate z IT številko (napisana mora biti na prejetih in izdanih računih), mora iti preko davčnega zastopnika (tudi njegovi podatki morajo biti navedeni na računih). Takšni računi "ne gredo" v naše davčne evidence. Davčni zastopnik vam napravi obračun za IVO, ki jo morate praviloma plačati do 15. za pretekli mesec.
Če vas prav razumem ste v Italijo uvozili blago iz tretje države?
slava
refosk99
Novinec
Novinec
Kraj: Slovenia

Odgovor Napisal/-a refosk99 »

Slava hvala za tvoj odgovor. Razumela si prav, blago smo uvozili iz tretje države. V bistvu pa mi ni bil največji problem kako z davčnimi knjigami, ker mi je to nekako jasno, da te listine nimajo kaj počet v naših davčnjih knjigah.
Bolj zanimivo bi bilo slišati, kako se poknjiži sama prodaja tega blaga.
Nekako smo zadevo rešili tako, da smo neocarinjeno blago v knjigah najprej prenesli v drugo skladišče in ga tam tudi obremenili za carinske dajatve iz Italije in špediterske storitve. Od tam pa smo ga prodali naprej stranki v Avstrijo.
V kolikor ima še kdo kakšen komentar na to temo, naj se oglasi.
Vsem ostalim pa še naprej veselo knjiženje.

DDV pozdrav
slava
Računovodski mojster
Računovodski mojster
Kraj: maribor

Odgovor Napisal/-a slava »

Pri nas preko zastopnika fakturiramo prodajo blaga z montažo fizičnim osebam, tako da ti kaj bolj konkretnega ne morem povedati.
Mislim pa da je tvoja rešitev kar smiselna.
Zanima pa me katerega zastopnika imate in ali ste z njegovim delom zadovoljni. Pri nas kar traja, preden dobimo dokumentacijo!
slava
Odgovori