dodatek k plači

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
metalica
Računovodski mojster
Računovodski mojster
Kraj: Slovenia

Odgovor Napisal/-a metalica »

Dodatek pripada vsem zaposlenim za katere velja KP. Če je individualna pogodba ni potrebno. V Pojasnilu 1.3. piše: če je dodatek dogovorjen z Aneksom h KP dejavnosti se plače usklajujejo v višini dogovorjenega dodatka. Če se stranki KP dejavnosti do izplačila avgustovskih plač (plača za avgust) ne dogovorita o višini dodatka se plače zaposlenih za katere velja KP uskladijo za najmanj 5000 SIT bruto.
LP
adut
Super računovodja
Super računovodja

Odgovor Napisal/-a adut »

"Redno delo" iz točke 2.2. po moje pomeni redni delovni čas, kamor se vštevajo tudi vsa nadomestila, ker se enaka definicija upošteva tudi za določitev dopusta in regresa - najkasneje po 6-ih mesecih nepretrganega dela si upravičen do celega regresa in dopusta, ne glede na to, da si bil teh 6 mesecev na bolniški ali pa na porodniški in sploh nisi delal.
Točka 2.3. pa govori o IZRAČUNU nadomestila, ne o izplačilu dodatka. Če se nadomestilo izračunava iz osnove, ko se dodatek še ni izplačeval, se dodatka v nadomestilu ne upošteva, vseeno pa ga je treba izplačat in posebej prikazat na plačilni listi. To povezujem s točko 2.4., ki pravi, da je osnova za izračun dodatkov osnovna plača, v kateri ni vključen dodatek po zakonu.
Po mojem mnenju se dodatek izplača v nominalnem znesku, vsak mesec enako, ne glede na to ali je delavec re delal ali je dobil nadomestilo za kakršnokoli odsotnost.
Prosim vas, da mi sporočite, od koga je kolegica dobila nasprotno informacijo, ker bom vprašala svetovalce na GZS, kako da dajejo različne informacije.
Mirjana
lupus
Računovodski vajenec
Računovodski vajenec

Odgovor Napisal/-a lupus »

Jaz se vračam na izhodišče. Če prav razumem bo potrebno za tiste kolektivne pogodbe, ki se do izpačila avg. plač ne uspejo dogovoriti o dodatku (npr. za tiste, ki so zaposleni po Splošni KP), pri avgustovskih plačah dodati 5000 bruto (izpustimo sedaj ali samo za redno delo ali za vse). Neodvisno od tega kakšen bruto prejemajo sedaj - oz. ali samo, če dobivajo v skladu s tarifnim razredom?

K.
adut
Super računovodja
Super računovodja

Po moje je ta dodatek neodvisen od tega ali delavec dobiva plačo po tarifni prilogi, torej naj bi ga dobili vsi delavci.
Mirjana
metalica
Računovodski mojster
Računovodski mojster

S tem se pa nikakor ne strinjam. Redno delo je opravljeno delo, opravljene, oddelane ure in ne nadomestilo.
Lepo bi bilo, da jetako kot vi razumete, nominalno, vsakemu enako neodvisno ali je delal ali ne vendar jaz ostajam pri svoji trditvi.
To je tudi dokaz, da je tako slabo zastavljeno, da si lahko vsi po svoje tolmačimo.
Glede infoormacije moje kolegice, ki je trenutno ni, pa bo, še sporočim.
Vidim objavo za seminar o dodatku s predavateljico ga. Pirš, in upam, da nisem napačno napisala vir informacije.
Močno se mi zdi, da se je kolegica pogovarjala z ga. Pirš (GZS ali Združenje delodajalcev?). Preverila bom. Tudi tolmačenje sindikata je takšno- ure rednega dela.
LP
lupus
Računovodski vajenec
Računovodski vajenec

Samo neke pametne logike pa ni, poletje je čas dopustov, nekateri dopustujejo julija, drugi avgusta. Torej bo nekdo, ki gre na dopust avgusta seveda na slabšem kot tisti, ki ga je izkoristil že julija, resda gre za drobiž ampak princip je važen!

K.
lupus
Računovodski vajenec
Računovodski vajenec

Pa še to - torej pri avgustovskih plačah za vse delavce dodatek! kakšen - odvisno od kolektivne pogodbe. Je tako?

K.
metalica
Računovodski mojster
Računovodski mojster

Sedaj sem šele zmedena. V objavi za seminar je napisano, da gre za nominalni zesek, ki se prišteje že izračunani plači. To je pa spet nekaj drugega. Potrjuje to, kar Mirjana trdi.
Direktorju sem že dala prijavnico za seminar, upam, da mi bo potrdil udeležbo.
LP
metalica
Računovodski mojster
Računovodski mojster

Ga. Pirš iz Združenja delodajalcev je dala to tolmačenje.
Dodatek je različen po KP.
lp
adut
Super računovodja
Super računovodja

Sva že spet dve (najmanj) zmedeni. Do pred nekaj trenutki sem bila 99% prepričana, da imam prav, sedaj pa mi je svetovalec na GZS (ne vem kateri je bil, ker sta danes dva), odprl problem v novi luči - dogovor govori o dodatku na plačo, mi pa govorimo o nadomestilu plače, torej ni definiran izraz plača. Ker pa je ta dodatek nominalen bi po moji logiki to bil pač znesek, ki se ga da v vsakem primeru.
Do 18.09. bo upam to urejeno in bom takrat mislila ali bom poračunavala in kako.
LP
Mirjana
metalica
Računovodski mojster
Računovodski mojster

Ja, Mirjana, zmedenost je še prisotna vendar ne bo dolgo. Grem v četrtek na seminar, pa BO VSE JASNO????? Upam.

LP
Rok
Računovodski vajenec
Računovodski vajenec

Odgovor Napisal/-a Rok »

Vse lepo in prav, toda jaz še kar ne vem in prosim za pomoč.:mad:
Zanima me, če v primeru, da bomo avgusta delavcu obračunali minimalno plačo, ki bo višja, to se pravi 117.500,00 sit in bo delavec dobil izplačan tudi dodatek na delovno dobo npr. 10 %, to je 129.250,00 sit bruto - ali mu je potrebno vseeno k tej bruto plači prišteti še 5.000,00 sit.?!?
Hvala za odgovore, zelo mi boste pomagali.:oops:

Lep pozdrav vsem in ne preveč soparno popoldne.8-):wink:
Odgovori