Sprememba iz KFN v DFN

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
mestna
Začetnik
Začetnik

Sprememba iz KFN v DFN

Odgovor Napisal/-a mestna »

Pozdravljeni,

ali lahko kratkoročne finančne naložbe spremenimo v dologoročne finančne naložbe? Na 31.12.2005 je imelo podjetje KFN, ki pa so na dan 31.12.2006 postale DFN.

Pa še eno vprašanje - konec leta 2005 smo oslabili VP (179), na 31.12.06 pa bo oblikovan presežek iz prevrednotenja za iste VP (95). Ali lahko konto 179 zaprem s kontom 95 in s tem zaprem oslabitev?

Najlepša hvala za morebiten odgovor in lep pozdrav.
V slogi je moč!
Mirko Zbačnik
Moderator
Moderator
Kraj: Bloke, Postojna
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Mirko Zbačnik »

1.) To ima smisel, če se je naložba res preoblikovala v dolgoročno (pogodba, aneks...).

2.) To dejanje je nesmisel - tako realno prikazujemo realno vrenost konta, zakaj bi sedaj odpavili to oslabite, a obstajajo razlogi za to?
Bločeni so počeni, v papirček zaviti in na plank pribiti. (Slovensko ljudko otroško izročilo)
Mirko Slika
jonov
Začetnik
Začetnik

Odgovor Napisal/-a jonov »

Zdravo!

Samo "pridala" bi svoje mnenje pod točko 2. Ker moramo že s 1.1. VP spraviti na pošteno vrednost, bi jaz odpravila oslabitev, ugotovila pošteno vrednost in razliko dala na 95. Malo me moti, ker je oslabitev šla v PI, vendar je to pač bilo mogoče v letu 2005, kajti po novem gredo oslabitve v breme 95 dokler je še kaj tam in šele nato v PI.

Kot sem razumela na seminarju, se pač oslabitev enega VP lahko poračuna s prevrednotenjem drugega VP.

verjetno si že rešila problem :lol:

če ima kdo drugačno vedenje, prosim za komentar :spomezik:

lp
jonov
Mirko Zbačnik
Moderator
Moderator
Kraj: Bloke, Postojna
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Mirko Zbačnik »

Odvisno, kako imate v svojih aktih (pravilniku o računovodstvu) opredeljeno vrednotenje finančnih naložb. Če imate vrednotenje prek kapitala, potem gre na 95.
Bločeni so počeni, v papirček zaviti in na plank pribiti. (Slovensko ljudko otroško izročilo)
Mirko Slika
Odgovori