nujno!

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
aj
Računovodski mojster
Računovodski mojster

nujno!

Odgovor Napisal/-a aj »

-del dolgoročne poslovne obveznosti iz naslova finančnega najema, bi morala prenesti med kratkoročne poslovne obveznosti. Na kateri konto kratkoročnih poslovnih obveznosti-finančni najem pa je to????
Prosim za pomoč????
Mirko Zbačnik
Moderator
Moderator
Kraj: Bloke, Postojna
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Mirko Zbačnik »

Če potrebujete podatek le za bilanco stanja, vam ni potrebno "fizično" prenašat zneska, ki se nanaša na kratkoročno obveznost. To prikažete le v BS.
Bločeni so počeni, v papirček zaviti in na plank pribiti. (Slovensko ljudko otroško izročilo)
Mirko Slika
aj
Računovodski mojster
Računovodski mojster

Odgovor Napisal/-a aj »

samo, mi pa to fizično poknjižimo, do sedaj ni bilo problemov, dolgoročni finančni kredit-del na kratkoročni finančni kredit, problem pa je, kam del kratkročnega finančnega najema na kateri konto; sedaj sem dala na kto 285-druge poslovne obveznosti.

Lep dan.
Mirko Zbačnik
Moderator
Moderator
Kontakt:

Z otvoritvijo pa to zopet prenesete nazaj.
Bločeni so počeni, v papirček zaviti in na plank pribiti. (Slovensko ljudko otroško izročilo)
Mirko Slika
aj
Računovodski mojster
Računovodski mojster

Odgovor Napisal/-a aj »

-ne, ne prenesem nazaj. Zakaj bi, saj je bolj pravilno, da pikazujem tisti del ki zapada v tekočem letu med kratkoročnimi krediti. Ali mislite, da je konto 285 pravilen????

Lep dan.
volkica
Začetnik
Začetnik

Odgovor Napisal/-a volkica »

Pri nas damo na konto 224. Se nam zdi bolj prav.
LP Volkica
volkica
Začetnik
Začetnik

Sem pozabila dodati:
konto imamo odprt z nazivom Kratkoročni blagovni krediti
po vsebini zato paše finančni najem sem.
Konto 285 imamo odprt za kratkoročne poslovne obveznosti, kot so avt.honor.,pogodbeno delo...

Nekako se držimo kontnega plana, ki ga je izdala ZRFR - vsaj približno.
LP Volkica
Mirko Zbačnik
Moderator
Moderator
Kontakt:

Konto 224 je v bistvu konto dobaviteljev :spomezik: ; obvezna je uporaba dvoštevilčnega konta. Po priporočilu zveze, uporabljamo njihov trištevilčni kontni okvir. Jaz se ne bi strinal z kontom 224 - kar se uporablja za prejeto blago, za katerega nismo še prejeli računa. Bolj za SK 28. oziroma, za namene izdelave bilanc sploh ne bi knjižil (razen, če vam tako kot meni, oredlog izkazov "vrže" že program).
Mirko Slika
slovan
Super računovodja
Super računovodja
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a slovan »

984 = dolgoročno poslovne obveznosti (kar finančni najem v bistvu je)
285 = kratkoročne poslovne obveznosti (kratkoročni del dolgoročne obveznosti iz naslova finančnega najema).

LP
starči
Super računovodja
Super računovodja

Odgovor Napisal/-a starči »

Ali so od SRS 2006 naprej trištevilčni konti še vedno poljubni??
Novi kontni načrt je izdal Inštitut (ne Zveza), objavljen je v UL. domnevam, da je obvezen??
Mirko Zbačnik
Moderator
Moderator
Kontakt:

Še vedno so obvezni le dvomestni konti, vendar zaradi primerljivosti uporabljamo priporočen kontni načrt zveze. Nadaljne analitike so pa res "prosto po Prešernu".
Mirko Slika
volkica
Začetnik
Začetnik

Ma me še kar ta finančni najem martra.

V KONTNEM NAČRTU od ZRFR, izdanem maja 06 (za gospodarske družbe in zadruge) piše na str. 163 ali 164, da se knjiži prenos tistega dela dolgoročne obveznosti, ki zapade v plačilo v naslednjem letu, med kratkoročne 98/22.
Dodan je pripis, da prenos v knjigovodstvu ni obvezen, da pa mora biti izkazan v izkazu stanja.

Kaj to jaz narobe razumem?
Finančni najem gre sigurno na 984, to se strinjamo vsi. Po kontnem načrtu pa je kto 224 namenjen kratkoročnim obv. za nezaračunano blago. Bi bil 222 boljši (kratkoročni blagovni krediti).

Kam pa vi knjižite obveznosti za neto izplačilo delavcem, ki delajo po pogodbi?
Mi res ne leži 285 za finančni najem, pa ne vem zakaj.....
LP Volkica
Odgovori