Delo za praznik
Moderator: Mirko Zbačnik
Delo za praznik
Pozdravljeni,
prvič se srečujem z delom za praznik. Po naši KP je dodatek 50 % - to mi je jasno. Ne vem pa če prav razmišljam: delavec je delal na praznik 7 ur: 8 ur mu plačam kot redno uro - plačan praznik, 7 ur dela na praznik pa 150% redne ure. Vem, da se bo komu zdelo butasto vprašanje ampak sem že čisto zmešana od teh obračunov. Prosim za hiter odgovor, ker je plača pred vrati.
LP
prvič se srečujem z delom za praznik. Po naši KP je dodatek 50 % - to mi je jasno. Ne vem pa če prav razmišljam: delavec je delal na praznik 7 ur: 8 ur mu plačam kot redno uro - plačan praznik, 7 ur dela na praznik pa 150% redne ure. Vem, da se bo komu zdelo butasto vprašanje ampak sem že čisto zmešana od teh obračunov. Prosim za hiter odgovor, ker je plača pred vrati.
LP
Janca
Volkica, hvala za odgovor,
če prav razumem: 8 ur praznika je plačano, recimo 4,00 €,
+ 7 ur dela na praznik= 2 € po uri.
Na plačilni listi prikažem: 8 ur praznik + 7 ur kot naduro. Izplačilo: 32 € + 14 €. Mislite, da je to pravilno? Ne vem kakšna je praksa pri gostincih, oni se s tem skozi srečujejo. Prosim še za kakšno mnenje!!!!!
če prav razumem: 8 ur praznika je plačano, recimo 4,00 €,
+ 7 ur dela na praznik= 2 € po uri.
Na plačilni listi prikažem: 8 ur praznik + 7 ur kot naduro. Izplačilo: 32 € + 14 €. Mislite, da je to pravilno? Ne vem kakšna je praksa pri gostincih, oni se s tem skozi srečujejo. Prosim še za kakšno mnenje!!!!!
Janca
Zato, ker je v februarju dejansko delal 159 ur.JANCAP napisal/-a:Jurek, ne razumem zakaj bi prikazala 159 ur in 1 uro praznika - ne vem če bo to pravilno? - konec leta se ne bodo ujemale redne ure in prazniki?
152 rednih med tednom in 7 ur na praznik, 1 uro na praznik je pa bil doma.
Saj računsko je čisto vseeno, ali napieš
159 * 5
1*5
7*2,5
ali pa
152 * 5
8*5
7*2,5
samo nekako bolj logičen je prvi primer, saj je delavec dejansko
delal 159 ur, eno uro je pa bil na "dopustu" (prazniku),
dodatek pa dobi (v obeh primerih) za 7 ur.
Kakšne ure se na koncu leta ne bodo ujemale? M4?
V obeh primerih se bo v M4 štelo 160 ur (159+1 ali pa 152+8 )
Če pa vodiš še kakšne interne evidence ali statistike, pa bo vsekakor
bolj pravilen prvi izračun, ki ti bo povedal, koliko je bilo dejansko opravljenih
deovnih ur v letu.
Če pa je tvoj cilj na koncu leta samo dobiti seštevek delovnih ur enak 1976
(ker je letos 247 delovnih dni + 13 praznikov), je pa to popolnoma nepotrebno delo, ker rezultat že tako v naprej poznaš (ni nobene nove informacije),
poleg tega pa ta rezultat ne ustreza dejanskemu stanju.
Sem se pozanimala - naše punce delajo tako, kot sem napisala zdoraj. V M4 gre 8 ur praznika - to je državni praznik, mora biti tako evidentiran. Sicer se tam preverja samo letno šrevilo ur, toda če pride kontrolor od ZPIZa, te opozori na to, da je praznik bil. Nekje MENDA piše, da delavcem pripada dodatek, katerega višina je odvisna od kolektivne pogodbe (ne vemo kje je to napisano!).
Izračun je tako in tako isti, le da je problem prikaza teh ur.
Storite, kar vam se zdi.
Izračun je tako in tako isti, le da je problem prikaza teh ur.
Storite, kar vam se zdi.
LP Volkica
Saj nihče ne trdi, da praznika ni bilo. Delavci so takrat pač delali 7 ur.volkica napisal/-a:...toda če pride kontrolor od ZPIZa, te opozori na to, da je praznik bil. Nekje MENDA piše, da delavcem pripada dodatek, katerega višina je odvisna od kolektivne pogodbe (ne vemo kje je to napisano!).
...
In to njihovo delo je tudi obračunano in plačano pošteno. (OK, po pogodbi)
Delavci so tudi dobili dodatek za 7 ur dela na praznik.
Očitno hoče ZPIZ spet imeti en podatek, ki je vedno in pri vseh enak
(torej da je letos 13 praznikov=104 ure), nikjer pa se iz teh podatkov
ne vidi, ali je delavec delal na praznik (in koliko) ali ne.
Ko se boste odločili za en ali drug način obračuna pa se ga potem držite
celo leto, ne na sredi spreminjat obračuna. Ker bodo samo težave na koncu leta
z letnimi obračuni.
Re: Delo za praznik
Pozdravljeni!
Mene zanima plačan praznik kako se prikaže na plačilni listi, torej npr imam redne ure 167, državni praznik 7 ur , ma jih delam samo 6 na dan praznika in sem opazila da mi ne dajo dodatka 100% na praznik, moja kolektivna pogodba je dejavnost trgovine, torej na moji plačilni listi bi moralo bit tako kot jaz mislim da je prav!
-redno delo 167 ur ( znesek) 759€
-državni praznik 7 ur ( znesek) 31€
to skupaj nanese 790 bruto kot imam v pogodbi
-dodatek za delo ob nedeljah in dela prosti dnevi 6 ur ( znesek)- ta znesek se pa izračuna na dnevnico za 6 ur ki mi pride 26€ ampak ga ni na plačilni listi
-dodatek za popoldansko izmeno ( ure in znesek)
-minulo delo
Prosim za odgovor in potrdilo če imam prav glede dodatka!
Mene zanima plačan praznik kako se prikaže na plačilni listi, torej npr imam redne ure 167, državni praznik 7 ur , ma jih delam samo 6 na dan praznika in sem opazila da mi ne dajo dodatka 100% na praznik, moja kolektivna pogodba je dejavnost trgovine, torej na moji plačilni listi bi moralo bit tako kot jaz mislim da je prav!
-redno delo 167 ur ( znesek) 759€
-državni praznik 7 ur ( znesek) 31€
to skupaj nanese 790 bruto kot imam v pogodbi
-dodatek za delo ob nedeljah in dela prosti dnevi 6 ur ( znesek)- ta znesek se pa izračuna na dnevnico za 6 ur ki mi pride 26€ ampak ga ni na plačilni listi
-dodatek za popoldansko izmeno ( ure in znesek)
-minulo delo
Prosim za odgovor in potrdilo če imam prav glede dodatka!