Samostojni novinar

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
katarina226
Novinec
Novinec

Samostojni novinar

Odgovor Napisal/-a katarina226 »

Pri nas imamo nekaj novinarjev, ki so delali preko avtorskih pogodb. Sedaj pa se je en od njih odločil in se registriral kot samostojni novinar. Zanima pa me, kako je sedaj s tem. Ali on nam izstavlja mesečne račune (in če, kakšne), kako je z normiranimi stroški itd. Skratka, zanima me kaj vse potegne to za sabo in kaj vse moramo mi (kot podjetje) narediti, plačati, prijaviti.....

Hvala za odgovore
katrijn
Nadračunovodja
Nadračunovodja
Kraj: Slovenia

Odgovor Napisal/-a katrijn »

Mislim, da vam izstavlja račune in vi te račune plačujete.
katarina226
Novinec
Novinec

Tudi sama tako mislim, vendar pa vem, da je nekaj okoli normiranih stroškov ipd. Kako je okoli ddv-ja? Enako kot gospodarske družbe?
katrijn
Nadračunovodja
Nadračunovodja

Jaz sem imela primer samostojnega kulturnega delavca (podobna zadeva). Izdajal je račune, obračunaval je dejanske stroške, ni DDV zavezanec. Normirane stroške pa si obračuna on, pred izdajo računa. Vaša vprašanja pa so takšna, kot da mu vi vodite računovodstvo in ne kot da ste izplačevalec.
katarina226
Novinec
Novinec

Jaz mu ne vodim računovodstva, vendar pa me je spraševal kako sedaj. Prej je dobival izplačilo preko avtorske pogodbe in ga zanima, če tudi sedaj dobiva izplačilo preko avtorske pogodbe. Sem nekje zasledila, da je tudi mogoče, vandar pa ne vem kako okoli normiranih stroškov (naj bi se mu kot samostojnemu novinarju priznali še dodatni normirani stroški - je to res in če, kolikšni so???).
Res da malo zmedeno pišem, vendar je tudi situacija zmedena, saj je se prvič srečujem s takim primerom. Zelo bi mi bilo v pomoč, če bi mi kdo namignil kako naj se tega lotim, da bo pravilno. Katera opcija je najbolj optimalna tako za nas (podjetje), kot za samostojnega novinarja.

Lep pozdrav
katrijn
Nadračunovodja
Nadračunovodja

Če se je registriral kot samostojni novinar, je to naredil na DURS-u, kjer naj se tudi pozanima kaj in kako glede prispevkov, stroškov..... Ne vi ne forumovci vam (mu) ne moremo dati informacij, saj ne vemo kako je zadevo uredil na DURS-u
katarina226
Novinec
Novinec

Hvala vseeno. Bom povprašala kaj je "zrihtal" na DURS-U.
Odgovori