s.p. - problemi .....

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
Glavca
Novinec
Novinec

s.p. - problemi .....

Odgovor Napisal/-a Glavca »

Prosim za pomoč. Kot s.p. izdajam račune, ki jih knjižim kot 120/760. Vendar ko plačajo preko trr zapiram 110/120. Včasih pa mi plačajo z gotovino, ki jo položim na trr kot inkaso. Ali je prav potem: 110/120. Ali se mora kot 110/920?

Ali se lahko obračun km knjiži mesečno ali letno na 485/920 ter prehrana med delom na 4/920, pa da je priznano kot odhodek s.p.

Knjige vodim dvostavno.

Ker sem prvo leto s.p. (samozaposlena) me zanima, ali si potem obdavčen samo z davkom od dobička (25%) ali še kako drugače? Ker se ukvarjam s slikanjem in drugimi umetniškimi deli, me zanima, ali se mora voditi zaloge za vsako platno, tubo, čopič, .... Ker je vsaka slika oz. izdelek iz različne količine materiala, zelo težko ocenim nabavno vred. prodanega izdelka. Kako bi pravilno zastavila knjiženja in vrednotenje le tega? Na koncu leta sem popisala material, ki mi je še ostal. Ostalo sem vrednotila kot porabljen mat. iz proizvodnje in kot tak prenesla v 711.
torej:
4000/3100
6000/4900
6300/6000
711/6300

Inventurno vred. mat. pa so nedokončani izdelki.

Že vnaprej hvala za odgovore in pomoč, ki je zelo dobrodošla.

:oops: :spomezik: :?
Več glav, več ve...
tejaš
Računovodski vajenec
Računovodski vajenec

Odgovor Napisal/-a tejaš »

Brez zamere, ko sem prebrala, da ste kot s.p. obdavčeni 25% , sem obupala in tudi vaših kontov nisem več gledala.
Obdavčeni ste namreč po dohodninski lestvici za leto 2006.
Bolje in ceneje bo, da davke prepustite ljudem, ki se na njih spoznajo ( ne znajo pa slikati).
Glavca
Novinec
Novinec

Odgovor Napisal/-a Glavca »

Oprostite, malo me je zaneslo na gospodarske družbe.... :wink: Vem, da kot s.p. imam obdavčen dohodek.... Vendarle pa v principu knjižiš kot za gospodarske družbe do ugotovljenega dohodka, ali ni tako... Tistih 25% pa mi je ušlo iz gospodarskih družb.... :spomezik: :oops: :oops:

Če me kdo vsaj malo razume, mi naj prosim odgovori...drugo leto bo že boljše :)
Več glav, več ve...
starči
Super računovodja
Super računovodja

Odgovor Napisal/-a starči »

Če vodiš dvostavno po prisili, imaš dovolj sredstev in prometa, da si lahko privoščiš računovodjo, če ga pa vodiš po lastni želji, si ga polomila in bejž drugo leto na enostavno.
DECO
Računovodja
Računovodja

Odgovor Napisal/-a DECO »

Gotovinska plačila knjižiš 100/120, polog na trr pa 110/100.
Obračune prehrane in prevoza na delo poknjiži mesečno z IT.
Za morebitno kilometrino (službena potovanja) moraš napisati potni nalog za vsako potovanje posebej.
S.p. knjižimo dvostavno malce drugače kot gospodarske družbe (SRS 39) in tudi obdavčitev je malo drugačna (kot fizične osebe po dohodninski lestvici).
Saj bo šlo, vsaj za začetek ti tudi jaz priporočam, da najdeš strokovnjaka, da ti vse skupaj pravilno nastavi in ti da kakšen nasvet. Če že začetek ni pravilen, bo šlo tudi naprej vse narobe. In strošek bo manjši od tistega inšpektorjevega.
lp
DECO
zmešnjavca
Začetnik
Začetnik

Odgovor Napisal/-a zmešnjavca »

Jaz sem imela knjige kot samozaposlena (kulturnica, se pravi, aberveznica za finančne zadeve) predlani - enostavno knjigovodstvo, vendar bi v izbranem račun. servisu raje videli, če bi imela dvostavnega (ker enostavnega ne delajo več, vse stranke imajo dvostavnega). So mi pa knjige in obračun pripravili za 10.000 starih sit, sama sem skrbela le za to, da sem imela vse izdane račune, da sem si shranjevala vse račune za nabave, zapisovala km in mesečno odvajala DDV ter seveda nakazovala akontacijo in prispevke.
Potnih nalogov mi ni bilo treba pisati, naredila sem si samo razpredelnico z datumo, destinacijo, namenom in št. prevoženi km.
Odgovori