BS -stolpca 5 in 6

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
uni
Super računovodja
Super računovodja

BS -stolpca 5 in 6

Odgovor Napisal/-a uni »

Naj mi prosim nekdo potrdi, da razmišljam prav:

1.glede na nove srs in nov kontni plan vnesemo podatek iz BS za 2005
AOP 021 v BS za 2006 AOP 064-stolpec 5 in 6 .
2.v BS 2006 se v kolonah 5 (znesek prejšnjega leta na dan 1.1.2006 po SRS 2006) in 6( znesek prejšnjega leta na dan 31.12.2005 po SRS 2001) navede isti znesek za vse postavke,če je lastni delež vse,kar smo imeli posebnega- nimamo nobenih naložbenih nepremični, nobenih prevrednotenj-vsa OS po nabavni vredosti.
Imam prav?Se mi zdi malo preenostavno, da sta kar obe koloni enaki-čeprav piše v 5 _po srs 2006, v 6 pa po srs 2001.
slovan
Super računovodja
Super računovodja
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a slovan »

Če imate le lastne deleže, ki ste jih iz aktive preneseli v pasivo, potem je sprememba le v tej AOP, ki ste jo navedli in seveda seštevek aktive in pasive v AOP 001 in AOP 055.

So pa nekoliko "prirejene" tudi terjatve in obveznosti - predvsem pri tistih, ki imajo podjetja v skupini ali pridružena podjetja.

LP
uni
Super računovodja
Super računovodja

Odgovor Napisal/-a uni »

Hvala,Slovan.To mi je jasno,sem prilagodila posameznim poljem-te terjatve,obveznosti..
1.Bolj me moti oz.skrbi,če je prav,ker mi je smiselno (glede na moje podatke),da sta pri mei stoplca 5 in 6 ENAKA-v vseh postavkah,čeprav pri enem piše "po SRS 2006" pri drugem pa po "SRS 2001".Saj vem-razlika bi bila,če bi imela kakšna prevrednotenja,opustitev kapitalske metode ipd..Ne bi rada kaj spregledala.
2.Pa še eno,upam da zadnje,vprašanje: ali se glede na ta lastni delež kaj
izkaže v Izkazu bilančnega dobička-AOP 207?
Ker dejansko je knjiženo kot odbitna postavka na 929 in vpliva na zmanjšanje rezerv iz dobička(so za višino last.deleža manjše kot so bile v BS za l.2005), vendar pa bi v primeru izpolnitve AOP 207 bil nižji bilančni dobiček v AOP 215,kar pa dejansko ni.
Kaj je prav?
slovan
Super računovodja
Super računovodja

Stolpec 5 in 6 se medsebojno razlikujeta:
- vrednostno, če ste sredstva/obveznosti prevrednotili glede na SRS 2006;
- vsebinsko, ko je potrebno določeno postavko vključiti v drugo postavko, glede na drugačno obliko bilance stanja po SRS 2006.
Vi ste imeli le vsebinsko razliko, ki se je nanašala na lastne deleže (prenos iz aktivne postavke v pasivno postavko).

Prenešeni lastni delež (na konto 929) ne vpliva na izkaz bilančnega dobička (AOP 207 se nanaša na rezerve na lastne deleže, ki jih izkazujete na kontu 921), saj je:
a) sprememba že v otvoritvenem stanju in ne v spremembah tekočega leta;
b) ni nobenih sprememb v bilančnem dobičku, sprememba je le v kapitalu, zato se AOP 207 ne izpolni; zmanjšanje bi bilo v primeru, ko bi odsvojili lastne deleže in bi rezerve za lastne deleže prenesli v čisti dobiček iz preteklih let (torej v vir iz katerega ste rezerve oblikovali).
c) lastni deleži so res uvrščeni med rezerve iz dobička, ampak 929 = lastni deleži (kot odbitna postavka).

LP
uni
Super računovodja
Super računovodja

Odgovor Napisal/-a uni »

Če sem vas prav razumela, naj bi bil v stolpcu 6 prikazan LD še med dolgoročnimi FN (AOP 023), v stolpcu 5 pa kot odbitno na 929 -AOP 064?

Na Zvezi so mi rekli, da se LD prikaže v AOP 064 v obeh stolpcih.

Pod a) pišete "sprememba že v otvoritvenem stanju in ne v soremembah tekočega leta"..
A kljub tej vaši trditvi ni treba LD vključiti pod AOP 207, tudi pod podatke preteklega leta ne?
slovan
Super računovodja
Super računovodja

Najbrž se nisva razumeli:
- lastni delež prikažete v stolpcu 5 in 6 pod AOP 064 (saj ga sicer v stolpcu 6 ne bi imeli kam vpisati - stolpec 6 se ne spreminja zneskovno, temveč prikažete postavke smiselno novi obliki bilance stanja: lastnih deležev ni več med finančnimi naložbami na aktivi, temveč v AOP 064)

- v AOP 207 se ne vključi lastnega deleža, ker je ta zaporedna namenjena spremembi rezerv za lastne deleže, konkretno zmanjšanju rezerv za delnice ali lastne poslovne deleže. V primeru, da bi se vam v letu 2006 spremenilo stanje na kontu 921, ker bi odtujili-prodali ali umaknili lastne deleže, potem morate sprostiti tudi rezerve za lastne deleže v tisto sestavino kapitala iz katere ste jih oblikovali. Kar se pa tiče spremembe - prenosa lastnega deleža pa sem pripomnila, da se ta sprememba nanaša že na otvoritveno stanje in zato tudi ne bi sodila v izkaz bilančnega dobička, ki kaže spremembe med letom 2006.

LP
anka
Super računovodja
Super računovodja

Še o stolpcih 5 in 6-nujno!

Odgovor Napisal/-a anka »

NPR. V letu 2005 je bilo stanje kratkoročnih sredstev (v kateri so upoštevane zaloge - materiala, blaga in proizvodov ter ned.proizv. ter kratkoročne terjatve do kupcev _ znesek 400.000 sit. Ali je prav, da se prepiše znesek v stolpec 5 znesek , 400.000 sit?

Ali to pomeni, da sta praktično stolpec 5 in 6 povsodb enaka.
Odgovori