Napačen znesek ddv-ja
Moderator: Mirko Zbačnik
Napačen znesek ddv-ja
Sicer je bilo ugotovljeno malo pozno, vendar je pri prejetem računu z dne 12.1.2007 - napisano ročno prišlo do napake pri ddv-ju. Na računu je osnova npr.: [b]12,11 EUR, ddv 2,41 EUR in skupaj za plačilo 12,52 EUR. [/b]Kar pomeni, da je ddv napačno obračunan in sicer se za 1 cent razlikuje. Kako se to knjiži?
Re: Napačen znesek ddv-ja
Na vaše vprašanje sicer ne bom odgovoril (kako knjižiti), bi paanka napisal/-a:Sicer je bilo ugotovljeno malo pozno, vendar je pri prejetem računu z dne 12.1.2007 - napisano ročno prišlo do napake pri ddv-ju. Na računu je osnova npr.: 12,11 EUR, ddv 2,41 EUR in skupaj za plačilo 14,52 EUR. Kar pomeni, da je ddv napačno obračunan in sicer se za 1 cent razlikuje. Kako se to knjiži?
zopet opozoril na izraz "ddv napačno izračunan".
DDV ni izračunan napačno, temveč na drugačen način.
Tisti, ki je pisal račun (ali človek ali računalnik) je najverjetneje računal
DDV za vsako postavko računa posebej, ter na koncu seštel tiste zneske,
VI pa ste kontrolo naredili na končnih zneskih.
Zaradi matematičnih zakonitosti pa zaokrožena vsota in vsota
zaokroženih vrednosti skoraj nikoli nista enaka.
O zaokroževanju je bilo že dovolj debat in primerov in dokazov.
DURS tudi ni povedal, kateri način je pravilen.
Tako da do takrat, ko DURS to odloči, sta zame oba načina pravilna,
prihaja pa pač do razlik med njima.
Se strinjam z Jurekom. Način izračuna je pač tak, da je končni znesek DDV običajo seštevek DDV iz posameznih postavk.
Glede knjiženja pa tole: tudi če je ta račun samo z eno postavko, bi ga jaz poknjižila običajno. Namreč, tudi če bi bilo pravilno 2,42, si lahko odbijete samo 2,41 - ne smete si odbiti več DDV, kot ga je dobavitelj naračunal.
Glede knjiženja pa tole: tudi če je ta račun samo z eno postavko, bi ga jaz poknjižila običajno. Namreč, tudi če bi bilo pravilno 2,42, si lahko odbijete samo 2,41 - ne smete si odbiti več DDV, kot ga je dobavitelj naračunal.
DURS je končno objavil neko mnenje:
www.durs.gov.si
Kolikor razumem, sta pravilna oba načina računanja DDVja, tako
seštevki posaemznih postavk, kot DDV izračunan iz skupne osnove.
Dovoljujejo celo mešanje obeh načinov.
Samo, da je davek plačan.
www.durs.gov.si
Kolikor razumem, sta pravilna oba načina računanja DDVja, tako
seštevki posaemznih postavk, kot DDV izračunan iz skupne osnove.
Dovoljujejo celo mešanje obeh načinov.
Samo, da je davek plačan.
Da potolažim tiste, ki ste si delali probleme s parami in zdaj s centi.
Decembra lani sem sodelovala pri inšpekcijskem pregledu.
Inšpektor je bil zelo natančen, ko pa sem mu omenila težave z zaokroževanjem pri določenih dobaviteljih, je bil njegov odgovor:
"Važno je, da ste DDV pravilno zaračunali, obračunali in odvedli. S parami se pa res nimam časa zafrkavat."
Decembra lani sem sodelovala pri inšpekcijskem pregledu.
Inšpektor je bil zelo natančen, ko pa sem mu omenila težave z zaokroževanjem pri določenih dobaviteljih, je bil njegov odgovor:
"Važno je, da ste DDV pravilno zaračunali, obračunali in odvedli. S parami se pa res nimam časa zafrkavat."