doo še nima prilivov...

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
Manca
Računovodski vajenec
Računovodski vajenec
Kraj: Slovenia

doo še nima prilivov...

Odgovor Napisal/-a Manca »

na podlagi izdanih računov oz. so manjši kot stroški, ki nastajajo.

lastnik je zaposlen drugje, tam dobiva dohodek, ki ga potem po potrebi vplačuje v d.o.o.
ti zneski se sučejo okoli 800 eur, pa enkrat 500, pa avto so kupli... vsak mesec cca 800 eur. banka jim je odobrila kredit za en večji nakup.

kaj naj s temi zneski? naredim za vsako posojilno pogodbo? predvidoma bodo prilivi začeli hodit konec leta.

dobili so na banki tudi lepo bančno kartico, ker še niso imeli prej nikol podjetja se jim zdi nobel, da plačujejo vse s kartico. seveda jaz teh računov potem nimam oz. sploh ne gredo na firmo - to knjižim enostavno kot terjatev do lastnika?

samostojni podjetnik ima vse to tako enostavno...
tejaš
Računovodski vajenec
Računovodski vajenec

Odgovor Napisal/-a tejaš »

Manca, pri takih gredo tudi meni lasje pokonci.
Prvo-najprej jim razloži, da kot lastniki podjetja, niso tudi lastniki denarja tega podjetja, ampak lastniki dobička (po obdavčitvi).
Drugo-avto: če je dostavni za razvoz blaga, bi jaz strošek amortizacije obračunala. Če je osebni avto, kupljen samo zato,ker je podjetje lahko dobilo kredit , da so kupili avto, in ga uporabljajo za privatne namene, bi ga jaz dala v terjatev do lastnika. Tudi vsa plačila zEC, za katera nimam računov ( ki so stroški podjetja) , bi preknjižila tako kot ti, v terjatve do lastnika. S pologi pa bi te terjatve pokrivala.
Na koncu leta naredi še obračun obresti ter en izvod daj lastniku.
Če teh obresti ne plača v 8 dneh, jih preknjiži na terjatve.
Ko bo (recimo) dobiček, ga nekako prepričaj, naj sprejme sklep o izplačilu in delnem poplačilu terjatev.
Obračunaj akontacijo dohodnine, od dobička za izplačilo pa odštej saldo terjatev do lastnika. Če kaj ostane, pa dobi.

OK, zadnji del je pravljica.
Ampak, če na začetku poslovanja ne boš "stroga", boš čez nekaj let za vse ti kriva: " Zakaj pa mi niste povedali??"
Odgovori