Plačevanje stroškov na službeni poti "na roko"

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
Livija
Novinec
Novinec

Plačevanje stroškov na službeni poti "na roko"

Odgovor Napisal/-a Livija »

Delodajalec nam plačuje stroške, nastale na službeni poti kar na roko (to je sicer le ena izmed mnogih nepravilnosti, ki se v tem našem podjetju dogajajo, ampak o tem kdaj kasneje). Seveda gremo na službeno pot s svojim avtom. Zanima me, kaj v primeru, če na taki službeni poti - ki je v bistvu sploh ne moreš dokazati - če imaš prometno nesrečo? Kdo bo kril stroške? Je takšno ravnanje delodajalca sploh zakonito? Povrnjene pa ne dobimo zakonske kilometrine, ampak kar en znesek, ki ga delodajalec izračuna malo po domače. To se mi ne zdi fer. Mi lahko kdo vsaj namigne, kaj lahko storimo, če ne drugega vsaj koliko naj nam plača za kilometer vožnje.
Hvala.

LBV
mojvoj
Nov član
Nov član

Odgovor Napisal/-a mojvoj »

Najboljše bo če delodajalca naznanite inšpekciji za delo, to lahko storite tudi anonimno, morajo pa v vsakem primeru varovati vaše podatke, tako da delodajalec ne bo izvedel kdo ga je prijavil, ker je njegovo početje nezakonito. Če ste na službeni poti brez potnega naloga in se vam kaj pripeti, je isto kot če se vam zgodi nesreča izven delovnega časa, torej nižja bolniška in sami krijete stroške. Službena pot se mora opravljati izključno s potnim nalogom ali pa jo lahko zavrnete. delodajalec vam je za službeno pot z lastnim vozilom dolžan povrniti stroške kilometrine, ki znašajo 0,29€ na km, dnevnico glede na št. ur odsotnosti in pa stroške cestnine ob predložitvi potrdil o plačilu.
Mirko Zbačnik
Moderator
Moderator
Kraj: Bloke, Postojna
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Mirko Zbačnik »

Delodajalec bi stroške, nastale na podlagi potnega naloga dal v stroške, kar bi mu zniževalo davčno osnovo.
Bločeni so počeni, v papirček zaviti in na plank pribiti. (Slovensko ljudko otroško izročilo)
Mirko Slika
Livija
Novinec
Novinec

Odgovor Napisal/-a Livija »

Pozdravljeni,

saj si baje delodajalec nabija stroške s kvazi potnimi stroški, na naš račun seveda. Smo mu morali povedati registrske števlke in znamko avta. Obup. S sodelavci smo sklenili, da pritisnemo nanj ali pa ne bomo šli več na svoje stroške in s svojimi avti nikamor. Če ne bo pa inšpekcija pela. Ima pa toliko masla na glavi, da lahko kar zapre vrata podjetja. Podobno je namreč delal s plačami. Malo na račun, ostalo na roko. Zdaj je to sicer že ok, pa vseeno.

Hvala za odgovore.

LBV
Mirko Zbačnik
Moderator
Moderator
Kraj: Bloke, Postojna
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Mirko Zbačnik »

Zrel je tudi za davčni pregled, poleg inšektorja za delo. Čeprav ga bo ignoriral, mu zaklepal vrata, kazen pride. Lahko ne bo dvigoval pošte, a nič ne de, s tem si le poslabša položaj.

Seveda ima on argumente, da ste pri njemu zaposleni, da nekako dobite dovolj "keša", kje bi dobili toliko (nikjer).... Kaj bi razmišljal o prispevkih za penzijo, saj jo je ta sistem že požrl. Ne pomisli pa, da je del krivde nsoi s tem početjem tudi on sam.
Bločeni so počeni, v papirček zaviti in na plank pribiti. (Slovensko ljudko otroško izročilo)
Mirko Slika
Odgovori