regres

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
urskakrajnc
Novinec
Novinec

regres

Odgovor Napisal/-a urskakrajnc »

pozdravljeni!

v lanskem letu nisem dobila izplacanega regresa, zato mi je delodajalec (sp) nakazal lanski regres v letosnjem letu in ga seveda tudi poknizil kot regres. pravtako pa bom dobila se letosnji regres.

zanima me, ce obstaja kaksna zgornja meja koliko regresa lahko dobim v enem letu in ob tem ne placam nepotrebnega davka (dajatev), do cesar lahko mogoce pride, zaradi dvojnega regresa.

lp urska
Mirko Zbačnik
Moderator
Moderator
Kraj: Bloke, Postojna
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Mirko Zbačnik »

V kolikor je dohodek lanskega leta izplačan kasneje (običajno kasneje kot v januarju), naj ne bi vplival v napovedi na dohodke tekočega leta.

Problem je le pri dohodnidnki napovedi - o tem se pozanimajte pri delodajalcu.

Če razmišljam tako, kot se to poroča pri izplačilu plač, je mogoče smisleno uporabit v dohodninski napovedi rubriko "dohodki ki se povprečijo" (mislim da v tem smislu). Delodajalec je tisti, ki pošlje podatke na davčno, katera vam posreduje predizpolnjeno napoved.

Mogoče se motim, a pred leti sem dal v to rubriko plače, ki sem jih prejel z zamudo.
Bločeni so počeni, v papirček zaviti in na plank pribiti. (Slovensko ljudko otroško izročilo)
Mirko Slika
Trinity
Nov član
Nov član

Odgovor Napisal/-a Trinity »

Pri starem delodajalcu so mi izplačali celoten regres ( čeprav so napisali dopis da mi bodo izplačali le sorazmerni del ), pri novem pa sorazmerni del regresa.

Kaj to pomeni zame? Ali sem v davčnem prekršku ali naj vrnem denar enemu?

Hvala
lunatika
Računovodski vajenec
Računovodski vajenec
Kraj: Slovenia

Odgovor Napisal/-a lunatika »

Urskakranjc, delodajalec vam mora do 31.01.2008, ko vam bo dal podatke o izplačanih dohodkih, napisati tudi 'Potrdilo o dohodkih, izplačanih za pretekla obdobja', kamor naj vpiše kdaj, kaj in koliko vam je izplačal in da je to izplačilo za leto 2006. Na osnovi tega se vam dohodki iz prejšnjih obdobij povprečijo. Do letos je bilo potrebno potrdilo priložiti dohodninski napovedi. Drugo leto bomo dobili od DURSa kar odločbe, zato boste morali verjetno podati ugovor na dohodninsko odločbo in priložiti potrdilo. Delodajalec namreč nima teh podatkov kam vpisat pri posredovanju kontrolnih podatkov.

Trinity, vi niste v prekršku, vprašanje je samo, če so vam odtegnili dovolj dohodnine ali je boste morali nekaj doplačati po odločbi. Če bi bilo potrebno obračunati prispevke, je pa to stvar delodajalcev. Vi kot zaposlena vendar ne morete oz. niste dolžna, da veste, do katere višine je skupni regres prispevkov prost (če seveda niste računovodkinja).
Mirko Zbačnik
Moderator
Moderator
Kraj: Bloke, Postojna
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Mirko Zbačnik »

Edinno, kar je obveza vas in bivšega delodajalce, da morate posredovati poročilo o koriščenem dopustu in izplačanem regresu bodočemu delodajalcu. Iz tega je razvidna višina skupnega regresa.
Bločeni so počeni, v papirček zaviti in na plank pribiti. (Slovensko ljudko otroško izročilo)
Mirko Slika
Trinity
Nov član
Nov član

Odgovor Napisal/-a Trinity »

Lunatika in Mirko hvala za hitre odgovore.
Odgovori