potni nalogi službenih avtomobilov
Moderator: Mirko Zbačnik
-
mala novinka
- Računovodski vajenec

- Kraj: ljubljana
potni nalogi službenih avtomobilov
odkar je podjetje ustanovljeno uporabljamo za potne naloge službenih avtomobilov tiste obrazce z lila prvo stranjo (na dnu piše obrazec 7,1). pred kratkim pa sem dobila informacijo, da ti niso pravilni ter da za službene avtomobile obstajajo posebni. v nobeni knjigarni mi niso znali pomagati zato se obračam na vas v upanju, da ima kdo podobno izkušnjo...
hvala...
hvala...
nevednost ni lepa čednost
-
mala novinka
- Računovodski vajenec

-
Mirko Zbačnik
- Moderator

- Kraj: Bloke, Postojna
- Kontakt:
-
mala novinka
- Računovodski vajenec

hvala tisdno, ampak mi ne prevažamo oseb... naše avtomobile uproabljajo potniki za obiske strank.. torej en avto ena oseba... dobila sem informacijo, da bi lahko imeli en potni nalog na mesec ampak tu se pojavi problem, saj nima en potnik cel mesec en in isti avto ampak enkrat enega, enkrat drugega... in še vedno ne vem kaj je prav in kaj narobe, smo pa na koncu zdajšnje knjižice potnih nalogov in potrebujemo novo, ne vem pa katero naj kupimo...
Mala novinka, tako je kot vam je zapisal Mirko. Oblika naloga za uporabo službenega vozila za službene namene ni nikjer predpisana (upoštevanje prednosti vsebine pred obliko). Lahko si obrazec tudi sami oblikujete za lastne potrebe, vsebovati pač mora vse tiste elemente, da mu (ko je izpolnjen) lahko rečete, da je verodostojna knjigovodska listina, na podlagi katere evidentirate (knjižite) v poslovne knjige. Za davčne namene to pomeni: da lahko na podlagi nalogov ugotovimo dejansko število prevoženih kilometrov za službene namene, porabo goriva, ki je odvisna od števila prevoženih kilometrov, namen uporabe službenega vozila (obisk poslovnega partnerja) itd. In šele na podlagi teh nalogov imate davčno priznane stroške, ki so povezani z uporabo vozila (gorivo, amortizacija, vzdrževanje, registracija...).
LP
LP
KAj pa če damo os.osvto v uporabo v tujini, v podjetje katerega lastnik smo, uporabljajo pa ga njegovi zaposlenci? Mi jim plačujemo servise, zavarovanje, amortizacijo si dajemo v stroške.Imamo pa samo izjavo, da dajemo to vozilo v uporabo temu podjetju. Ta papir je po moejm bolj za njih, kako pa bi morali mi imeti "papirno" urejeno?
Za kakršno koli pomoč najlepša hvala.
Za kakršno koli pomoč najlepša hvala.
Podjetje v tujini je druga pravna oseba, za vas je to povezana oseba. Tej pravni osebi ne morete dajati brezplačno v uporabo vaše osnovno sredstvo. Dogovoriti bi se morali za nadomestilo za uporabo v obliki najemnine (najmanj v višini stroškov), saj sicer vam stroški avtomobila, ki so povezani z uporabo tega sredstva, davčno ne bodo priznani = osnovnega sredstva ne uporabljate vi, pravtako pa odhodki niso potrebni za pridobitev prihodkov.
LP
LP
-
mala novinka
- Računovodski vajenec

hvala vsem za pomoč, zelo ste mi olajšali delo...
naša odločitev je naslednja, glede na to, da ni nič narobe s temi potnimi nalogi ter, da vsebujejo vse kar potrebujemo jih bomo kar naprej obdržali, še posebno glede tega, da imamo skoraj vsak dan vsaj en račun - ali gorivo ali cestnino - in je tako zelo priročno in urejeno...
naša odločitev je naslednja, glede na to, da ni nič narobe s temi potnimi nalogi ter, da vsebujejo vse kar potrebujemo jih bomo kar naprej obdržali, še posebno glede tega, da imamo skoraj vsak dan vsaj en račun - ali gorivo ali cestnino - in je tako zelo priročno in urejeno...