davčni zavezanci ali končni potrošniki

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
miz
Računovodski vajenec
Računovodski vajenec

davčni zavezanci ali končni potrošniki

Odgovor Napisal/-a miz »

Imamo kupca( društvo), ki ni davčni zavezanec in zahteva račun, ki ima vse sestavine kot jih izstavljamo davčnim zavezancem. Nekje sem slišala, da je z novim zakonom o DDV potrebno tak račun vključiti v kolono davčnih zavezancem, saj je tak račun izstavljen v skladu s 34.členom ZDDV-stari člen. Prosim za čimhitrejši odgovor.
anka
Super računovodja
Super računovodja

Odgovor Napisal/-a anka »

Ne vem zakaj bi bil to problem. ? :)
miz
Računovodski vajenec
Računovodski vajenec

Odgovor Napisal/-a miz »

Lepo prosim za odgovor.Do 01.01.07 smo takšne račune vključevali v kolono končnim potrošnikom, sedaj pa sem zmedena, saj ne vem ali gre takšen račun še vedno v kolono končnom potrošnikom ali pa mora res biti vključen v kolono davčnim zavezancem.

Lep pozdrav
miz
Računovodski vajenec
Računovodski vajenec

Odgovor Napisal/-a miz »

A mi res ne zna nihče pomagati?
Nebivedla
Nov član
Nov član

Odgovor Napisal/-a Nebivedla »

je končni potrošnik po 83. členu ZDDV-1
MARJETICAVA
Računovodja
Računovodja

Odgovor Napisal/-a MARJETICAVA »

Miz, to ni nič novega. Sprememba velja že od 1.9.2004 (Ur.l. 84/04). Takrat je bil 169.člen Pravilnika o izvajanju zakona o DDV popravljen in potrebno je vpisovati I-rač v stolpec za davčne zavezance vse račune, ki so izdani po takratnem 34.členu ZDDV ne glede na to ali je davčni zavezanec ali končni potrošnik.
MARJETICAVA
Računovodja
Računovodja

Odgovor na vaše vprašanje boste našli tudi v pojasnilu DURSA v zadnjem Davčnem biltenu (št.5) na strani 19.

http://www.durs.gov.si/fileadmin/durs.g ... 5-2007.pdf
miz
Računovodski vajenec
Računovodski vajenec

Odgovor Napisal/-a miz »

Marjeticava najlepše hvala za odgovor, vendar še me vedno nekaj muči.
Nov 82.člen ZDDV oz.prejšnji 34.člen ZDDV navaja, da mora račun vsebovati med drugim tudi identifikacijsko št. kupca, nekatera društva ali manjši davčni zavezanci je nimajo ampak imajo samo davčno št. Ali račun gre kljub temu v kolono davčnim zavezancem oz v kolono 31. in 32. v obrazcu DDV-O.

Lepo prosim za odgovor!
MARJETICAVA
Računovodja
Računovodja

V 82. členu ZDDV je identifikacijska številka kupca obvezna le v primeru, če je sam kupec plačnik DDV-ja (samoobdavčitev) ali če je prejel dobavo blaga v skladu s 46.členom ZDDV (oprostitve). V drugih primerih ID številka kupca ni obezen podatek v računu. Račun kljub temu vpišete v rubriko 31 in 32 v davčnem obračunu.
Odgovori