DDV 8,5% končni potrošnik ali davčni zavezanec

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
LOTICA
Super računovodja
Super računovodja
Kraj: Ljubljana

DDV 8,5% končni potrošnik ali davčni zavezanec

Odgovor Napisal/-a LOTICA »

Zanima me, kako obravnavate znižani 8,5% DDV, zaračunan investitorju za gradnjo stanovanjskih prostorov? Ali kot DDV zaračunan končnemu potrošniku ali kot ddv zaračunan davčnemu zavezancu, glede na to, da končni potrošnik še ni znan in je račun dejansko izstavljen davčnemu zavezancu, le za stanovanjske prostore. :?:
slava
Računovodski mojster
Računovodski mojster
Kraj: maribor

Odgovor Napisal/-a slava »

Jaz se ravnam pred vsem po tem po katerem členu je bil izdan račun. Pred 1.1.07 so bile IRAČ predpisane in je bilo potrebno voditi evidenco ločeno za račune izadane po 34. in tiste izdane po 35. čl.
Program imamo nastavljen tako, da smo vse račune izdajali po 34. členu,
ne glede na to ali je bila to zavezanec ali ne.

Pravilnik pa je tudi točno določal pod katero zap. v DDV-o se vpišejo kateri podatki.
Po 1.1. so mi na ZFR svetovali naj obdržim isti sistem in naj se ne sekiram, saj je za sam obračun DDV to brezpredmetno.

S 1.1.08 pa tako pridejo novi obrazci, ki bi naj bili precej poenostavljeni.
slava
LOTICA
Super računovodja
Super računovodja
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a LOTICA »

No, potem bom pač vpisala v eno izmed rubrik, kot doslej. :) Tudi jaz menim, da če je ddv pravilno obračunan, ni tako zelo pomembno ali je vpisan pod davčne zavezance ali končne potrošnike. Mislim, da je bil nov obrazec že nekje objavljen - predlog in če se prav spominjam, je bilo poenostavljeno prav to - da se bo vpisalo samo, koliko je bilo obračunanega 8,5% DDV in koliko 20% DDV. To bo res mnogo bolje.
Lp :)
Odgovori