Faktura v EU za blago, ki ni bilo v SLO

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
Bee
Računovodski mojster
Računovodski mojster
Kraj: Koper
Kontakt:

Faktura v EU za blago, ki ni bilo v SLO

Odgovor Napisal/-a Bee »

Pozdravljeni!
Zanima nas, kako je z obračunam DDV v tem primeru:

Prodali smo Italijanu blago, ki se je nahajalo v Italiji.
Torej: Mi smo kupili blago od Italijano, ga nismo prepeljali v Slovenijo, ker smo vedeli, da ga bomo prodali v Italiji. Ko izstavim fakturo kaj napišem (klavzula za DDV)?

Hvala.
markovcic
Začetnik
Začetnik
Kraj: Slovenia

Odgovor Napisal/-a markovcic »

V primeru, da opravite prodajo blaga za naročnika v Italiji, ki je davčni zavezanec (ima identifikacijsko številko) se obdavčitev opravi v Italiji. Ker je promet blaga obdavčen glede na namembni kraj (kraj porabe blaga) je dobava v EU oproščena obračuna slovenskega DDV (46 člen ZDDV-1) in se DDV obračuna v državi pridobitve. Davčno breme se s slovenskega dobavitelja prenese na kupca iz države EU (v Italiji), ki ima ID številko. Prav je, da slovenski dobavitelj v računu opozori kupca, da nanj prenaša davčno breme.
Bee
Računovodski mojster
Računovodski mojster
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Bee »

Ja, ja...
To mi je jasno...

Samo, ali je navedena transakcija sploh predmet našega ZDDV glede na to, da to ni dobava v EU, ker blago ni bilo iznešeno?
markovcic
Začetnik
Začetnik
Kraj: Slovenia

Odgovor Napisal/-a markovcic »

Verjetno veste pa vseeno, z DDV so v skladu z ZDDV-1, ki velja v Sloveniji obdavčeni vsaka dobava blaga in storitev, ki jo davčni zavezanec v okviru svoje ekonomske dejavnosti opravi na območju Slovenije za plačilo, pridobitev blaga iz EU ter uvoz blaga v Slovenijo. Ostalo že iz splošne definicije ni predmet DDV po slovenski zakonodaji.
Bee
Računovodski mojster
Računovodski mojster
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Bee »

Hvala.
To je bila tudi moja "logika".
Če sklepam tako, potem faktura za prodaja takega blaga ni predmet za DDV, prav tako pa ni predmet SLO ZDDV faktura, ki jo prejmemo od tujca (iz iste države EU, kamor bomo blago prodali) za blago, ki ni prišlo v SLO.
Thnx :lol:
Odgovori