Obračun Prevoza na delo in iz dela

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
NajaPro
Nov član
Nov član

Obračun Prevoza na delo in iz dela

Odgovor Napisal/-a NajaPro »

Pozdravljeni,
za mesec avgust bom morala 1. obračunati pri plačah prevoz na delo in iz dela (ker smo se preselili na novo lokacijo). Prebrala sem nekaj o kilometrinah tu na računovodji, a mi še vedno ni vse jasno, zato bi prosila za pomoč vse tiste, ki jim je to vsakdanje delo in s tem mačji kašelj.
Kot razumem kar sem prebrala je sedaj VREDNOST ENEGA KILOMETRA (za vsa podjetja enako) 0,15 EUR. Torej, če prevozimo 20 km na dan (v obe smeri) je to 3 EUR na dan (za izplačilo zaposlenemu)? A je to v redu? Smo k.d. in do delovnega mesta nimamo omogočenega javnega prevoza.
Ne razumem pa 1 alineje 3. člena Uredbe - "povračila stroškov za prevoz na delo in iz dela se ne všteva v davčno osnovo dohodka iz delovnega razmerja, do višine stroškov javnega prevoza od običajnemu prebivališču najbližjega postajališča do mesta opravljanja dela, če je mesto opravljanja dela vsaj en kilometer oddaljeno od delojemalčevega običajnega prebivališča". A je kilometrina tudi obdavčena?
Lepo prosim za pomoč pri razlagi.
Vse hvala in lep dan.
Naja :svprasaj:
Bee
Računovodski mojster
Računovodski mojster
Kraj: Koper
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Bee »

Ne, kilometrina ni obdavčena do višine 0,15 EUR na kilometer. To (poleg prehrane) je dodatek pri plačah, od katerih ne obračunaš prispevke, ne plačaš davkov,...
Če pa zneski presegajo zneske v uredbi, je potrebno plačati prispevke in davke.
slovan
Super računovodja
Super računovodja
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a slovan »

Kolikor upoštevate pri povračilih stroškov le Uredbo in ne morebiti še ustrezno kolektivno pogodbo, potem upoštevate 1. odstavek in 5. odstavek tretjega člena Uredbe (kolektivne pogodbe urejajo višino prevoza na delo in z delo različno).
Višina povračila je odvisna od razdalje med običajnim prebivališčem in mestom opravljanja dela (število kilometrov X 0,15 EUR) in številom dni prisotnosti.
Tako izračunan znesek se ne všteva v davčno osnovo dohodka iz delovnega razmerja. Če bi delavcu izplačali višjo povračilo, potem bi bila razlika obdavčena - vključila bi se v osnovo "plače" (prispevki za socialno varnost in dohodnina).

Uredba upošteva neobdavčen javen prevoz, in le v utemeljenih razlogih, ko se ne more uporabljati javnega prevoza, povračilo v obliki "kilometrine". Torej če imate utemeljene razloge, potem se vam "kilometrina" izenači z javnim prevozom, sicer bi morali vključiti celotno povračilo v davčno osnovo od dohodka iz delovnega razmerja.

LP
ajnos
Računovodja
Računovodja

Odgovor Napisal/-a ajnos »

Kilometrina za prevoz na delo v višini 0,15 EUR po Uredbi Vlade ni obdavčena z davki in prispevki, ker je to povračilo prevoza na delo in ne zaslužek delavca. V davčno osnovo dohodka iz del razmerja pa se kilometrina všteva, če je prebivališče delavca manj kot 1 kilometer oddaljeno od delovnega mesta.

LP
A
jambolaja
Nadračunovodja
Nadračunovodja
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a jambolaja »

ajnos, le v primeru če ni možna uporaba javnega prevoza, kot je omenil(a) slovan. Vendar, če gledamo že vprašanje, vidimo da ni možnosti javnega prevoza.
Tako, da lahko neobdavčeno plačujete kilometrino 0,15 EUR na kilometer.
NajaPro
Nov član
Nov član

Hvala + dokaz?

Odgovor Napisal/-a NajaPro »

Res lepa hvala vsem za razlago in pomoč.
Zanima me le še to: kakšen dokaz rabi, da ni javnega prevoza? A rabiš prav potrdilo avtobusne oz. železniške postaje, da ob 8ih in npr. 16ih (če delaš polni delovni čas seveda) ni povezave do tvojega delovnega mesta? Ali je dovolj, da pač mi to samo vemo? Zanima me - če rabi računovodstvo (pri nas je več funkcij skupaj, ker smo zelo malo podjetje) prav pravo potrdilo s strani pristojnih pravnih oseb?
V naprej še enkrat hvala vsem, ki mi boste odgovorili.
Lp
Naja
CICIBAN
Novinec
Novinec

Odgovor Napisal/-a CICIBAN »

Uredba dopušča, da lahko obračunate tudi kilometrino za prevoz do postajališča javnega prevoza v višini 0,15 EUR/km z osebnim vozilom, v primeru, ko je le-ta od prebivališča oddaljen več kot 1 km.
Tako smete obračunati in izplačati stroške prevoza na delo kombinirano.

Lep dan!
slovan
Super računovodja
Super računovodja

Odgovor Napisal/-a slovan »

NajaPro: kakšen dokaz? Verjetno dokazilo, da v kraj, kjer je delovno mesto ni javnega prevoza. Če je javni prevoz, pa vam vozni red ne ustreza, pa je dokazilo vozni red od izhodiščne do končne postaje in razporeditev delovnega časa v vašem podjetju.

V uredbi, ki jo upošteva zasebni sektor, to ni natančno določeno. Na primer uredba, ki se nanaša na javne uslužbence, sicer priznava povračilo stroškov za prevoz v višini najcenejšega javnega prevoza, vendar pa omogoča tudi uporabo "dražjega prevoza", če bi uporaba najcenejšega javnega prevoza glede na vozni red in delovni čas zaposlenega, ne upoštevajo čas trajanje voožnje, za zaposlenega pomenila več kot dve uri dnevne časovne izgube.

Nekaj podobnega bi verjetno tudi pri vas lahko bilo kot dokazilo/utemeljen vzrok: javni prevoz sicer obstaja, vendar je vozni red takšen, da je dnevna izguba prevelika.....itd.

LP
Odgovori