Vračilo denarja (kako prikazati in popraviti račun)?
Moderator: Mirko Zbačnik
Vračilo denarja (kako prikazati in popraviti račun)?
Pozdravljeni.
Zopet prosim za pomoč. Namreč:
- stranka iz Slovenije je po predračunu plačala storitve v vrednosti npr. 100 EUR z DDV. Izdala sem ji račun.
- sedaj pa se je šef s stranko dogovoril, da naj ji npr. 50 EUR vrnem nazaj na račun, ker sta se napačno dogovorila.
Kako to zadevo razrešiti računovodsko? Računa za nazaj verjetno ne morem popravljati? Kaj pa dobropis? Tega sicer nismo še nikoli prakticirali, zato sploh ne vem, če se da tako to rešit?
Vsem hvala za pomoč!
Lp
Naja
Zopet prosim za pomoč. Namreč:
- stranka iz Slovenije je po predračunu plačala storitve v vrednosti npr. 100 EUR z DDV. Izdala sem ji račun.
- sedaj pa se je šef s stranko dogovoril, da naj ji npr. 50 EUR vrnem nazaj na račun, ker sta se napačno dogovorila.
Kako to zadevo razrešiti računovodsko? Računa za nazaj verjetno ne morem popravljati? Kaj pa dobropis? Tega sicer nismo še nikoli prakticirali, zato sploh ne vem, če se da tako to rešit?
Vsem hvala za pomoč!
Lp
Naja
-
racunalnik
- Računovodja

Finančni ali blagovni dobropis - razlika?
Pozdravljeni,
najlepša hvala vsem za odgovore. Res se učim samo z vašo pomočjo. Hvala še enkrat.
Sedaj skušam to narediti, ampak v programu se moram odločit kake vrste dobropis je to - blagovni, finančni, finančni brez specifikacije, poračun brez izvornega dokumenta ... Mene zanima kaj naredim - blagovni ali finančni? Kaj je razlika? Mi smo račun izdali in dobili plačilo za storitev! Torej to ne more biti blagovni dobropis, ali morda ja? A je potem tu tudi razlika pri vračilu DDV-ja ali ga dobiš v obeh primerih nazaj (če ti kupec dobropis potrdi seveda)?
Hvala.
Lp
Naja
najlepša hvala vsem za odgovore. Res se učim samo z vašo pomočjo. Hvala še enkrat.
Sedaj skušam to narediti, ampak v programu se moram odločit kake vrste dobropis je to - blagovni, finančni, finančni brez specifikacije, poračun brez izvornega dokumenta ... Mene zanima kaj naredim - blagovni ali finančni? Kaj je razlika? Mi smo račun izdali in dobili plačilo za storitev! Torej to ne more biti blagovni dobropis, ali morda ja? A je potem tu tudi razlika pri vračilu DDV-ja ali ga dobiš v obeh primerih nazaj (če ti kupec dobropis potrdi seveda)?
Hvala.
Lp
Naja
-
Mirko Zbačnik
- Moderator

- Kraj: Bloke, Postojna
- Kontakt:
Če ni blagovne menjave, to ne more biti blagovni. Ne poznam vašega programa, kako je ta dogodek povezan mogoče z zmanjšanjem zalog, avtomatskim knjiženjem ... mislim, da bo kar finančni dovolj. DDV si lahko popravite, ko prejmete potrjen izvod dobropisa.
Bločeni so počeni, v papirček zaviti in na plank pribiti. (Slovensko ljudko otroško izročilo)
Mirko
Mirko

Kateri ur. l.?
"Naredite dobropis, spodaj pa pripišite, da se sklicujete na 2. odstavek 39. člena ZDDV-1".
- Računalnik, a mi lahko prosim poveš še številko uradnega lista kjer je ta 39. člen. Jaz sem iskala po internetu se mi zdi da v 97/2004 ali nekaj podobnega, ampak ne vem kaj naj bi ta odstavek sporočal in zato ne vem, če je št. prava? Ne bi pa rada napisala nekaj kar še sama ne razumem.
V naprej najlepša hvala za razlago (a gre za odstavek, kjer piše o dobropisih?) in vso pomoč.
Lp
Naja
- Računalnik, a mi lahko prosim poveš še številko uradnega lista kjer je ta 39. člen. Jaz sem iskala po internetu se mi zdi da v 97/2004 ali nekaj podobnega, ampak ne vem kaj naj bi ta odstavek sporočal in zato ne vem, če je št. prava? Ne bi pa rada napisala nekaj kar še sama ne razumem.
V naprej najlepša hvala za razlago (a gre za odstavek, kjer piše o dobropisih?) in vso pomoč.
Lp
Naja
http://www.uradni-list.si/1/ulonline.js ... dhid=85823
39. člen
(druge določbe)
(2) Pri preklicu naročila, vračilu ali znižanju cene po opravljeni dobavi se davčna osnova ustrezno zmanjša. Davčni zavezanec lahko popravi (zmanjša) znesek obračunanega DDV, če naročnik blaga oziroma storitev popravi (zmanjša) znesek DDV, ki ga je odbil, in če o tem pisno obvesti dobavitelja.
Kako dobropis knjižiš?
Pozdravljeni,
dobila sem nazaj potrjen dobropis od kupca.
A mi lahko prosim pomagate kako se mora to zaključiti oziroma poknjižiti? Za nazaj nimam kam pogledat, ker je to prvi primer dobropisa pri nas.
Hvala vsem za pomoč.
Naja
dobila sem nazaj potrjen dobropis od kupca.
A mi lahko prosim pomagate kako se mora to zaključiti oziroma poknjižiti? Za nazaj nimam kam pogledat, ker je to prvi primer dobropisa pri nas.
Hvala vsem za pomoč.
Naja