Poslovanje s tujino - biti ali ne biti zavezanec za DDV?

Moderator: Mirko Zbačnik

Mirko Zbačnik
Moderator
Moderator
Kraj: Bloke, Postojna
Kontakt:

Poslovanje s tujino - biti ali ne biti zavezanec za DDV?

Odgovor Napisal/-a Mirko Zbačnik »

Podjetnik bo večinoma posla opravil s tujino (italija, švica, nemčija). Gre za storitev svetovanja. Vhodnih računov dejansko ni, a po predvidevanjihi bo zahtevan promet kaj hitro dosežen.

Kako je s tem, oziroma kakšne izkušnje imate na tem področju? Storitev je opravljena v _Slovenji (na sedežu podjetja) za tujega partnerja. če ni zavezanec - klavzula?

Na kaj moram biti pozoren, če se odloči, da bo zavezanec za DDV glede poslovanja z omenjenimi državami in opravljanjem storitev?
Bločeni so počeni, v papirček zaviti in na plank pribiti. (Slovensko ljudko otroško izročilo)
Mirko Slika
Bee
Računovodski mojster
Računovodski mojster
Kraj: Koper
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Bee »

Oglejte si malo člene ZDDV-1, ki se nanašajo nastoritve (predvsem 29. člen). Davčno breme se pri svetovalcih prevali na NAROČNIKA (če je le-ta davčni zavezanec). Ni pomembno, kje so te storitve dejansko opravljene.

Glede DDVja pa se vam verjetno splača identificirati čim prej, saj (kot razumem) boste imel več vhodnih računov z DDVjem kot izdanih, torej vam bo država vračala DDV.
racunalnik
Računovodja
Računovodja

Odgovor Napisal/-a racunalnik »

"...boste imel več vhodnih računov z DDVjem kot izdanih, torej vam bo država vračala DDV."

Kaj ne bo več izdanih kot prejetih, če bo podjetnik svetoval tujim partnerjem?!?
Mirko Zbačnik
Moderator
Moderator
Kontakt:

Izdanih računov bo neprimerno več in kolikor sem pregledal Zakon na dodano vrensot je to obdavčljivo na kraju sedeža podjetja (med oprostitvami ni teh storitev). Večinoma bodo za omenjene države. Mogoče bi se splačalo biti (vsaj prvotni učinek) zavezanec po plačani ealizaciji - čeprav je konec koncev ko je proces podjetja končan to vseeno.
Bločeni so počeni, v papirček zaviti in na plank pribiti. (Slovensko ljudko otroško izročilo)
Mirko Slika
pamps
Nadračunovodja
Nadračunovodja

Odgovor Napisal/-a pamps »

Strinjam z Bee-o, svetovalne storitve so omenjene v 29. čl ZDDV. Piše nekako takole:
Če se storitve svetovalcev opravijo za naročnika s sedežem zunaj Skupnosti, ali za davčnega zavezanca s sedežem v drugi državi članici, je kraj opravljanja storitev kraj, kjer ima naročnik sedež .....

Vaš svetovalec bo na račun zapisal:
a) če je naročnik iz EU: ddv ni obrač.-obrnjena davčna obveznost po 29. čl. in 3 tč. 1.ods.76.čl ZDDV-1
b)če je naročnik izven EU: neobdavč.po 1.elineji 29.čl. pravilnika o izvajanju ZDDV-1

Če pa je naročnik iz tretje države in se te storitve uživajo v Slo ali v EU, pa bo ddv obračunan na podlagi 29.čl. Pravilnika.

Tale 29.čl. Pravilnika mi še vedno ni povsem jasen: kako lahko izdajatelj računa vedno ve, kje se bodo njegove storitve uživale in uporabljale. Pa še malce sitno je, ker o tem govorita 29.čl ZDDV-1 in 29.čl. Pravilnika.

Njegove storitve bodo torej brez ddv, če bodo opravljene pod temi pogoji. Pomeni, da bo neprimerno več prejetih računov z ddv-jem kot izdanih z ddv-jem.
Po logiki bi se mu moral vstopni ddv od prejetih računov vračati.... splača se, pa čeprav bodo to le stroški telefonije, interneta, in vsega, kar za svetovanje pač potrebuje.....če se le ne bodo stroški zaradi tega obračunavanja bistveno povečali.....

Mislim, da je nekaj malega razlage na to temo v tisti tabelici, ki smo si jo v začetku letošnjega leta sposojali - primerjava klavzul starega in novega ZDDV (žal j ne najdem več in tudi iztiskala si je, prav pametno, nisem).
Mirko Zbačnik
Moderator
Moderator
Kontakt:

pamps napisal/-a:Njegove storitve bodo torej brez ddv, če bodo opravljene pod temi pogoji
Malce stem me zmedli; kaj ste mislili s tem? Moram vas popravit. Neprimerno več bo izdanih računov (mogoče se vam je zatipkalo).

Če je prejemnik omenjenih storitev (po odstavka "c" 29. člena ZDDV) Italija davčni zavezanec (enako tudi ponudnik soritve, kar se razme), se DDV plača?

Se opravičujem....
Mirko Slika
pamps
Nadračunovodja
Nadračunovodja

Odgovor Napisal/-a pamps »

Od 29.čl Pravilnika se zmedem tudi sama. Prav tako se zmedejo moje stranke, ko jim naštevam pogoje in jih sprašujem, če jih izpolnjujejo.
No, jaz razumem takole: če svetovalno storitev opraviš za recimo Švicarskega naročnika, je storitev brez ddv-ja in se sklicuješ na neobdavčljiv promet po 1. alineji 29.čl. Pravilnika. Lahko pa je naročnik iz Švice in se te storitve uživajo v Slo ali EU; v tem primeru razumem, da je ddv obračunan po 2. alineji 29.čl. Pravilnika. In ravno ta 29.čl. Pravilnika je tisti, ki me vedno zmede, ker govori o uživanju in uporabljanju storitev in ne napotuje izvajalca na presojo, kako ugotoviti, kje se bodo njegove storitve uživale in uporabljale. Če se le da, se temu členu izogibam in primerov, podobnim vašim, pravzaprav nimam. Moji nič ne svetujejo, če pa že, pa kot fiz. osebe preko AH in do mene to sploh ne pride.

Ne, tisto o prejetih računih se mi ni zatipkalo. Menim, kot sem zapisala: več bo prejetih računov z ddv-jem, ker predvidevam, da bodo vsi stroški, ki jih ima pri opravljanju svojih storitev, pridobljeni v Slo, torej bo prejel račune z ddv-jem, kot izdanih računov z ddv-jem (če se bo skliceval na obrnjeno davčno obveznost ali neobdavčene storitve).
In ker bo izdajal račune brez ddv-ja, izdanih z ddv-jem ne bo nič, prejetih z ddv-jem pa vsaj 10 na mesec: za telefonijo, internet, kakšne obrazce, računovodske storitve, morda opremo. Morda ne znam napisati, kaj mislim.

Če je naročnik IT podjetje in pridobite njegovo ID štev., na računu ddv-ja ne obračunate in napišete klavzulo, da ddv ni obračunan, ker gre za obrnjeno davčno obveznost po 29.čl. in 3. tč. 1. odstavka 76. čl.ZDDV. DDV bo obračunal naročnik (samoobdavčitev v IT, kot to storimo mi, ko prejmemo njihove račune).
racunalnik
Računovodja
Računovodja

Primerjava klavzul: IKS 5/2007, str. 79-87
Mirko Zbačnik
Moderator
Moderator
Kontakt:

Hvala, pamps. Ko bom to razumel, bom car. A pravilnik govori le o kraju obdavčitve, ... kje je zaopisano, da se DDV ne zaračuna. A ne gre za samoobdavčitev le pri blagu?

PS.: Vprašanje sem zastavil tudi DURS prek njihovega portala.
Mirko Slika
racunalnik
Računovodja
Računovodja

Mirko, niste edini, ki vam 29. čl. pravilnika ni čisto jasen :spomezik:
Bolj ko berem, manj mi je jasno :?
Mirko Zbačnik
Moderator
Moderator
Kontakt:

Me prav zanima, kaj bo odgovorila DURS.
Mirko Slika
Mirko Zbačnik
Moderator
Moderator
Kontakt:

pamps napisal/-a:O 2. alineji 29.čl. Pravilnika
Pravilnik o izvajanju zakona na dodano vrednost. Govorimo o tem pravilniku? 29. člen govori le o kraju obdavčitve, kako naj iz tega razberem, da se davčnemu zavezancu DDV ne zaračuna? Dejasnko se opravi - samoobdavčitev - kje to piše?
Groza, še sreča, da ne študiram pava, pač pa le računovodstvo.

Lep dan še naprej in malce pozabite na DDV.
:roll:
Nazadnje spremenil Mirko Zbačnik, dne 04 Sep 2007, 21:24, skupaj popravljeno 1 krat.
Mirko Slika
Odgovori