Pozdravljeni!
Imam veliko prošnjo. Pri nas se vsi pogovarjajo v neto zneskih (tako pri osnovnih plačah kot pri stimulacijah), jaz pa potem preračunavam in preračunavam (smo srednje veliko podjetje) in izgubljam čas. Dejstvo, da nam trenutni program neto zneskov ne preračunava v bruto zneske, ni bil dovolj dober argument. Pomagajte mi argumentirati in prepričati vodstvo, da bi se končno pogovarjali v bruto zneskih.
Večno vam bom hvaležna.
JulijaL
Bruto - neto zneski
Moderator: Mirko Zbačnik
-
Mirko Zbačnik
- Moderator

- Kraj: Bloke, Postojna
- Kontakt:
Bruto zneski so dejstvo že od nastopa obračunavanja dohodnine in debatiranje v neto zneskih je nerelevantno. Vsi zneski v tarifnih prilogah kolektivnih pogodb so v bruto, vsa izplačila (razni socialni transferji) se nanašajao na višino bruto plač itd., itd... .
Če se na primer vi dogovorite o neto plači 1.000 € brez olajšav (poglejte tu - nastavite na NETO : http://www.racunovodja.com/izracuni/opa_0.4/opa.asp ), je bruto plača 1.538 € (strošek delodajalca 1.828 €). Če dodate enega otroka, in bi vi dobili neto 1.000 €, je bruto plača 1.456 € (strošek delodajlaca 1.724 €). Zakaj se "dela" nevednega je popolnoma jasno, v tem primeru za 104 €.
Sedaj pa obrnimo situacijo in izračunajmo pravilno za bruto znesek 1.538 (brez olajšav za otroka) je neto: 1.000 €, če dodamo enega otroka (ravnotako za bruto 1.538 €) je neto: 1.046 €.
Torej vidite, v čem je bistvo. poiskusite se poigrati z olajšavami, izračunih "neto" ali "bruto".
Če se na primer vi dogovorite o neto plači 1.000 € brez olajšav (poglejte tu - nastavite na NETO : http://www.racunovodja.com/izracuni/opa_0.4/opa.asp ), je bruto plača 1.538 € (strošek delodajalca 1.828 €). Če dodate enega otroka, in bi vi dobili neto 1.000 €, je bruto plača 1.456 € (strošek delodajlaca 1.724 €). Zakaj se "dela" nevednega je popolnoma jasno, v tem primeru za 104 €.
Sedaj pa obrnimo situacijo in izračunajmo pravilno za bruto znesek 1.538 (brez olajšav za otroka) je neto: 1.000 €, če dodamo enega otroka (ravnotako za bruto 1.538 €) je neto: 1.046 €.
Torej vidite, v čem je bistvo. poiskusite se poigrati z olajšavami, izračunih "neto" ali "bruto".
Bločeni so počeni, v papirček zaviti in na plank pribiti. (Slovensko ljudko otroško izročilo)
Mirko
Mirko

Mislim, da ni težava v preračunavanju, temveč v času, ki ga porabiš za vsakega zaposlenega posebej. In če dobiš podatke za obračun plač dan, dva pred izplačilom, in moraš vso to telovadbo opraviti za množico delavcev, to več niso več heci.
Jaz se na to temo "bodem" že vrsto let. A kaj, ko so vsi vajeni zgolj na tisti znesek, ki ga dobijo v žep. Tudi predpostavljenim, ki določajo višino, je bolj domač neto, pravijo, da tako lažje ocenijo, a jih zelo hitro zanima tudi drugi bruto.
Ko bodo morda kdaj dobili ta podatek, ki je za njih še najbolj pomemben, malce kasneje, kot so vajeni, bodo morda sami ugotovili, da nimate ustreznega programa. Vsaj jaz bi igrala na to karto. Vendar previdno!
Jaz se na to temo "bodem" že vrsto let. A kaj, ko so vsi vajeni zgolj na tisti znesek, ki ga dobijo v žep. Tudi predpostavljenim, ki določajo višino, je bolj domač neto, pravijo, da tako lažje ocenijo, a jih zelo hitro zanima tudi drugi bruto.
Ko bodo morda kdaj dobili ta podatek, ki je za njih še najbolj pomemben, malce kasneje, kot so vajeni, bodo morda sami ugotovili, da nimate ustreznega programa. Vsaj jaz bi igrala na to karto. Vendar previdno!
-
Mirko Zbačnik
- Moderator

- Kraj: Bloke, Postojna
- Kontakt:
Jaz sem pa glede tega, da se zgovarjajo na razumevanje le neto zneska malce skeptičen - čeprav sem imel jaz ravno takega "ptička". Da bi bila stvar še enostavneja, je bilo izplačilo dogovorjeno toliko na uro, sestavljeno iz neto zneska in "dnevnic". Potem pa "štrikaj" in kvačkaj kolior hočeš.
Bolj se nagibam (verjetno iz izkušenj), da kljub temu niso tako naivni. Na vsak način bi jim predočil, da so neto zneski preteklost. Dvomim pa tudi v njihovo pravo vrednotenje dela, ker je bolj podobno tako se mi zdi da je (meni) prav.
Bolj se nagibam (verjetno iz izkušenj), da kljub temu niso tako naivni. Na vsak način bi jim predočil, da so neto zneski preteklost. Dvomim pa tudi v njihovo pravo vrednotenje dela, ker je bolj podobno tako se mi zdi da je (meni) prav.
Bločeni so počeni, v papirček zaviti in na plank pribiti. (Slovensko ljudko otroško izročilo)
Mirko
Mirko