Račun za tujega naročnika

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
Babi22
Nov član
Nov član

Račun za tujega naročnika

Odgovor Napisal/-a Babi22 »

Firma d.o.o. je podpisala pogodbo (za opravljeno storitev) z družbo iz Velike Britanje; Kaj sledi (poslovanja s tujino še nismo imeli)?
1. Kako izdati račun (valuta 45 dni)?
2. Kaj je z DDV?
3. Pod kaj zapademo po normativni strani, kakšna poročanja sledijo? Je to obrazec Banke Slovenije SKV?

Posli se bodo ponavljali, pač po njihovem naročilu.

V naprej hvala za pomoč
Babi
Bee
Računovodski mojster
Računovodski mojster
Kraj: Koper
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Bee »

Kot prvo morate vedeti za kakšno storitev gre, saj je od tega odvisno obdavčenje po ZDDV-1.
Babi22
Nov član
Nov član

Vrsta storitve?

Odgovor Napisal/-a Babi22 »

Gre za nekakšno raziskovanje.
Naročnik nam pošlje seznam artiklov, mi pa mu moramo potem odgovoriti (seveda ne na pamet, ampak preverjeno, na zahtevo mu moramo dostaviti vso dokumentacijo za kakšen podatek, ki se jim zdi po njihovi nadaljnji obdelavi našega izdelka dvomljiv) na kup takih in podobnih vprašanj:
- ali so takšni artikli zastopani pri nas na trgu (cena, ponudba, okvirno povpraševanje itd)
- določijo lastnosti podobnih ali nadomestnih artiklov, ki lahko služijo istemu namenu (je treba vse poiskati, opisati),
- potem sledijo vsi ti artikli z vsemi tehničnimi lastnostmi, poreklom blagovne znamke, poreklom proizvodnje itd.
- povedala sem zelo enostavno, jaz samo zlagam in sortiram, ko utegnem, ker se vse dela v angleščini
Najprej je videti enostavno, potem pa se začne v primerjalnih parametrih komplicirati (npr. poenostavljeno: fičo, bicikl, rolerji, letalo, avto, čoln, smuči, kotalke, drsalne, avtobus, kamion, jadralno padalo, motor, otroški voziček , skratka vse s čimer se človek lahko premika..)

Bližamo se koncu prve obdelave, papirja imamo toliko, da se ne vidimo ven, ko pa se vse obdela in spravi v razpredelnice in grafe kot to zahteva naročnik, bo 10 strani A4 formata.

Kako pa bi vi opredelili takšno delo?
LP
Babi
Bee
Računovodski mojster
Računovodski mojster
Kraj: Koper
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Bee »

Jaz bi to uvrstilo morda semle notr (3. alineja 1. odstavek 29. člen):

3) storitve svetovalcev, inženirjev, svetovalnih pisarn, odvetnikov in notarjev, revizorjev in računovodij, tolmačev, prevajalcev in podobne storitve ter obdelava podatkov in dajanje informacij

Če je to to, je to obdavčeno tam, kjer ima naročnik svoj sedež - torej v Veliki Britaniji. Pomeni, da vi izdate račun brez DDV (pomembno je da dobite ID številko angleža). Na računu mora biti vsi podatki kot pri računu, ki ga izstavite slovencu, seveda DDV-ja ni. Mora pa biti klavzula, da DDV ni obračunan v skladu s 3. alinejo 1. odstavka 29. člena ZDDV-1. To je pa vse.

Banki Slovenije samoiniciativno ne rabi ničesar poročati. Poročali bi samo, če vas ona pozove (pošlje dopis, da ste vključeni v vzorec).
d.o.o.
Začetnik
Začetnik

Odgovor Napisal/-a d.o.o. »

Kako pa je z storitvami za oglaševanje na internetu? Slovenski davčni zavezanec izstavi račun italjanskemu podjetju za oglaševanje na internetu. Ali prav razumem, da ddv ni potrebno obračunati po 29. členu ZDDV?
marea
Računovodski mojster
Računovodski mojster

Odgovor Napisal/-a marea »

V kolikor vam naročnik posreduje njegovo ID številko, mu po mojem mnenju izstavite račun brez DDV in dopišete ustrezno klavzulo.

lp
marea
Odgovori