Pritoki/odtoki v/iz gospodinjstva

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
ravno
Začetnik
Začetnik

Pritoki/odtoki v/iz gospodinjstva

Odgovor Napisal/-a ravno »

Pozdravljeni,

zanima me koliko denarja lahko en s.p. dvigne iz trr in ga porabi za svoje čisto privat potrebe. Gre torej za odtok iz podjetja v gospodinjstvo, ki ga knjižim: 9200/1100

Ali je lahko letno nekje za 12 mesečnih plač? Saj od nečesa vendar mora živeti ker nima plače.
Prosim za odgovor!!

Pa lepo nedeljo.
Mojca
TITA
Računovodja
Računovodja

Odgovor Napisal/-a TITA »

Spoštovani, samostojni podjetnik prosto razpolaga s svojimi denarnimi sredstvi in ga lahko brez omejitve v celoti porabi za svoje gospodinjstvo oz. privat življenje. Vendar obstaja načelo, da s.p. posluje likvidno, kar pomeni, da svoje obveznosti iz naslova opravljanja dejavnosti , kot so plačila davkov in prispevkov za zasebnika, izplačila plač zaposlenim in plačilo dajatev iz obračunanih plač zaposlenih, obveznosti do svojih dobaviteljev , itd. .... PLAČA IN IZPLAČA V ZAKONSKO DOLOČENIH ali POGODBENO DOGOVORJENIH ROKIH. Vse kar vam po poplačilu vaših mesečnih obveznosti ostane na TRR lahko mirno dvignete iz svojega računa in pospravite , bodisi v svoje žepe ( po domače povedano) ali v gospodinjstvo , ali iz TRR poslovnega računa prenesete na svoj osebni TR. S.p. -ji so obdavčeni po Zakonu o dohodnini in jim ni potrebno opravičevati porabe denarnih sredstev.
Lep pozdrav za boljše življenje - TITA !
frida
Nov član
Nov član

Odgovor Napisal/-a frida »

Ne razumem. Kako pa potem to porabo upravičiš kot strošek in s tem zmanjšaš davčno osnovo? Kaj ni potrebno vsakega porabe knjigovodsko zabeležiti. Ali so to potem davčno neprizani odhodki?
Mirko Zbačnik
Moderator
Moderator
Kraj: Bloke, Postojna
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Mirko Zbačnik »

Ta "poraba" - mislim prenos na osebni TRR, dvig, poraba za zasebne namene ne predstavlja stroška, pač pa le odtok denarnih sredsev in s tem podjetnik ne zmanjšuje davčne osnove.
Bločeni so počeni, v papirček zaviti in na plank pribiti. (Slovensko ljudko otroško izročilo)
Mirko Slika
ravno
Začetnik
Začetnik

Odgovor Napisal/-a ravno »

Pozdravljeni,

TITA hvala za odgovor. Imate mogoče izkušnje, ali ste morda od koga slišali da se davkarija vtikuje v takšne zadeve. Drugače mi je pa jasno, da se sme dvigovati iz trr-ja po svoji volji.

lp
Mojca
Odgovori