Avtorski honorar in kilometrina

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
LOTICA
Super računovodja
Super računovodja
Kraj: Ljubljana

Avtorski honorar in kilometrina

Odgovor Napisal/-a LOTICA »

Predavatelj bo predaval na Jesenicah. Izplačali mu bodo avtorski honorar, kilometrino pa naj bi mu izplačali kot podjemno pogodbo. Meni se to zdi čudno. Ali ni ravno zato pri AH 10% normiranih stroškov, da si pokriješ tudi potne stroške? Torej je KM vključena v AH? Ali pa jaz zadevo napačno razumem.
V primeru, da mu KM res izplačajo kot pojemno pogodbo, pa so najbrž obdavčeni?
LP :)
LOTICA
Super računovodja
Super računovodja

Morda kakšen namig? :)
Sem prebrala v računovodja.com novičkah, da je pri podjemni pogodbi 10% normiranih stroškov prav zato, da se iz tega krijejo dejanski stroški prevoza. Torej je malo čudno, da bi se kilometrina izplačevala preko podjemne pogodbe?
Če prav razumem je tako, da če se poleg AH izplača tudi potne stroške (km), se km prišteje k znesku AH in od vsega skupaj obračuna akontacija dohodnine po stopnji 25%?
:?:
pamps
Nadračunovodja
Nadračunovodja

Odgovor Napisal/-a pamps »

Jaz se strinjam z vami. Normirani stroški so namenjeni pokritju stroškov, ki jih ima avtor ali podjemnik pri opravljanju storitev po pogodbi. In ker so normirani, jih ni potrebno dokazovati. In od teh se tudi ne plača akontacija dohodnine.
Nimam tekočih informacij, ker nimam teh primerov in morda se je zakonodaja spremenila, a včasih so avtorji in podjemci ob napovedi dohodnine lahko uveljavljali dejanske stroške, če so seveda imeli dokazila.
Kaj pa so nameravali napisati kot predmet podjemne pogodbe? Kilometrina pri opravljanju avtorskega dela? In od te kilometrine bo spet 10% normiranih stroškov in dohodnina od 90% osnove (in še ostale dajatve, ki spadajo k podjemni pogodbi)?
Mi ne gre skupaj.
LOTICA
Super računovodja
Super računovodja

Hvala, Pamps, tudi meni se zdi vse skupaj nelogično, zato sprašujem. Bom predavatelja še enkrat povprašala ali to drži.
LP :)
Odgovori