Davčni zavezanec ali nezavezanec

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
prana3stil
Nov član
Nov član
Kraj: Celje

Davčni zavezanec ali nezavezanec

Odgovor Napisal/-a prana3stil »

Pozdravljeni!

Prosim, da mi nekdo na preprost način razloži poslovanje kot davčni zavezanec. Namreč ni mi čisto jasno zakaj je dobro biti davčni zavezanec, ker si potem odbijaš davek itd. To odbijanje davki mi ni najbolj jasno, ker ga itak plačaš. Kje se torej na TRR pozna, da si nekaj kupil 20% ceneje :)

Primer 1 (nakup monitorja za podjetje):
100EUR + davek = 120 EUR

Monitor bi moral torej če si davek odbijem stati 100 EUR, tako pa kljub temu plačam 120 EUR. To je torej vstopni davek.

Primer 2 (nakup monitorja za nadaljnjo prodajo):
100 EUR + 10EUR marže + davek = 132 EUR

Ker imam vstopnega DDV 20 EUR in izstopnega 22 EUR, moram torej državi plačati 2 EUR. Vedno torej plačam davek in pri nabavi robe in ko stranka plača robo. Kje je torej finta, da se splača to nabavljati. Ni mi namreč jasno kje je zaslužek podjetja. Zgolj v tisti marži ali tudi v odbitku ddv?

Hvala za enostavna pojasnila.

LP
Bee
Računovodski mojster
Računovodski mojster
Kraj: Koper
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Bee »

1. Če niste DDV zavezanec, kupite monitor za nadaljno prodajo za 100+20=120, zanj plačate 120, prodate ga za 150, DDVja ne obračunate, dobite plačilo 150. Vaš zaslužek je torej 30 EUR.
2. Lahko pa mau goljfate in kupite monitor za nadaljno prodajo za 100+20=120, zanj plačate 120, prodate ga za 180, DDVja ne obračunate, dobite plačilo 180. Vaš zaslužek je torej 60 EUR.
3. Če ste DDV zavezanec, kupite monitor za nadaljno prodajo za 100+20=120, zanj plačate 120, prodate ga za 150+30, dobite plačilo 180. Vaš zaslužek je torej 50 EUR, saj morate 10 (30-20) plačati državi kot DDV.

4. Če pa kupite monitor kot osnovno sredtvo, ga kupite za 100+20. Če ste DDV zavezanec vam država vrne 20, vi pa kot nabavno vrednost OS vzamete 100, kar je osnova za amortizacijo. Če pa niste DDV zavezanec, pa si kot osnovo za amortizacijo upoštevate 120, saj vam država ničn ne vrne.
prana3stil
Nov član
Nov član
Kraj: Celje

Odgovor Napisal/-a prana3stil »

Bee napisal/-a:1. Če niste DDV zavezanec, kupite monitor za nadaljno prodajo za 100+20=120, zanj plačate 120, prodate ga za 150, DDVja ne obračunate, dobite plačilo 150. Vaš zaslužek je torej 30 EUR.
2. Lahko pa mau goljfate in kupite monitor za nadaljno prodajo za 100+20=120, zanj plačate 120, prodate ga za 180, DDVja ne obračunate, dobite plačilo 180. Vaš zaslužek je torej 60 EUR.
3. Če ste DDV zavezanec, kupite monitor za nadaljno prodajo za 100+20=120, zanj plačate 120, prodate ga za 150+30, dobite plačilo 180. Vaš zaslužek je torej 50 EUR, saj morate 10 (30-20) plačati državi kot DDV.

4. Če pa kupite monitor kot osnovno sredtvo, ga kupite za 100+20. Če ste DDV zavezanec vam država vrne 20, vi pa kot nabavno vrednost OS vzamete 100, kar je osnova za amortizacijo. Če pa niste DDV zavezanec, pa si kot osnovo za amortizacijo upoštevate 120, saj vam država ničn ne vrne.
1. in 2. To drži, vendar smo v tem primeru dražji, ker si kupec (v primeru, da je davčni zavezanec) ne more odbiti davka.

3. Tukaj se torej plača vedno razlika med davki - davek na dodano vrednost pri nadaljnji prodaji.

4. Če prav razumem država vrne ddv le v primeru, da je vstopni davek večji kot izstopni. Torej če smo manj prodali kot kupili?

Zavezanec se torej splača biti le v primeru, da so v večini primerov tudi kupci zavezanci. Problem edino nastane, ker tako in tako hitro preskočiš tistih 25.000 EUR in postaneš zavezanec. Kako rešujete situacije, ko je več kupcev nezavezancev?

Pa še morda razmišljanje - plusi in minusi pri plačevanju davka konec meseca ali baje tudi možno kot dogovor šele takrat, ko so računi dejansko plačani (se prepreči na nek način kreditiranje države). Kako kaže praksa?

Hvala in LP
valve
Novinec
Novinec

Odgovor Napisal/-a valve »

Kaj se pa splača v mojem primeru?
Sem poklicni športnik. Imam s.p.
Primer:
Pogodbo imam recimo 23000€ letno.
Klubu 1x mesečno pošljem račun za 1916€ (12x na leto)
Pišem si potne stroške,dnevnice in kilometrino... Kupim si tudi športno opremo ki jo potrebujem...
Ustvarim zelo malo dobička (do 1000€)
Prispevkov plačam okrog 210€/mesec

Vprašanje:
-Se mi bolj splača biti davčni zavezanec ali ne?
-Če bi bil davčni zavezanec ali bi dobil davek od športne opreme in goriva nazaj?(kar potrebujem za izvajanje moje dejavnosti)
- bi se mi prispevki spremenili oz ostale dajatve?

hvala!!!
Bee
Računovodski mojster
Računovodski mojster
Kraj: Koper
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Bee »

Bo treba premisliti. Pri odločitvi postati DDV zavezanec ali ne gre samo za to: na vse svoje račune boš moral prišteti 20% DDV. Ta DDV vsak mesec sešteješ. Na vseh tvojih računov, ki so potrebni za opravljanje dejavnosti, je naveden DDV. Od tistega seštevka odšteješ to. Normalno se da odbit DDV od nabave opreme, računalnika, mobitela,... Pri gorivo pa ne razumem kakšno gorivo. Tukaj moraš biti zelo pozoren. DDV od goriva za osebni avto ne smeš odbijati. Sicer pa je gorivo priznan strošek samo če imaš avto pisat na s.p.. V drugem primeru si upoštevaš kilometrino.
Premisli. Načeloma se ne splača. Je pa vsak primer zgodba zase.
Mirko Zbačnik
Moderator
Moderator
Kraj: Bloke, Postojna
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Mirko Zbačnik »

Zgolj načeloma, ali le za informacijo :spomezik: . DDV se splača, če imaš precej nabav, od katerih si lahko odbiješ DDV. Nekakšna laična ocena je, da imaš razmerje med izdanimi in prejetimi računi 5 : 4 (v prid izdanim). Koliko imate dobička direktno nima nobenega vpliva biti ali ne biti zavezanec. Bolje je proučiti obratno stvar (kar vas tudi zanima).

Po domače povedano, splača se, če imaš v primerjavi z izdanimi računi precej prejetih računov. Seveda je pa odvisno, ali posluješ le doma ali tudi s tujino..... Glede pogodbene višine morate biti pazljivi, ker lahko mejo obveznega vstopa v sisem DDV kaj kmalu dosežete.

Predlagam vam, da če hočetebolj točno informacijo, da stopite do strokovne osebe - (računovodja, davčni svetovalec...). Tako na pamet je to zelo težko ocenit. Vaše poslovanje je potrebno podrobneje proučiti.
Bločeni so počeni, v papirček zaviti in na plank pribiti. (Slovensko ljudko otroško izročilo)
Mirko Slika
Odgovori