Plača - Koliko mi pripada po zakonu?

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
Student
Novinec
Novinec

Plača - Koliko mi pripada po zakonu?

Odgovor Napisal/-a Student »

Živjo !

Zanima me koliko sem zaslužil na dan, ki je potekal po naslednjem scenariju:
Relacija MB->Portorož

1. Ob 8:00 prihod na delo
2. Ob 9:00 odhod na teren s službenim vozilom
3. Ob 10:30 prihod k stranki
3. Ob 19:00 odhod proti firmi
4. Ob 20:30 prihod v firmo
5. Ob 22:00 odhod domov

Moja urna postavka 5€/h.
Plačal sem cestnino v vrednosti 10€

Zanima me predvsem:
- Koliko ur
- Koliko nadur (koliko % je dodatka k urni postavki?)
- Kako je z dnevnicami
- Kako je s povračilom cestnine

Po moje je takole:
ZASLUŽEK = URE*5 + ( NADURE*(5*1.5) ) + (ena izmed dnevnic) + Povračilo cestnine

Dodati pa je potrebno še strošek prevoza na delo: x€ za kilometer (koliko je x)

Najlepša hvala
starči
Super računovodja
Super računovodja

Odgovor Napisal/-a starči »

Redno zaposlen? (Student???)
Student
Novinec
Novinec

trenutno še študent, sicer pa kmalu (verjetno) redno zaposlen

V čem je pa dejansko razlika? Razen dajatev, ki jih ima delodajalec

Aja, pa 5€ / h je netto
starči
Super računovodja
Super računovodja

Odgovor Napisal/-a starči »

Če si čez napotnico, je vse stvar dogovora (zlasti glede nadur).
Nisem v tem, ampak glede na to, da ti pripada 10% normiranih stroškov (dodatno, nasploh), znabiti da ni niti dnevnic?? Bo pojasnil kdo z izkušnjami!
Student
Novinec
Novinec

Delam popolnoma enako kot zaposleni.
"Žanjem" vse kar zakonsko pripada zaposlenemu.

Edina razlika --> plačilo na napotnico (ker je to ugodneje za delodajalca)

PS: Star sem 27 let (to bi znal biti še pomemben podatek).
Tako da po moji enačbi za ZASLUŽEK, je treba še odšteti akoncatijo v višini 25% (oz. 22.5% efektivno)
TITA
Računovodja
Računovodja

Odgovor Napisal/-a TITA »

Spoštovani, glede na vaš status "studenta" ker delate preko študentske napotnice, se popolnoma strinjam s prejšnjim sogovornikom (starči), kajti obveznost izplačila nadomestil stroškov iz naslova: prevoza na delo in iz dela, prehrane med delom, potnih stroškov ( dnevnice, nočnine, cestnine, kilometrine .. torej, vse kar delavec založi sam iz svojega "žepa" za opravljeno službeno pot) je dolžan vsak delodajalec povrniti delavcu, če je ta redno zaposlen ( prijavljen v pokoj.in social. zavarov.), kar pomeni, da te pravice zaposlenih in obveznosti delodajalcev izhajajo iz ZDR in KP!
V primeru podjemnih pogodb, študentskih napotnic ali kakršnih drugih pogodb o izvajanju storitev, pa je povračilo opravljene službene poti, dela na terenu, prehrane stvar DOGOVORA in vaše kalkulacije in višina povračila teh stroškov v vašem primeru ni vezana na Uredbo ali katerikoli drugi akt, pač pa je znesek povračila izključno odvisen od predhodnega dogovora z delodajalcem, kakor sem že navedla. LP - TITA!
Student
Novinec
Novinec

Hvala obema, sedaj imam razščiščenih nekaj pojmov.

Kaj pa v primeru, da bi bil zaposlen?

A je prav če zahtevam (kot zaposlen) tole:
- plačilo 8ur (od 8:00 do 16:00) po ceni 5 € --> 40€
- plačilo nadur (od 16:00 do 22:00) po ceni 7.5€ --> 45€
- prevozni stroški na delo in nazaj v znesku 2*1.5€ --> 3€
- polna dnevnica --> 15,02 €
Na račun dnevnice, mi ne pripada malica

Skupaj: 40 + 45 + 3 + 15,02 = 103,02 €

Zanima me, ali je takšen obračun korekten (zakonsko pravilen), če sem obravnavan kot zaposlen (in ne kot študent).

Za način izplačila bo šef že našel metodo --> v skrajni sili bo 100€ dal iz svojega žepa. Gre predvsem zato, da me ne goljufa ("okrog prinaša") pri dnevnicah, nadurah,...
Jaz kot amater na tem področju sploh ne vem točno, kaj mi (kot zaposlenemu) pripada.

Najlepša hvala za pomoč
TITA
Računovodja
Računovodja

Spoštovani, v primeru, redne zaposlitve, se vse navedene obveznosti in pravice, kako delavca tako in delodajalca dogovorijo na podlagi Pogodbe o zaposlitvi. Pred sklenitvijo Pogodbe o zaposlitvi, vam je delodajalec dolžan izročiti t.i. predpogodbo v kateri vam bo ponudil vse vaše pravice in obveznosti : rok trajanja pogodbe o zap., delovni čas, osnovno bruto plačo, prevoz na delo in iz dela, prehrano med delom, povrnitev potnih stroškov, zakonske dodatke, stimulacijo, dopust, regres , nadurno delo ( mimogrede - je zakonsko omejeno), varstvo pri delu, kakor tudi vaše obveznosti za izpolnitev delovnih nalog. O vseh navedenih postavkah se
dejansko pogajate z delodajalcem, jih sprejmete , spremenite ali zavržete. Delodajalec je dolžan spoštovati vse zakonske norme delovnega prava, davčne zakonodaje in vseh ostalih predpisov ob zaposlitvi vsakega delavca. Zakonske norme so vse zapisane v Zakonu o del. razmerjih - morebiti vam bodo od koristi. Lep pozdrav - TITA!
TITA
Računovodja
Računovodja

P.s. Nihče vam ne oporeka vaše zahteve, ki ste jih zgoraj dokaj korektno navedli, vendar, ali je delodajalec pripravljen izpolniti vaše zahteve, je odvisno le od njega in ne od vas ali koga drugega, ker sem vam že navedla, da kot študent ste plačani preko študentske napotnice in kakor ste se dogovorili z delodajalcem, tako vam bo izplačal. LP - TITA
Student
Novinec
Novinec

Bom še malo prebral zakonodajo in kolektivno pogodbo.
Hvala za pomoč
grah
Računovodja
Računovodja
Kraj: Slovenia

Odgovor Napisal/-a grah »

Škoda vašega časa za prebiranje zakonodaje in kolektivne pogodbe, ker za vas kot študenta absolutno ne veljajo. Kot študent nimate nobenih pravic, ki jih daje navedena zakonodaja redno zaposlenim delavcem in se ne morete in ne smete istovetiti z njimi.

Študentje ste plačani na uro - običajno je znesek dogovorjen pred pričetkom dela in to je vse. V znesku so običajno tudi vsi stroški, ki jih ima šri opravljenem delu. Delodajalci se s študenti običajno ne pogajajo o takih stvareh-velja načelo vzemi ali pusti. Za občasna dela je ponudba večja od povpraševanja. TITA vam je lepo navedla vse argumente za in proti.
Odgovori