odpovedni rok

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
mala novinka
Računovodski vajenec
Računovodski vajenec
Kraj: ljubljana

odpovedni rok

Odgovor Napisal/-a mala novinka »

Zdravo,

Imam eno vprašanje... sem v polnem iskanju nove službe, ampak imam en problem... namreč v pogodbi o zaposlitvi mi piše, da imam odpovedni rok 2 meseca (le kdo me bo čakal tolko časa), delodajalec mi iz principa ne bo dovolil, da bi se ta rok sporazumno zmanjšal na maksimalno 1 mesec. kaj lahko naredim, na podlagi koga ali česa, če se sploh da, lahko dam odpoved, da bo moj odpoveni rok krajši oz. lahko ga tudi ni...
kaj pa je z neizkoriščenim dopustom in kako je z odpravnino????? (v podjetju sem dobri dve leti)

fullll vam hvala za pomoč :)
nevednost ni lepa čednost
Mirko Zbačnik
Moderator
Moderator
Kraj: Bloke, Postojna
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Mirko Zbačnik »

Vse je torej odvisno od bodočega delodajalca. Verjamem pa, da ga je zelo težko dobiti. Položaja vam ne zavidam, ker vem, da je delati v takem ozračju nemogoče. A razumeti morate tudi sedanjega delodajalca, ki mora najti ustrezno zamenjavo.

Če boste imeli srečo, da najdete delodajalca, kateremu bi ustrezali, verjamem, da bo pripavljen čakati. Sedanji ZDR za vse napeljuje k dogovajranju med njima. A kot veste, je vse manj zdravega razuma, žal.

Ne vem, v kateri fazi je predlog novega ZDR (socialni partnerji so predlog podlisali v juniju), po katerem se vprašanja glede koriščenja dopusta rešujejo vsaj po mojem bolj racionalno. Pri vsakem delodajalcu sorazmeen del. Vsak delodajalec pa vam je dolžan del, ki vam pripada nuditi. Ta ZDR naj bi stopil v veljavo s 1. 1. 2008.

Ker odhajate po lastni želji, z odpravnino ne bo nič. Če dali odpoved, ki bili vzrok grobe kršitve ZDR-ja, bi vam ta pripadala. A striktno bi morali sodelovati z inšpektorjem. A to je poseben postopek, ki mora biti korektno izpeljan.

In veliko sreče pri iskanju nove zaposlitve!
Bločeni so počeni, v papirček zaviti in na plank pribiti. (Slovensko ljudko otroško izročilo)
Mirko Slika
mala novinka
Računovodski vajenec
Računovodski vajenec

torej če sem prav razumela proti temu, da imam 2 meseca odpovedni rok in da me direktor iz principa ne bo pustil prej proč ne morem nič???

hvala Mirko za vaše nasvete :)
Mirko Zbačnik
Moderator
Moderator
Kontakt:

Ne, le če se dogovorita drugače. Kot sem navedel, moraš tu razuemti tudi delodajalca, ki mora poiskati novo(ga) delavca.

Sicer mi ni jasno, da delavca, s katerim se ne ujameš, iz "principa" ne "odsloviš" prej ?!
Bločeni so počeni, v papirček zaviti in na plank pribiti. (Slovensko ljudko otroško izročilo)
Mirko Slika
mala novinka
Računovodski vajenec
Računovodski vajenec

direktor je tujec in misli, da ima samo on prav in da je samo on glavni, skratka da se vse vrti okrog njega. in glede na to, da sem pri njem od začetka in je navajen samo, da on da ljudi proč, mu to ni všeč... mi je pa enkrat rekel, da itak ko bom noseča me bo dal proč kot višek delovne sile - bo računovodstvo zunaj podjetja...
Mirko Zbačnik
Moderator
Moderator
Kontakt:

S tujci je res problem. Pozna moprimer, ko je delavka z veseljem prejela novo službo. Kolektiv je bil dober, odnosi tudi ... A čezu pol leta je bilo delavki dovolj celodnevnega delavnika, ni vedela kdaj bo končala z delovnikom, eloprivatno delo je trpelo. Ni vse v plači. Odnosi so zelo ponižujoči, pojavlja se celo maltretiranje. Pri tebi, kot si opisala je že zanati te pritiske. Nadlegoanje na delovnem mestu je kaznjivo, a sila težko dokazljivo. Manjka čoveški odnos, ki je značilen za dobrega vodjo.

Med nosečnostjo si sicer zaščiten in ne moreš biti višek. Razen seveda ob res izrednih razmerah. Seveda pa ima legitimno pravico, da ti, če uvidi, da je notranje računovodstvo zanj prevelik strošek, prekine delovno razmerje kot tehnološki višek. A postopki so tu transpaentni. A to postaneš lahko takoj, ko se vrneš na delo. Zastraševanje, da te bo vrgel ven, če boš zanosila, pa presega vse razmne meje. Gre že za diskriminacijo na delovnem mestu. Resno ti predlagam, da si najdeš drugo službo, ali greš na svoje. Delati v takih razmerah je nemogoče, ker je prvo tvoje zdravje.

V takih situacijah bi svetoval tudi nastop inšpektorja za delo. A te popolnoma razume, da tega ne storiš. Strah pred izgubo službe je prevelik. Ravno tega se zaveda tudi rvoj nadrejeni.

Opažam pojav sedaj "modernega" mobinga" kot orodje za dosego boljših rezultavo,. A mnogi se ne zavedajo, da je le zadovoljen delavec dober delavec. Pod pritiskom delaš lahko uspešno le določen čas.
Mirko Slika
mala novinka
Računovodski vajenec
Računovodski vajenec

ampak žal tako je.... in tujci so bili in vedno bodo problem, saj je veliko takšnih, ki mislijo da je povsod tako kot pri njih...
Mirko Zbačnik
Moderator
Moderator
Kontakt:

To je za njih "vshod", kot za nas Romunija.... . Smo poceni delovna sila, tiha, pridna.... Dobro bi bilo, da bi se vsak postavil zase. tega bi bilo manj, a razmuno je, da se nihče noče izpostavljat. Iskanje pavice na sodiščih je še zelo dolgotrajno.
Mirko Slika
katrijn
Nadračunovodja
Nadračunovodja
Kraj: Slovenia

Odgovor Napisal/-a katrijn »

Jaz pa se ne strinjam z vama. Delala sem za tujce in so bili fantastičen delodajalec. Mislim da je problem v človeku, ne pa kakšne narodnosti je kdo. Kaj pa vsi Slovenci, ki so nemogoči delodajalci?
To da se večini zahodnjakov še vedno dozdeva da so za železno zaveso pa se mi ne zdi prav čudno. Kaj pa vam?
Mirko Zbačnik
Moderator
Moderator
Kontakt:

katrijn napisal/-a:Jaz pa se ne strinjam z vama.
Razumem, verjetno je večina solidnih, a kaj, ko manjšina prevlada.

Kar se pa tiče delodajalcev Slovencev, bi rekel, da se popolnoma strinjam. A upam, da je tudi tu večina delodajalcev solidnih.
Mirko Slika
Odgovori