Izkaz poslovnega izida v letu 2007

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
budilka
Začetnik
Začetnik

Izkaz poslovnega izida v letu 2007

Odgovor Napisal/-a budilka »

Dober večer.
Morda je še kdo pokonci in mi bo lahko odgovoril na sledeče vprašanje.
Pišem obrazec Podatki iz izkaza poslovnega izida za s.p., ki je deloval tri mesece v letu 2007. Pa sem se ustavila ob dejstvu, da ni nikjer postavke, kamor bi vpisala prispevke za soc. varnost in stroške dnevnic ter kilometrin. Lani je bil ta podatek pod št. 9. drugi poslovni odhodki: a) prispevki za soc.varnost podjetnika in b) ostali stroški.
Zelo bi bila hvaležna za čimprejšnji odgovor.
Lep pozdrav.
gazprom2
Začetnik
Začetnik

Odgovor Napisal/-a gazprom2 »

8. drugi poslovni odhodki

lp
budilka
Začetnik
Začetnik

Odgovor Napisal/-a budilka »

Najlepša hvala. Ja, saj je edino tja možno.
Pozdrav :)
tatjanaa
Računovodski vajenec
Računovodski vajenec
Kraj: Primorska

Odgovor Napisal/-a tatjanaa »

rada bi samo eno pojasnilo. večkrat sem zasledila na forumu o dnevnicah, vendar jaz si razlagam tako, da dnevnica je takrat, kadar podjetnik se ne vrne domov spat, takrat smatram, da mu pripada dnevnica, ker drugače je samo prehrana. npr. sestanek N.G.-LJUBLJANA- N.G. je prehrana in kilometrina, a se mogoče motim???

hvala
lp tatjana
slovan
Super računovodja
Super računovodja
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a slovan »

Dnevnica je povračilo stroškov prehrane na službenem potovanju. Njena višina (35% cele dnevnice, polovična ali cela) je odvisna od dolžine časa prebitega na službenem potovanju. Že, če traja službeno potovanje več kot 12 ur (pa ne prespite) je to cela dnevnica, v katero je vključeno povračilo za prehrano: zajtrk, kosilo in večerja. Kolikor pa prespite (službena pot traja več kot 24 ur) pa imate, poleg dnevnice, še pravico do povračila stroška za prenočevanje. In če je v ceno prenočišča vključen tudi zajtrk, se vam cela dnevnica zniža za 10%-ov, kar pomeni, da je preostalih 90% dnevnice namenjenih kosilu in večerji....

To pa ne velja v primeru, ko je sicer že narava vašega dela takšna, da to delo opravljate pretežno/izključno na terenu (torej ne "greste" na službeno pot) - servisiranje na terenu; iskanje kupcev na terenu ........ Takrat imate pravico do povračila stroškov za prehrano med delom in ne dnevnico.

Če greste na službeno pot iz NG v Ljubljano (poslovni sestanek; urejanje "birokratskih zadev" itd.) in ta službena pot traja npr. nad 6 do 8 ur, imate pravico do znižane dnevnice v višini 5,26 EUR. Če pa je službena pot trajala manj kot 6 ur, pa seveda niste upravičeni do dnevnice, imate pa pravico do povračila za prehrano. Kilometrina pa je povračilo stroškov prevoza na službenem potovanju, in sicer za uporabo lastnega vozila za službene namene.

LP
tatjanaa
Računovodski vajenec
Računovodski vajenec
Kraj: Primorska

Odgovor Napisal/-a tatjanaa »

jaz sem si to malo drugače to obrazložila, razliko med dnevnico in povračilo stroškov prehrane. res sem mislila, da dnevnica ti pripada kadar spiš zunaj. sestanki pa itak nikoli ne trajajo več kot 8 ur, tako da če sem jaz kontirala štroški prehrane maximalni znesek 5,54 in ne znižano dnevnico 5,26 sem imela več sreče kot pameti. a mislite, da bi morala jaz vse to popravit za nazaj??? sem v prekršku??

naj hvala

tatjana
starči
Super računovodja
Super računovodja

Odgovor Napisal/-a starči »

Iz gornjega presenečen ugotavljam, da je priznana prehrana višja od ta male dnevnice - ljuba Logika, kaj si nas res dokončno zapustila?
slovan
Super računovodja
Super računovodja
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a slovan »

Če ste si namesto dnevnice izplačali povračilo za prehrano, po moje niste ravnali narobe in tudi niste v prekršku. Pač sestanka niste definirali kot službeno pot oziroma ste ga opravili med službenim časom (8ur), ko imate pravico do prehrane.
Pred časom je bila določena v uredbi za najnižjo dnevnico omejitev: lahko ste jo obračunali, če ste šli na službeno pot najmanj dve uri pred pričetkom delovnega časa oziroma dve uri pred koncem delovnega časa. Zato bi lahko tudi sedaj (ko sicer tega ni v uredbi) ravnali tako, da kolikor je opravljena službena pot v okviru delovnega časa, obračunate povračilo za prehrano med delom in ne dnevnice.

Res je Starči, zato pa večina obračunava na podlagi nepisanega pravila: četudi je službena pot v okviru osemurnega delovnika je obračunana prehrana in ne dnevnica; potni nalog pa se izda za obračun kilometrine in morebitnih preostalih povračil stroškov. Razlika med zneskom prehrane in najnižje dnevnice je nastala takrat, ko je bila prehrana povečana iz 1.200 na 1.300 SIT (najnižja dnevnica pa je ostala 1.260 SIT).

LP
Odgovori