REK obrazci-avtorski honorarji

Moderator: Mirko Zbačnik

SOUNDB
Računovodja
Računovodja
Kraj: Slovenia
Kontakt:

REK obrazci-avtorski honorarji

Odgovor Napisal/-a SOUNDB »

Prosim za naslednjo pomoč:
pri avtorskem honorarju, kjer ge za 10% olajšavo se izpolni REK2 obrazec in tam označi avtorsko delo.

Kateri REK in kaj pa se označi, kjer gre za večjo olajšavo - to so tisti, ki imajo odločbo od DURS??

Kateri REK pa moramo izpolniti, če nam avtor izstavi račun na katerem je bruto in neto avtorski honorar, DDV in akontacija dohodnine, ki jo moramo mi nakazati na DURS??
TITA
Računovodja
Računovodja

Odgovor Napisal/-a TITA »

Za normirance, prav tako izpolnite REK-2, vendar vpišete, da je normiranec s ?% , izračunate obveznost za AK dohodnine in jo vpišete pod kolono " z znižano stopnjo .." ;
V primeru, da vam sam avtor pošlje račun, kar pomeni, da je registriran kot s.p. ali druga oblika pravne osebe in je za vas opravila avtorsko delo, mu le nakažete vrednost računa , ak-dohodnine je dolžan sam plačati.
LP - TITA
SOUNDB
Računovodja
Računovodja
Kontakt:

mi pa že vse skozi plačuje na podlagi izstavljenega računa akontacijo na davčno, razliko pa tistemu, ki nam je izstavil račun
starči
Super računovodja
Super računovodja

Odgovor Napisal/-a starči »

Tita - V primeru, da vam sam avtor pošlje račun, kar pomeni, da je registriran kot s.p. ali druga oblika pravne osebe....

Da ne bo nesporazumov - tudi normirci (na primer kulturniki) pošiljajo račune - bistveno je, kaj piše na računu in če priloži potrdila DURS o posebnem statusu. LP
uni
Super računovodja
Super računovodja

Odgovor Napisal/-a uni »

Kako pa je v primeru, da normiranec plača fizični osebi po avtorski pogodbi?
starči
Super računovodja
Super računovodja

Potem mu plača iz žepa v žep- brez pogodbe. Nnjemu tako ne gre v stroške (ker ima normirane stroške), onemu pa ja ne bo povečeval dohodnine?? (Razen če gre za čast in slavo ustvarjalca)
SOUNDB
Računovodja
Računovodja
Kontakt:

ampak meni še vedno ni jasno, kaj označim na REK2 obrazcu, ko oddajam REK2 preko edavkov. Če označim avtorski honorar mi avtomatsko ponudi 10% olajšavo, kaj pa naj označim, da bom lahko določila višjo olajšavo
TITA
Računovodja
Računovodja

Odgovor Napisal/-a TITA »

Sicer po e-davkih ne pošiljam rekov, vendar menim, da bi ob vnosu podatkov za izplačilo honoraja za zavezanca normiranca npr. 25% + 15% morate vpisati šifro dohodka 2220. Mogoče vam bo uspelo!? Kot pravite sami, da sem vam ob vnosu ponudi le možnost obračuna 10% normiranih stroškov, ki so običajno pod šifri dohodka 1230. LP-TITA
SOUNDB
Računovodja
Računovodja
Kontakt:

hvala

Tita vi ste pa na vseh področjih delovne zakonodaje zelo aktivna
LOTICA
Super računovodja
Super računovodja
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a LOTICA »

Pozdravljeni. Potrebujem pomoč pri izpolnitvi REK-2 obrazca. Zavezanka ima posebno olajšavo za samozaposlene v kulturi in normirane odhodke -torej skupaj 40% znižano davčno osnovo. Izbrala sem vrsto dohodka 1601. Če vpišem bruto znesek v polje 101, mi upošteva samo 25% normirane stroške. Če pa vpišem bruto znesek v polje 102, pa mi izračuna negativno akontacijo dohodnine.
kako se pravilno izpolni REK-2.
Bruto znesek 4.249,41
Normirani stroški 25% = 1.062,35
Posebna olajšava 15% = 637,41
Davčna osnova = 2.549,65
Davčni odtegljaj 25% = 637,41
Neto izplačilo = 3.612,00
Potrdila je priložila.
Prosim za čim prejšnjo pomoč, saj moram honorar izplačati še danes.
LP :)
starči
Super računovodja
Super računovodja

Vnesti moraš v 102. Se ne spominjam točno - najbrž moraš sama vnesti vse podatke, tudi normirane stroške 25% !!(ne 40%!!), davčno osnovo in odtegljaj in ne z gumbom izračun. Poskusi in javi! lp
LOTICA
Super računovodja
Super računovodja
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a LOTICA »

Starči, hvala za namig, sem mislila, da ne dopušča ročnega vnosa.
Ročno je šlo, ampak sem morala bruto dohodek vnesti v rubriko 101 in 102.
Če obrazec lahko oddam, verjetno pomeni, da je pravilen?!
LP :)
Odgovori