Dopolnilna dejavnost in osnovna sredstva

Moderator: Mirko Zbačnik

vesnadega
Nov član
Nov član

Dopolnilna dejavnost in osnovna sredstva

Odgovor Napisal/-a vesnadega »

Pozdravljeni!

Prosim, če mi lahko kdo pomaga.:)
Doma smo prijavili dopolnilno dejavnost na kmetiji (kmetijska mehanizacija) in me zanima ali lahko imamo tudi mi osnovna sredstva, oziroma kaj vse lahko damo v strošek?

Lp!
Vesna
DECO
Računovodja
Računovodja

Odgovor Napisal/-a DECO »

Če imate osnovno zavarovanje kot kmet in ste odprli s.p. dopolnilna dejavnost, potem pod to dopolnilno dejavnostjo poslujete kot vsi ostali s.p. ji. Imate lahko osnovna sredstva in uveljavljate vse stroške, ki so potrebni za opravljanje dejavnosti. Plačujete prispevke za PIZ in nesreče pri delu v višini, ki je določena za dopolnilno dejavnost. Seveda pa morate tudi poslovne knjige voditi kot s.p.
Lp
DECO
vesnadega
Nov član
Nov član

Odgovor Napisal/-a vesnadega »

Hvala za vaš odgovor. Sedaj pa imam še eno vprašanje in sicer:
- ker imam dejavnost v zvezi z gozdarstvom in nimam svojega traktorja, si le tega sposodim od brata, ki je prijavljen na isti kmetiji, sedaj pa me zanima ali lahko sposojo traktorja kako obračunam in na kak način. V osnovnih sredstvih namreč nimam traktorja?

- poleg tega me zanima ali lahko uveljavljam stroške porabe goriva (nafte), katero kupim za omenjen trakotor ko delam v gozdu?

Lp!
Vesna
tatjanaa
Računovodski vajenec
Računovodski vajenec
Kraj: Primorska

Odgovor Napisal/-a tatjanaa »

še jaz imam eno vprašanje in sicer zasledila sem, da dohodek iz delavnega razmerja , ki se ne všteva v davčno osnovo je tudi nadomestilo za uporabo lastnega orodja, naprav in predmetov. Zakon o dohodnini. je možno???

hvala

in kako ta znesek poknjižiš?

tatjana
DECO
Računovodja
Računovodja

Glede traktorja. Z bratom bi lahko sklenila pogodbo o najemu traktorja, vendar mislim, da to ni pametno, ker bi si vi sicer najemnino dali v strošek, bi pa šla bratu v dohodek.
Jaz bi si gorivo za traktor upoštevala v stroških, ne glede na to, čigava last je traktor. Potrebujete ga za opravljanje kmetijske dejavnosti in pri tem porabite določeno količino goriva.
Lp
DECO
PIPO
Začetnik
Začetnik

Traktor

Odgovor Napisal/-a PIPO »

ali je tako v redu, če damo gorivo v stroŠek, pa traktorja nimamo evidentiranega kot os? gorivo za traktor se odbija ddv, ne?

Velike črke so bile samodejno zamenjane z malimi.
febo
Računovodski mojster
Računovodski mojster
Kraj: Pomurje

Odgovor Napisal/-a febo »

Deco, vse ni tako enostavno. Strošek je povezan s stroškovnim mestom. Ker traktor ni v lasti gospodarskega subjekta, tudi strošek ni mogoče uveljavljati (gorivo, registracija, rez. deli, servisi).
Traktor je mogoče najeti, ali pa s podjemno pogodbo najeti traktorista, ki zaračuna delo oz. svoje stroške. Žal pa to gre v dohodnino.

LP :( :( :(
DECO
Računovodja
Računovodja

Ker traktor ni last s.p.ja, si ga logično ne morete upoštevati kot osnovno sredstvo, niti kot strošek registracije oz. vzdrževanja. Ker pa je traktor last brata, ki je z vami na isti kmetiji in ga dokazljivo uporabljate za dejavnost (npr. iz gozda povlečete drva, ki jih z rokami pač ne morete), lahko za ta traktor kupite gorivo. Račun vzamete na s.p. in si to gorivo date v strošek. Imela sem podoben primer v praksi in je zdržal davčni pregled. Vsi stroški, ki dokazljivo nastanejo za opravljanje dejavnosti in so nujno potrebni, se upoštevajo.
Lp
DECO
febo
Računovodski mojster
Računovodski mojster
Kraj: Pomurje

Odgovor Napisal/-a febo »

Še enkrat. Traktor je osnovno sredstvo v lasti brata. Stroški v zvezi z tujim osnovnim sredstvom se ne morejo priznati, Vi pa selektivno odločate kateri stroški se lahko priznajo (gorivo) ne pa ostali (servisi in registracije). Po katerih kriterijih? Zakaj ne tudi rezervne dele in servise(nujno rabim traktor, je pa potrebno zamenjati olje ali popraviti hidravliko)?
Primer : če imam trgovino in nujo moram kupcu dostaviti kupljeno blago. Od brata si sposodim vozilo in blago odpeljem stranki. Vozilo natankam in si knjižim stroške goriva. Ha.
To da je vozilo ali traktor v lasti brata z davčnega vidika nima veze s stroški. Strinjam se, da se stroški potrebni za opravljanje dejavnosti priznajo. Ne vem kako lahko dokažete da so stroški nastali za opravljanje dejavnosti, če nimate osnovnega sredstva. Če je traktor nujno potreben za dejavnost, ga lahko kupite in uveljavljate vse stroške, oz. uveljavljate stroške preko najema ali podjemne pogodbe.
Glede davčnega pregleda ste pač imeli srečo.

LP :D :D :wink:
DECO
Računovodja
Računovodja

Povedala sem samo svoje mnenje iz svojih izkušenj. Morda imam srečo, vendar trdim, da v stroške lahko damo marsikaj, le ta moramo to znati odločno zastopati med pregledom in imeti trdna dokazila. Ta primer, ki sem ga navedla, ni bil edini tak.
Opravičujem se, če sem koga zavedla. Domnevam le, da "vesnadega" nima dovolj denarja, da bi kupili nov traktor. Če že je traktor doma in je last družinskega člana, bi jaz naredila tako, kot sem zgoraj predlagala. Mislim, da državi damo dovolj in da je dobro, če kdaj poskusimo poiskati kakšno luknjo.

Lep dan!
DECO
starči
Super računovodja
Super računovodja

Odgovor Napisal/-a starči »

Mislim, da ima febo prav (ali najem traktorja, kar najbrž ne pride v poštev za posamezno rabo - dohodnina) ali podjemna pogodba, kar je še dražje.
Znabiti, da je šel inšpektor "mimo" , ker zneski niso bili prehudi - tudi dacarji imajo prag tolerance (vsak svojega). LP
tatjanaa
Računovodski vajenec
Računovodski vajenec
Kraj: Primorska

Odgovor Napisal/-a tatjanaa »

zakaj pa ne bi kot strošek uveljavil nadomestilo za uporabo lastnega orodja, naprav in predmetov, ki se ne všteva v davčno osnovo???

pač je lestvica napisana do katere mere lahko uveljaviš za vsaki mesec posebej, zakon o dohodnini. vendar kamen na kamen palača.

mene zanima kako poknjižiš, da bo prav???

hvala tatjana
Odgovori