13.plača

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
tasa
Računovodja
Računovodja

13.plača

Odgovor Napisal/-a tasa »

Je mogoče določeno koliko lahko daš delavcu 13. plače ali lahko dam koliko želim??

Prosim za nujno pomoč.
jambolaja
Nadračunovodja
Nadračunovodja
Kraj: Ljubljana
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a jambolaja »

13. plača je bolj omejena kot božičnica glede višine zneska. Vsaj zdi se mi da sem pred kratkim zasledil tako razlago. Počakajte na še na kakšen komentar.
Kakšno je razmerje med plačo in predvideno 13. plačo?
tasa
Računovodja
Računovodja

re:13.plača

Odgovor Napisal/-a tasa »

V ponedeljek zjutraj moram imeti obračun 13.plače.
3739
Računovodski mojster
Računovodski mojster
Kraj: Slovenia

Odgovor Napisal/-a 3739 »

Izogibajte se terminu ali 13. plača ali božičnica in recite, da izplačujete poročan. Ker če izplačate poračun ni nikjer napisano koliko ga lahko izplačate, plačajo se vsi davki in prispevki in mora se narediti kumulativni davek na plačo.

To je potem davčno priznano in tudi v M4 gre, torej v pookojninsko
darika
Računovodski vajenec
Računovodski vajenec

Odgovor Napisal/-a darika »

Pozdravljeni!

3739 - Vendar za izplačilo poračuna moraš točno izračunati in navesti katero plačo se poračunava (to je 12 plač) in za vsako posebej je potrebno pisati svoj REK-1 (npr. 2007/jan/2).
Prosim za potrditev, če je to res oz. če ni.

LP,
Darika
štajerka
Računovodja
Računovodja
Kraj: Maribor

Odgovor Napisal/-a štajerka »

Pozdravljeni!
Tudi mi bi radi izplačali delavcem nekakšen dodatek za božič npr. cca 300 EUR, Pa ne vem kako.
Ali jim za ta znesek normalno povišam plačo za en mesec. Lani smo jim izplačali kot drugi del regresa, ker nismo izplačevali najvišjega , letos pa tega ne upam (izplačali smo 760,00 bruto). Nikjer nisem zasledila, koliko je letošnji limit regresa , da še ni potrebno plačati prispevkov.
Prosim za odgovore, ker bi že morala obračunati plačo.

Hvala in lp
štajerka
Računovodja
Računovodja

Ali res nihče ne ve :?: :nevem: :prayer:
DECO
Računovodja
Računovodja

Odgovor Napisal/-a DECO »

Mi smo pri bto plači obračunali "Dodatek za poslovno uspešnost podjetja" in sicer vsem delavcem enako 500 EUR bto. Seveda je od tega dodatka potrebno obračunati vse prispevke in davek (ki pri večini zaradi tega dodatka pade v drugo grupo), tako da delavci dobijo bistveno manj. Tako smo naredili tudi lani in ni bilo problemov.
Lp
DECO
grah
Računovodja
Računovodja
Kraj: Slovenia

Odgovor Napisal/-a grah »

13. plača ni omejena, vendar jo morate imeti navedene v pogodbah o zaposlitvi, prav tako božičnico. Božičnice se izplačujejo v manjših zneskih, ker ne gredo v pokojninsko osnovo, medtem ko 13.plača gre v pokojninsko osnovo.

Večina firm se odloča da poveča pri plači za november in december bruto dodatek - stimulacijo.
Cmona
Začetnik
Začetnik

Odgovor Napisal/-a Cmona »

Max regres po uredbi je 70% prepretekle BRT plače.

Zakaj res termin 13.plača ali božičnica? Zakaj ne enostavno uspešnost ali stimulacija? Tukaj bo po mojem najmanj problemov...
štajerka
Računovodja
Računovodja

Hvala za odgovore. Pri plači smo jim dali stimulacijo , na žalost pa so zaradi tega padli v drugi razred davka in bo na žalost država dobila skoraj več kot pa delavci. Ampak še zmeraj boljše tako kot pa nič :spomezik:
Lepo se imejte
Odgovori