Normirani odhodki

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
Rookie31
Novinec
Novinec

Normirani odhodki

Odgovor Napisal/-a Rookie31 »

Pozdravljeni,

ker sem v fazi odpiranja s.p.-ja, zadnje dni iščem relevantne informacije, ki mi bodo pomagale pri nekaterih odločitvah. Kar me zanima, je sledeče -če nov s.p. zadosti pogojem, opisanim v četrtem odstavku 73. člena ZGD-1, ki govori o ugotavljanju davčne osnove z upoštevanjem normiranih odhodkov, to pomeni, da normirani odhodki (25% prihodkov) predstavljajo davčno osnovo, od katere se obračuna davek s skladu z dohodninsko lestvico, ali so normirani odhodki dejansko že sam davek? V kolikor je vprašanje preveč začetniško, se za potrpežljivost in odgovor vnaprej lepo zahvaljujem.

lp,
Luka
starči
Super računovodja
Super računovodja

Odgovor Napisal/-a starči »

Žal ni tako. Pri normircih je davčna osnova 75% prihodkov (prihodki - 25% norm. odhodkov), ki pa se še zmanjša za prispevke. lp
Rookie31
Novinec
Novinec

Odgovor Napisal/-a Rookie31 »

Ja, verjetno bi bilo res prelepo, če bi moja "teorija" zdržala :). Se pravi, v kolikor se predvideva, da v poslovnem letu podjetnik nima veliko odhodkov (manj kot 25% glede na prihodke in ob predpostavki, da zadostuje vsem pogojem v prej omenjem zakonu) - je pametno, da se odloči za ugotavljanje davčne osnove z normiranimi odhodki. Če pa podjetnik ve, da bo imel več kot 25% odhodkov, glede na prihodke, in si bo tako s tem bolj znižal davčno osnovo, se odloči (v recimo v prvem letu poslovanja, ob potrebnih pogojih) za enostavno knjigovodstvo. Ali je tu morda kakšna večja znanost? Hvala za nasvet oz. odgovor.

lp,
Luka
Gustav
Nov član
Nov član

Odgovor Napisal/-a Gustav »

starči napisal/-a:Žal ni tako. Pri normircih je davčna osnova 75% prihodkov (prihodki - 25% norm. odhodkov), ki pa se še zmanjša za prispevke.
Jaz bi prosil za dodatno pojasnilo glede tega: letos sem se samozaposlil (s.p. z normiranimi stroski). Kaj pomeni to, da se osnova "zmanjsa za prispevke" ? Meni so namrec na DURSu povedali, da se prispevki ne morejo steti v odhodke kot pri ugotavljanju izida z prihodki/odhodki in da je tistih 25% od 75% (3/16) od mojih prihodkov kar koncna dohodnina, ki sem jo dolzan placati in jo tudi placam sproti (vsako trimesecje oz. neposredno, ce izstavim fakturo firmi).

Primer:
V casu poslovanja sem izstavil faktur za 100 enot in sem imel 70 enot prispevkov. Ali bi moral prijaviti (in placati) 100*3/16 = 18.75 enot akontacije dohodnine ali (100-70)*3/16 = 5.625 enot akontacije ?

Ali torej to pomeni, da

1: lahko pricakujem vracilo denarja pri dohodnini, ker sem placeval po 3/16 od vseh prihodkov, nic zmanjsano za prispevke;

2: ali da sem narobe prijavil visino prihodkov (prevec prihodkov) in me bo se posteno bolela glava;

3: ali pa da se vendarle prispevki ne upostevajo in sem vse skupaj prijavil pravilno, dobil pa ne bom nic nazaj

? Hvala :)
starči
Super računovodja
Super računovodja

Pojasnili so narobe ali pa vsaj pomanjkljivo :

res prispevki ne grejo v odhodke in sproti plačuješ od 75% prihodkov, ampak v končnem obračunu dohodnine se po (2)109. čl. ZDOH letna davčna osnova zmanjša za prispevke. lp
Gustav
Nov član
Nov član

Odgovor Napisal/-a Gustav »

starči napisal/-a:Pojasnili so narobe ali pa vsaj pomanjkljivo :

res prispevki ne grejo v odhodke in sproti plačuješ od 75% prihodkov, ampak v končnem obračunu dohodnine se po (2)109. čl. ZDOH letna davčna osnova zmanjša za prispevke. lp
Aha, torej nisem do zdaj naredil cisto nic narobe :)

Imam se dodatno vprasanje v zvezi z dohodnino in prispevki: sem opravicen placevanja prispevkov za PIZ (namesto mene jih placuje Sklad za vzp. zap. invalidov). Ali to pomeni, da bodo prispevki za PIZ vsteti v znesek, za katerega se zmanjsa doh. osnova ali se bodo tam upostevali samo prispevki za zdravstveno zav. in drugi prispevki, brez PIZ ?
starči
Super računovodja
Super računovodja

Ne vem, po logiki bi bilo drugo. lp
Odgovori