Pozdravljeni,
ker sem v fazi odpiranja s.p.-ja, zadnje dni iščem relevantne informacije, ki mi bodo pomagale pri nekaterih odločitvah. Kar me zanima, je sledeče -če nov s.p. zadosti pogojem, opisanim v četrtem odstavku 73. člena ZGD-1, ki govori o ugotavljanju davčne osnove z upoštevanjem normiranih odhodkov, to pomeni, da normirani odhodki (25% prihodkov) predstavljajo davčno osnovo, od katere se obračuna davek s skladu z dohodninsko lestvico, ali so normirani odhodki dejansko že sam davek? V kolikor je vprašanje preveč začetniško, se za potrpežljivost in odgovor vnaprej lepo zahvaljujem.
lp,
Luka
Normirani odhodki
Moderator: Mirko Zbačnik
Ja, verjetno bi bilo res prelepo, če bi moja "teorija" zdržala
. Se pravi, v kolikor se predvideva, da v poslovnem letu podjetnik nima veliko odhodkov (manj kot 25% glede na prihodke in ob predpostavki, da zadostuje vsem pogojem v prej omenjem zakonu) - je pametno, da se odloči za ugotavljanje davčne osnove z normiranimi odhodki. Če pa podjetnik ve, da bo imel več kot 25% odhodkov, glede na prihodke, in si bo tako s tem bolj znižal davčno osnovo, se odloči (v recimo v prvem letu poslovanja, ob potrebnih pogojih) za enostavno knjigovodstvo. Ali je tu morda kakšna večja znanost? Hvala za nasvet oz. odgovor.
lp,
Luka
lp,
Luka
Jaz bi prosil za dodatno pojasnilo glede tega: letos sem se samozaposlil (s.p. z normiranimi stroski). Kaj pomeni to, da se osnova "zmanjsa za prispevke" ? Meni so namrec na DURSu povedali, da se prispevki ne morejo steti v odhodke kot pri ugotavljanju izida z prihodki/odhodki in da je tistih 25% od 75% (3/16) od mojih prihodkov kar koncna dohodnina, ki sem jo dolzan placati in jo tudi placam sproti (vsako trimesecje oz. neposredno, ce izstavim fakturo firmi).starči napisal/-a:Žal ni tako. Pri normircih je davčna osnova 75% prihodkov (prihodki - 25% norm. odhodkov), ki pa se še zmanjša za prispevke.
Primer:
V casu poslovanja sem izstavil faktur za 100 enot in sem imel 70 enot prispevkov. Ali bi moral prijaviti (in placati) 100*3/16 = 18.75 enot akontacije dohodnine ali (100-70)*3/16 = 5.625 enot akontacije ?
Ali torej to pomeni, da
1: lahko pricakujem vracilo denarja pri dohodnini, ker sem placeval po 3/16 od vseh prihodkov, nic zmanjsano za prispevke;
2: ali da sem narobe prijavil visino prihodkov (prevec prihodkov) in me bo se posteno bolela glava;
3: ali pa da se vendarle prispevki ne upostevajo in sem vse skupaj prijavil pravilno, dobil pa ne bom nic nazaj
? Hvala
Aha, torej nisem do zdaj naredil cisto nic narobestarči napisal/-a:Pojasnili so narobe ali pa vsaj pomanjkljivo :
res prispevki ne grejo v odhodke in sproti plačuješ od 75% prihodkov, ampak v končnem obračunu dohodnine se po (2)109. čl. ZDOH letna davčna osnova zmanjša za prispevke. lp
Imam se dodatno vprasanje v zvezi z dohodnino in prispevki: sem opravicen placevanja prispevkov za PIZ (namesto mene jih placuje Sklad za vzp. zap. invalidov). Ali to pomeni, da bodo prispevki za PIZ vsteti v znesek, za katerega se zmanjsa doh. osnova ali se bodo tam upostevali samo prispevki za zdravstveno zav. in drugi prispevki, brez PIZ ?