stavbna pravica

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
atak
Nov član
Nov član

stavbna pravica

Odgovor Napisal/-a atak »

Prosim za knjigovodsko evidentiranje uporabe ter prenehanje stavbne pravice (zemljišče in zgradba)??? ALi gre za osnovna sredstva in amortizacijo??? Ali kako??

hvala, atak
atak
slovan
Super računovodja
Super računovodja
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a slovan »

Stavbna pravica je pravica na tuji nepremičnini, ki daje lastniku pravico, da ima na, nad ali pod tujim zemljiščem zgrajen objekt ali pravico, da isti objekt zgradi in traja največ 99 let (256. člen Stvarnopravnega zakonika).
Pomeni, da je to pravica graditi in imeti stavbo na nepremičnini druge osebe, kar je vpisano tudi v zemljiško knjigo.Stavbna pravica preneha po poteku časa, ki je naveden v pogodbi oziroma po 99 letih.

Ko ste pridobili stavbno pravico (s pisno pogodbo) ste na tujem zemljišču gradili in s tem pridobili gradbeni objekt (lahko ste tudi stavbo nadgradili, pod zemljiščem zgradili parkirne prostore, garaže, skladiščni prostore..). To pomeni, da je zgrajen objekt opredmeteno osnovno sredstvo, ki ga amortizirate po stopnji, ki izhaja iz njegove dobe koristnosti (časa pridobljene stavbne pravice).
Zemljišča ne morete evidentirati v svojih poslovnih knjigah, saj je ta v lasti tistega, ki vam je podelil stavbno pravico. Vaša je le zgradba.

LP
atak
Nov član
Nov član

Najlepsa hvala!

kako pa po prenehanju stavbne pravice recimo po 5 letih. Ali zgraadbo obravnavam kot prodajo osnovnega sredstva lastniku stavbne pravice?
in se to tisti, ki ustavri stavbno pravico vodi to v posl. knjigah kot stavbno pravico med opred. os. sredstvi?

Hvala.
atak
slovan
Super računovodja
Super računovodja

Predlagam vam, da si preberite XI. poglavje Stvarnopravnega zakonika.

263. člen govori o prenehanju: S prenehanjem stavbne pravice postane zgradba sestavina nepremičnine. Lastnik nepremičnine mora imetniku stavbne pravice ob prenehanju plačati dogovorjeno nadomestilo, ki ne sme biti manjše od polovice povečanja tržne vrednosti nepremičnine.

Iz tega sledi, da so posledice in nadomestilo dogovorjene v pisni pogodbi. Imetnik stavbne pravice zgradbo izloči iz poslovnih knjig, saj ni več lastnik tega dela zgradbe (dvomim, da bo nekdo pridobil stavbno pravico zgolj za 5 let?????).

LP
atak
Nov član
Nov član

Ok. jaz izločim zgrajen objekt iz pos. knjig. Kako potem lastnik zemljišča evidentira ta objekt, saj je sedaj njegova last; med svoja osn. sredstva kot objekt poleg prvotnega zemljišča, ali je to povečanje nab. vrednosti zemljišča?

Najlepša hvala, atak
atak
slovan
Super računovodja
Super računovodja

Menim, da lastnik, ki je pridobil gradbeni objekt (plača vam odškodnino???) to evidentira kot gradbeni objekt in ne kot povečanje vrednosti zemljišča.

LP
franjol
Novinec
Novinec

Odgovor Napisal/-a franjol »

Pozdravljeni.

Da ne odpiram nove teme, bom kar tukaj postavil moja vprašanja.

Smo gradbeno podjetje, kateremu je občina leta 2006 podelila stavbno pravico za dobo 15 let, in sicer za rekonstrukcijo stavbe, katero bomo za dobo 14 let dajali v najem drugi pravni osebi - zavodu v lasti občine (nezavezanec za DDV) - besedo "najem" zaenkrat jemljite z zadržkom, bom razložil kasneje. Pogodba o podelitvi stavbne pravice in "najemna" pogodba sta bili podpisani sočasno. Najemnina je dogovorjena tako, da v dobi 14 let dobimo povrnjeno investicijo + stroški financiranja. Po preteku stavbe pravice stavba preide nazaj v last občine brez odškodnine.

Zaradi navedenega smo se odločili, da vstopnega DDV od materiala za rekonstrukcijo in storitev podizvajalcev ne bomo odbijali, saj smo smatrali, da bomo opravljali oproščeno dejavnost (dajanje v najem nepremičnino) - ker najemnik ni DDV zavezanec, prav tako ni mogoče skleniti sporazuma. Rekonstrukcija zgradbe je končana, sedaj pa se je začela dajati v "najem".

1. dilema

Ko smo izvajali rekonstrukcijo na zgradbi, za katero smo pridobili stavbno pravico, čemu smo povečevali vrednost - stavbi ali stavbni pravici? Odgovor na to vprašanje je po mojem odločilen za evidentiranje v knjige in definiranje prometov v naprej (stavbna pravica => neopredmeteno dolgoročno sredstvo => knjiženje na razred 00; stavba => naložbena nepremičnina => knjiženje na razred 02).

Da še malo bolj zakompliciram, ko bomo sedaj dajali zadevo v najem, kakšen najem je to: najem stavbe ali najem stavbne pravice. Če gre za najem stavbe, je to potem promet z nepremičninami, torej gre lahko za oproščen promet, če pa gre za najem stavbne pravice, pa gre za promet s storitvijo, obdavčen z 20%DDV.

2. dilema

Dogovarjamo se, da zadevo prodamo leasing hiši. Kaj ji bomo prodali: stavbo ali stavbno pravico? Od odgovora na to je spet odvisno, kakšna obdavčitev nam sledi. Če je stavbna pravica, potem je to promet s storitvjo in 20%DDV, če pa je stavba, pa je oproščen promet, vendar je po mojem takrat 2% davek od prometa nepremičnin.

To je nekaj mojih razmišlanj in vprašanj, ki se mi postavljajo pri našem primeru, prosil pa bi vas, da mi pomagate s svojimi razmišlanji in mogoče tudi odgovoriti na moja vprašanja.

Hvala vsem.
Odgovori