prehod iz s.p. v d.o.o.

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
skrka
Nov član
Nov član

prehod iz s.p. v d.o.o.

Odgovor Napisal/-a skrka »

S.p. je novopečeni penzionist, zato se je odločil, da zapre s.p., hkrati pa njegova žena odpira d.o.o. (ista dejavnost, isti delavci, isti stroji, isti prostori). Po forumu sem že brskala, pa nisem našla natančnih odgovorov, zato prosim za nasvet.

1. Zemljišče in stavbo iz s.p. prenašajo na gospodinjstvo. Kako je tukaj z bilanco oz. davčno osnovo in DDV? Mimogrede - stavba še ni zamortizirana, leta 2004 pa je bila tudi na novo ocenjena njena vrednost.

2. Osebni avto iz s.p. prenašajo na gospodinjstvo. Je že zamortiziran. Vpliv na davčno osnovo in DDV?

3. Ostala osnovna sredstva (nekaj zamortiziranih, nekaj pa še ne) prenašajo iz s.p. na d.o.o.. Kako pa je tukaj z davčno osnovo in DDV?

Že vnaprej najlepša hvala za odgovor, se mi pa že skorajda malce mudi, ker moram v začetku prihodnjega tedna oddati papirje.
slovan
Super računovodja
Super računovodja
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a slovan »

Pozdravljeni!

Poglejte v 50, 51. člen Zakona o dohodnini ter 146. člen Zakona o dohodnini (Ur. l. RS 117/2006).

Na splošno pa se v primerih, ko je prenos izvršen v gospodinjstvo ob prenehanju opravljanja dejavnosti, upoštevajo primerljive tržne cene (razlika med tržno vrednostjo in knjigovodsko vrednostjo povečuje davčno osnovo). Vendar pa je pri sredstvih potrebno upoštevati tudi izjeme, ki jih boste našli v omenjenih členih.

LP
starči
Super računovodja
Super računovodja

Odgovor Napisal/-a starči »

Da bi lahko prenesli olajšave v zvezi z OS in DDV s sp na doo, morate pred ali ob končnem obračunu sp predložiti "izjavo" doo-ja o prevzemu dejavnosti - torej mora biti takrat doo že vpisan v register!!! lp
slovan
Super računovodja
Super računovodja

Iz vprašanja ni zaslediti, da bi se s.p. odločil za statusno preoblikovanje s.p.-ja v gospodarsko družbo po določilih Zakona o gospodarskih družbah (667. do 673. člen - predvsem 673. člen, saj bi v tem primeru šlo za prenos vseh sredstev na prevzemno, že ustanovljeno družbo) in da tudi ni zahteval davčne obravnave takšnega prenehanja po 303. in 304. člena Zakona o davčnem postopku. Odločil se je za klasično prenehanje in prenos sredstev v gospodinjstvo (in seveda predpostavljam, da bo ženin d.o.o. prevzel dejavnost in zaposlene delavce, ne pa tudi sredstev, ki prehajo na gospodinjstvo).

Ostala osnovna sredstva "prenašajo na d.o.o." ? Kako? S prodajo strojev d.o.o.-ju?? Če ni preoblikovanja in prenosa vseh sredstev, potem se ta sredstva lahko le prodajo d.o.o-ju, sicer preidejo v gospodinjstvo enako kot sredstva pod točko 1 in 2. In nato fizična oseba (upokojenec) vlaga v d.o.o. stroje kot stvarni vložek ali pa jih proda d.o.o.-ju.

Torej, če ni davčne obravnave po 303. in 304. členu Zakona o davčnem postopku:
- pri DDV-ju nastanejo spremembe pogojev obdavčenja, kjer je potrebno poračunati vhodni/odbiti DDV (68. člen Zakona o davku na dodano vrednost, 110. člen Pravilnika o izvajanju zakona o davku na dodano vrednost), insicer: pri nepremičninah je obdobje popravka 20 let; pri opremi je obdobje popravka 5 let.
- povečati davčno osnovo za koriščene davčne olajšave za investiranje v osnovna sredstva (pri tistih, kjer še potekel rok treh let od vključitve v davčno osnovo: npr. v letu 2004 je bila olajšava 40% od investiranega zneska, v letu 2005 je bila 30% in v letu 2006 je bila 20% investiranega zneska);
- povečati davčno osnovo za neizkoriščeno investicijsko olajšavo, ki se je pri s.p.-jih še zadnjič oblikovala v višini 10% davčne osnove v letu 2004 in se do 31.12.2007, ko preneha, še ni v celoti izkoristila z novimi nabavami.
- povečati davčno osnovo za razliko med primerljivo tržno vrednostjo in knjigovodsko vrednostjo pri tistih sredstvih, ki niso: bodisi prenešene iz gospodinjstva ob pričetku opravljanja dejavnosti (51. člen Zakona o dohodnini); prenešena iz gospodinjstva po pričetku opravljanja dejavnosti, če so v gospodinjstvu pridobljena pred pričetkom dejavnosti (51. člen Zakona o dohodnini); nepremičnine, ki so nabavljene v s.p.-ju pred 01.01.2005 (146. člen Zakona o dohodnini).

LP
skrka
Nov član
Nov član

Najprej najlepša hvala za odgovore.

Danes sem si pogledala omenjene člene iz Zakona o dohodnini, ki so mi pomenili prvi sončni žarek v megli. Vsekakor se mi je marsikaj razjasnilo, hkrati pa sem ugotovila, da sem bila res preskopa s podatki, ki sem jih navedla v vprašanju.

S.p. (sedaj že bivši) prenaša vsa sredstva (razen nepremičnin) na novoustanovljeno d.o.o., katerega delni lastnik bo tudi sam. Torej gre za statusno preoblikovanje in ne prodajo. Je tudi zahteval davčno obravnavo.

Toda sedaj, ko prebiram Vaš odgovor, se mi postavlja vprašanje, ali se morajo na družbo prenesti vsa sredstva brez izjeme, da se davčna osnova ne poveča in da ni potrebno obračunati DDV, ali pa morda vendarle obstaja varianta, da se v gospodinjstvo prenesejo samo nepremičnine in en osebni avto, oprema (stroji, pohištvo, drugi os. avto) pa v d.o.o. Glede na to, da so bile nepremičnine pridobljene pred 1.1.2005, je stvar jasna - davčna osnova iz naslova nepremičnin se ne povečuje in ni potrebno obračunati in plačati DDV. Kako pa je z avtom, če ga prenese v gospodinjstvo, bil pa je nabavljen v s.p.-ju pred osmimi leti. Se tukaj poveča davčna osnova in obračuna DDV?

Lp
starči
Super računovodja
Super računovodja

Odgovor Napisal/-a starči »

Če češ koristiti olajšave, moraš prenesti vse po knjižnem stanju spja iz končne bilance. lp
slovan
Super računovodja
Super računovodja

Če gre za statusno preoblikovanje s.p.-ja v d.o.o. (ali z ustanovitvijo družbe ali pa prenosom podjetja na prevzemno družbo) potem se prenesejo vsa sredstva in obveznosti na presečni bilančni dan na d.o.o. (to pomeni na dan prenehanja opravljanja dejavnosti). Davčno gledano, se prenos izvrši po 2. točki 4 .odstavka 51.člena Zakona o dohodnini. K obrazcu priglasitve davčne obravnave je potrebno priložiti tudi Bilanco stanja na dan prenehanja opravljanja dejavnosti (iz katere je razvidna vrednost prenesenih sredstev in obveznosti). Poglejte pogoje v 668. členu ZGD-ja in tudi 669. členu v povezavi z ustanovitveno revizijo, kolikor je vrednost prenešenega premoženja večja od 58.422 EUR (14 mio SIT).

Torej katero bilanco stanja boste priložili k priglasitvi davčne obravnave???Brez nepremičnin???, ki jih boste predtem prenesli v gospodijstvo?? In za ta prenos upoštevali 146. člen Zakona o dohodnini??
Vendar ne glede na ta člen, ostaja obveza poračuna vhodnega DDV-ja, ker gre za spremembo pogojev = iz obdavčljive dejavnosti v neobdavčljivo "dejavnost" - prenos v gospodinjstvo (pri nepremičninah je obdobje spremembe pogojev 20 let). Pri avtomobilu pa je obdobje poračuna DDV že poteklo (oprema je 5 let), vendar pa bi s prenosom morali povečati davčno osnovo za razliko med primerljivo tržno vrednostjo in knjigovodsko vrednostjo.

LP
skrka
Nov član
Nov član

Stokrat hvala!

Meni se že počasi jasni, s.p.-ju bo pa mrak na oke padel, ko bo slišal za DDV od nepremičnin (no, pa saj sem že prej pripravljala teren).

Zdaj pa k mojemu razumevanju poračuna DDV za nepremičnine (pred sabo imam 111. člen Pravilnika o izvajanju ZDDV).

Če je bila nepremičnina pridobljena pred uvedbo DDV, je verjetno treba ugotoviti, kolikšen znesek bi bil takrat priznan kot odbitek DDV - torej 20% od vrednosti nepremičnine na dan pridobitve (znesek A).
Ta znesek po formuli iz omenjenega člena delim z (20 let X 365 dni), da dobim znesek popravka DDV na dan (znesek B). Nato znesek B pomnožim s številom dni, ko se je nepremičnina uporabljala v poslovne namene, to odštejem od zneska A in razlika je DDV, ki ga mora ob prenosu nepremičnin v gospodinjstvo poračunati.

A sem na pravi poti?

Lp
slovan
Super računovodja
Super računovodja

Niste na pravi poti, ker je sistem DDV-ja šele od 01.07.1999, kar pomeni, da je poračun samo od tega datuma naprej. Pred tem je bil sistem prometnega davka, ki pa z poračunom nima nič skupnega. Torej pri nepremičnini, če je nabavljena v s.p. pred tem datumom ni poračuna in vračila DDV-ja. Vam bo pa znanje ostale za naprej.

Sicer pa bi bil postopek izračuna pravilen (......nato znesek B pomnožim s številom dni, ko se je nepremičnina uporabljala za poslovne namene - število dni bi izračunali od dneva, ko ste dobili pravico do odbitka DDV, kar je praviloma datum prejema fakture....).

Še vedno pa nimate odgovora, na kakšen način bo prenešena oprema na d.o.o. oziroma ne poznate podrobnosti o preoblikovanju??? Ti podatki so pomembni za vaše nadaljne aktivnosti pri izdelavi davčnega obračuna oziroma računovodskega izkaza ob prenehanju. Eno je prenehanje opravljanja dejavnosti zaradi upokojitve in s tem prenos vseh/ali del sredstev in obveznosti nazaj na podjetnika oziroma v gospodinjstvo, drugo pa je preoblikovanje s.p. v d.o.o. oziroma prenos sredstev in obveznosti (ali prenos dela sredstev in obveznosti oziroma dejavnosti) na prevzemno družbo (bilančni presečni dan in s tem uporaba 5. odstavka 296. člena Zakona o davčnem postopku-Ur.l.RS 117/2006).

LP
skrka
Nov član
Nov član

Res burno obdobje je za mano. Tako burno, da sploh nisem utegnila odpisati in se še enkrat zahvaliti za vse odgovore, za katere sem več kot hvaležna. Moj s.p. je namreč tako lepo zabrkljal vse skupaj, da vsi podatki, ki mi jih je dal, preden sem mu naredila in oddala obračun davka, sploh ne držijo več. Ima namreč cel kup pametnih prijeteljev, s katerimi se ob kavici pogovarja in mu svetujejo, kaj naj naredi, da me je speljal na led, zdaj pa je potrebno popraviti obračun. Zadeva s preoblikovanjem s.p. v d.o.o. namreč ni bila pravočasno izpeljana, pa čeprav je imel vse skupaj dobro napeljano. V dobri veri, da gre za statusno preoblikovanje, sem naredila davčni obračun po pravilih, ki veljajo v tem primeru, zdaj pa gre za prenehanje dejavnosti zaradi upokojitve (in s tem prenos v gospodinjstvo), kjer pa veljajo druga pravila. No, pa veselo na delo!

Me pa vseeno še nekaj bega. Edino osnovno sredstvo, zaradi katerega bi zdaj morala popraviti obračun DDV, je novi osebni avto, nabavljen v letu 2007. Od njega nismo smeli odbiti DDV, zato menim, da popravka DDV ni potrebno delati. Vsa ostala osnovna sredstva so tako ali tako pridobljena pred več kot petimi leti, nepremičnine pa pred uvedbo DDV (1998. leta). Zalog ob zaprtju dejavnosti ni bilo. Razmišljam prav?

Lp
slovan
Super računovodja
Super računovodja

Če je bil avto nabavljen brez odbitka DDV, ker gre za osebni avto, potem seveda ni popravka DDV (v prometnem dovoljenju je vpisan lastnik: s.p.-janez novak ali janez novak). To pa pomeni, da ni potrebno popravljati obračuna. Bo pa ob prenosu/prepisu potrebno plačati DMV, kar pa ni več vaša stvar.
V davčni bilanci pa boste morali popraviti "davčne prihodke" za razliko med knjigovodsko vrednostjo in tržno vrednostjo osebnega avtomobila, druge opreme .....zaradi prehoda v gospodinjstvo (za nepremičnine tega izračuna ni potrebno, ker so pridobljene pred 01.01.2005)
Skrka: v dobri veri........ v računovodstvu se ne dela na podlagi dobre vere/zaupanja, da nekaj kar pravi tudi bo...., temveč verodostojne dokumentacije. Že pred izdelavo prvega davčnega obračuna bi morali od njega zahtevati "odločbo" o priglasitvi davčne obravnave, notarski zapis z bilanco na presečni dan itd...... in na tej podlagi izdelati zaključek s.p.-ja.

Lep dan vam želim.
skrka
Nov član
Nov član

Bo že držalo - če je človek naiven, je pač naiven. Ampak doslej se je ta stranka izkazala za poštenega človeka in z njim res nisem imela nobenih problemov. Sicer pa - vsaka šola nekaj stane. In če me bo tale stala le toliko, da bom naredila nov obračun, bo še kar poceni.

Sicer pa še enkrat res najlepša hvala za vse nasvete v zvezi s tem. Sem se ob tem primeru veliko naučila - ne samo strogo strokovnih rešitev, ampak tudi kaj o ljudeh.

Lp
Odgovori