Ob pripravi na končni obračun smo ugotovili, da imamo na kontu 1120 v breme znesek, v višini kot smo kupili v letu 2006 eurokovance, z namenom, da bomo imeli za začetek poslovanja v 2007 menjalni drobiž. Gre za kovance, ki so jih banke prodajale za začetni menjalni drobiž - eurokovanci. Ta postavka iz leta 2006 se je seveda kot otvoritveni saldo prenesla v 2007 in - tam ostala. Kako moramo pravilno te devize, ki to več niso, ampak čisto naše plačilni sredstvo, preknjižiti, na kateri konto in pa protikonto.
hvala za pomoč, lp
devizna sredstva v blagajni ob prehodu na euro
Moderator: Mirko Zbačnik
Ja res, je. Sem že ugotovila, da bi bilo bolj prav, če bi jih knjižila na konto 101-devizna sredstva v blagajni. Ampak zdaj za nazaj ne morem popravljat, moram pa to nekako pravilno speljat v letu 2007. Kaj menite o tem- otvoritveno stanje 2007 popravim iz 112 na 101 v breme, potem pa zaprem 101 v dobro - kaj pa je protikonto? Ali naj dam na nek prehodni konto? Kako bi storili vi?
-
febo
Če Vas pravilno razumem, imate saldo na 1120-devizna sredstva na računu.
EUR sredstva po 01.01.2007 niso devizna sredstva, zato ne knjižite na 101.
1120 - v dobro, 1000-v breme. Saldo 1120 bo nič, saldo denarna sredstva na blagajni bo pravilen.
In res, kako to da ste to ugotovili komaj letos ? Pazite da se Vam še enkrat ne zgodi enako.
LP

EUR sredstva po 01.01.2007 niso devizna sredstva, zato ne knjižite na 101.
1120 - v dobro, 1000-v breme. Saldo 1120 bo nič, saldo denarna sredstva na blagajni bo pravilen.
In res, kako to da ste to ugotovili komaj letos ? Pazite da se Vam še enkrat ne zgodi enako.
LP
Hvala za odgovor. Zakaj sem to opazila šele pri zaključevanju leta- res nimam pravega opravičila, pa vendar-v letu 2007 smo zamenjali računovodski program in sem se v bistvu vse leto prilagajala na ta novi program in se lovila z čisto novo logiko knjiženja - iz dosovega programa na Windovs, no pa vseeno to ni opravičilo. Se pa zgodi. Saj neposrednega vpliva na končni rezultat ta postavka ni imela, kar je bistveno. Hvala in lp