Poskusno delo-nujno!

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
VILLE66
Novinec
Novinec

Poskusno delo-nujno!

Odgovor Napisal/-a VILLE66 »

Lep pozdrav, imam en problem, in sicer, opravila sem poskusno dobo 6 mesecev, nakar je direktor z brezveznimi razlogi navedel, da mi poskusno delo oceni negativno, ter da mi podaljsa poskusno delo za 2-3 mesece (vem, da mi po zakonu lahko poskusno obdobje traja največ 6 mesecev).

Pogodba mi je že 12.2.2008 potekla, toda do danes nisem podpisala še nobene pogodbe, ker mi jo niso še pripravli. Ali ti po zakonu avtomatsko pripada pogodba za nedoločen čas??? :x

Zdaj pa sem v zagati, ker ne vem al podpisat pogodbo, ki navaja podaljšanje poskusne dobe al uveljavljat svoje pravice preko sindikata oz. inšpekcije???? :|

Problem je sledeč, ker vem, da če bom dobila pogodbo po "grdi poti" (sindikat, inšpekcija), imam lahko nenehne težave z nadrejenimi in spet lahko navde določene stvari proti tebi.

Če pa podpišem za podaljašnje pogodbe za poskusno delo, mi lahko reče čez 2-3 meseca ne rabimo te več!!!

Skratka kaj mi svetujete in kake so moje pravice in kako sem zavarovana, če bom izbrala pot pridobitve pogodbe po "grdi poti"???

Hvala za vaše odgovore!!! :D :D :shock:
urskav
Nov član
Nov član

Odgovor Napisal/-a urskav »

VILLE66
Novinec
Novinec

Poskusno delo

hvala urŠka za tvoj link,

ampak ne razumem dveh stvari, po eni strani navajajo - ocena mora biti podana pred potekom poskusnega dela, sicer se šteje, da je poskusno delo uspešno opravljeno.

po drugi strani pa-lahko delodajalec brez odpovednega roka odpove pogodbo o zaposlitvi na podlagi ugotovitve o neuspešno opravljenem poskusnem delu.

zdaj sem v dilemi, ker mi ni bila podana nobena ocena pred potekom poskusnega dela, ali mi na podlagi tega avtomatsko pripada, da je bilo poskusno delo uspeŠno opravljeno???

ali mi lahko zdaj delodajalec, brez odpovednega roka odpove pogodbo o zaposlitvi, ker kaooo nisem uspeŠno opravila poskusno dobo???

ti dve trditvi mi nekako ne vlečeta ena z drugo, al si jaz mogoče narobe razlagam???? :sneodobren: :sneodobren:

Velike črke so bile samodejno zamenjane z malimi.
Mirko Zbačnik
Moderator
Moderator
Kraj: Bloke, Postojna
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Mirko Zbačnik »

Imenovana mora biti komisija, delavec mora biti seznanjem o poteku ocenjevanja, dogovorjeno mora biti v pogodbi o zaposlitvi, podana mora biti jasna nedvoumna ocena pred iztekom poiskusnega dela. V morebitni odpovedi morajo biti navedeni točni razlogi in omogočen mora biti zagovor.

A v vašem primeru lahko govorimo o teh predpostavkah?

Res je, da pridobljena službe po "grdi poti" ni ravno dobra za odnose, da se počutite krivo - a v vašem primeru ne bi bili "grdi" vi. V kolikor bi bila pritožba upravičena, seveda. Gre za popolnoma legitimno pravico in nikogar niste izzigrali. Pokazali bi le svojo odloćnost. Upate lahko celo na to, da si vas delodajalec ne bo upal več nadlegovati. Vi le uveljavljate pravice iz delovnega razmerja.

A to mu boste morali dokazoati s korektnim odnosom do dela, sodelavcev, do vodstva ... da ne bi imel razloga posumiti, da ste težavni. V kolikor je delavec soliden, je delodajalec tudi do pripom, oziroma pritožb bolj dovzeten in delavcu to ne šteje v slabo.

PS.: Ne zamerite mogoče vam nevšečnemu odgovoru, pogledti je potrebno iz obeh zornih kotov, da dobimo realno sliko. :spomezik:
Bločeni so počeni, v papirček zaviti in na plank pribiti. (Slovensko ljudko otroško izročilo)
Mirko Slika
VILLE66
Novinec
Novinec

Poskusno delo

Pozdravljen Mirko!

Res hvala za tako izčrpen odgovor, res prijazno, take rabmo.... :D

No, da ti odgovorim naprej!

KOMISIJA: komisija mi je bila določena, vendar je eden izmed mojih ocenjevalcev zapustil firmo in zdaj je problem, ker moje komisije več ni oz. noben noče bit v komisiji, ker noče podpisat tisto, kar direktor zahteva!

OCENA: ocena mi ni bila podana pred iztekom pogodbe, ampak 2-3 kasneje in še to samo ustno, čes kao nisem osvojila vsa znanja ( tu ne gre samo zame, ampak tudi za fanta, s katerim sva isti dan začela najino poskusno delo in obema se je zgodilo isto).

ODPOVED: je še nisem dobola...hahah :roll:

Moram povedat, da nisem take sorte ljudi, ki bi stvari urejalia po grdi poti, ker si resnično želim pošten in dober odnos z mojimi nadrejenimi, ker se resnično trudim in želim pokazati, da mi delo ni odveč. Ma kaj, ko potem potegnem takratko!

Delala sem nadure-ZASTONJ(kar jih ni malo okoli 50nadur), delala sem sobote-ZASTONJ, ni problema vse je to čar začetništva pravjo, ampak,da na koncu izpadeš kot ničvredno bitje pa boli, ni kaj!

Očitno se moram še marsikaj naučit o tem krutem življenju, kaj čmo vsaka stvar ti da nekaj novega in te tudi nauči nekaj novega. Vsekakor pa se strinjam, da je stvari vedno treba pogledat iz dveh zornih kotov!!!! :D :D
Mirko Zbačnik
Moderator
Moderator
Kontakt:

A je neošteno, če za mnenje povprašate inšpektorat za delo? Je nepošteno, če zahtevate zakonitost?

Ravno zaradi zakonitosti morate iskati pravno pomoč! Namen ukrepanja inšpekotorata ni kaznovati, pač pa pomagati! Navadno je dovolj že njegov obisk.

Napak je kar mnogo, tako da kar na delo! Tudi to vas bo utrdilo. Marsikateri delodajalec se "omehča", ko vidi pred seboj odločno osebo.

:spomezik:

PS.: Izgubiti nimate kaj dosti!
Bločeni so počeni, v papirček zaviti in na plank pribiti. (Slovensko ljudko otroško izročilo)
Mirko Slika
VILLE66
Novinec
Novinec

poskusno delo

Joj hvala striček Mirko, res me potolažiš.......dobim kar zagon, ko preberem tvoje besede!

ja, sej res kaj pa lahko zgubim.....samo službo.....hahaha

Hvala.....pa lep dan ti želim :palca: :palca: :palca: :palca:
Mirko Zbačnik
Moderator
Moderator
Kontakt:

Če je namen delodajalca da vas odpusti, vas tdi bo, a naj vas zakonito, ali ne? :spomezik:

Če pa obstanete, je pa nasploh dobro. A potem jemljite to službo resno!

In veliko uspeha!

PS.: Jaz velikokrat pogledam na vse s pozitivne strani; res, da je v nekem trenutku vse črno, a ko se ozreš nazaj...

Lep dan!
Mirko Slika
Mirko Zbačnik
Moderator
Moderator
Kontakt:

Re: Poskusno delo-nujno!

VILLE66 napisal/-a:Pogodba mi je že 12.2.2008 potekla, toda do danes nisem podpisala še nobene pogodbe, ker mi jo niso še pripravli. Ali ti po zakonu avtomatsko pripada pogodba za nedoločen čas??? :x
:
Dovolj argumentiran razlog za posredovanje inšpektorata. V kolikor vam je delodajalec po poteku pogodbe dal delo je vaša prva pogodba pravno prekvalificirana na pogodbo za nedoločen čas! Ko boste morebiti podpisovali pogodbo, bodite pozorni na navedbo datuma podlisa pogodbe (veljavnost pogodbe je omenjena v sami pogodbi) in ne napišite, da ste pogodbo podpisali pred časom!

V praksi se "prekvalifikacija" pogodb uveljavlja v pravnih postopkih z delodajalcem (obisk inšpektorja, tožba).

P.S.: Ne zamerite, če sem malce piker :spomezik: - veliko uspeha!
Mirko Slika
Odgovori