Prevrednotenje naložbe na dan 31.12.2007

Moderator: Mirko Zbačnik

gradbeništvo
Računovodja
Računovodja
Kraj: Slovenia
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a gradbeništvo »

Slavan jaz bi imela še eno saj ne vem ali vprašanje ali le odgovor. Pri delnicah je težko reči ali jih kupiš dolgoročno ali za kratek čas. Trg vrednostnih papirjev nenehno vsak dan niha, zato je pri nabavi vrednostnega papirja težko določiti opredelitev ali dogoročno ali pojutrišnjem prodam in kupim donosnejšo. Jaz se o tem moram reči težko odločam. Za leto 2007 sem popravljala konec leta iz 06 na 17 in iz 17 na 06 po tem ko sem že imela čisto sliko kdaj sem oz. kdaj bom prodala preostanek.
Te pa le prosim, da mi malo bolj pojasnič ali je moje knjiženje pravilno. Jaz sem tako kot sem v prejšnem odgovorou napisala začela knjižiti glede na opis knjiženja v enem iksu iz l. 2006
L.P. Lidija
vesnak
Računovodski mojster
Računovodski mojster
Kraj: Celje

Odgovor Napisal/-a vesnak »

kakor jaz razumem vso situacijo, je problem v tem, da bi morali delnice, ki smo jih kupili preko borzne hiše že na dan 1.1.2006 prevrednotiti na novo tržno vrednost; delnice, ki so kupljene zato, da bi ustvarjale dobiček (oz.če imaš smolo izgubo) ne moreš knjižiti kot nabavno vrednost - prav razmišljam?

ker tega nismo storili, sem enostavno pred dilemo kako to knjigovodsko rešiti? ali naredim preračun sedaj na dan 1.1.2007 in knjižim takole:

preknjižba na dolgoročne delnice (prek kapitala) in sicer 068/17
nato delnice vrednotim po pošteni vrednosti to je vrednosti, ki je objavljena v tečajnicah in knjižim to razliko na 068/989. in potem iste knjižbe tudi naredim na dan 31.12.2007.

ko bom delala DDPO za leto 2007 pa vse tisto kar je nastalo iz naslova prevrednotenja (to je knjižbe na kontu 989) povečam prihodke (v kateri zaporedni št. DDPO obrazca=?) in od tega plačam 23% davka - ali pravilno razmišljam celotno problematiko ali ne?
Ajdovka
Nov član
Nov član

Odgovor Napisal/-a Ajdovka »

Knjižite popolnoma pravilno tako, kot ste napisali. Menim, da je najslabše, če vsako leto iste vrednostne papirje menjujete med konti 06 in 17, ker izgubite primerljivost. Načeloma so izjeme na kontih 06, kjer se točno ve, da gre za strateške dolgoročne finančne naložbe.

Sodeč na vaš opis imate predvsem naložbe, ki niso namenjene trgovanju, so pa razpoložljive za prodajo. To pomeni, da jih knjižite preko kontov presežka iz prevrednotenja na 95. Če ne gre za res zelo kratkoročne naložbe, stroka priporoča takšno knjiženje in ne napihovanja prihodkov in odhodkov.
Ajdovka
Nov član
Nov član

Odgovor Napisal/-a Ajdovka »

Še vesnak:
Ne, nič ne boste povečali za potrebe DDPO, saj presežki iz prevrednotenja niso obdavčeni. Knjižili boste zgolj razliko 06/954, če gre za veliko vrednost, pa še obveznosti za odložene davke.
slovan
Super računovodja
Super računovodja
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a slovan »

Gradbeništvo:
vaš način knjiženja je v redu, saj vrednotite delnice po pošteni vrednosti preko kapitala. Prihodki/odhodki bodo nastali, ko bodo vrednostni papirji prodani - odtujeni in tedaj jih tudi vključimo v poslovni izid - davčni obračun.

Pri vrednostnih papirjih, ki jih vrednotimo po pošteni vrednosti preko poslovnega izida, pa se vključujejo učinki prevrednotenja (na bilančni dan) v tekoči poslovni izid in zato vplivajo tudi na davčno bilanco.

Če kupujete vrednostne papirje zaradi presežkov denarnih sredstev, potem sodijo papirji prej v skupino razpoložljivih za prodajo (kratkoročni vrednostni papirji, ne glede na to, kdaj jih boste prodali) kot pa v skupino dolgoročnih vrednostnih papirjev. Če pa jih kupujete zato, da bi upravljali družbe in da bi vam delnice prinašale dobičke na dolgi rok, pa jih vključite v dolgoročne naložbe. Način vrednotenja pa je tako pri obeh vrstah enak (glede na ročnost).

Vesnak:
na davčno bilanco vam bo vplivalo le, če boste vrednostne papirje izmerili po pošteni vrednosti preko poslovnega izida.

LP
vesnak
Računovodski mojster
Računovodski mojster

sem sedaj šla malo analizirati te finančne naložbe in sicer:

leta 2004 (torej so lastniki delnic več kot tri koledarska leta) je d.o.o. kupila preko posredniške hiše delnice krke, petrola, mercatorja - da jih bo oplemenitila; ker niso potrebovali sredstev je to vsa tri leta stalo na kontu 17 po tisti ceni oziroma vrednosti kot je bilo takrat leta 2004.

ker kot kaže tudi še v kratkem te delnice ne bodo šle v prodajo, bi jaz to zadevo preknjižila na 06/17;
je pa tako, da je vrednost zgoraj navedenih delnic v teh treh letih narastla za 6-šestkratno vrednost! in to niso majhni zneski. moram pa reči, da je vrednost delnic od 31 12 07 do danes padla ogromno!

kakorkoli že: ali lahko obdržimo nabavno vrednost (to je po vrednosti po kateri smo tudi kupili delnice) v knjigovodskih evidencah in ne evidentiramo po tržni vrednosti?
namreč, res je, da knjigovodska vrednost predstavlja nerealno sliko podjetja, pa vendar: kakor razumem je potrebno za ta znesek prevrednotenja povečati osnovo za obračun davka na dobiček in od tega plačati 23% davka;
in glede na t o, da delnice sedaj padajo, bomo plačali davek od nečesa kar ni realno;
sama osebno menim, da je smiselno plačevati davek od dobička šele takrat, ko prodaš delnice in ne da moraš prevrednotovati vrednost delnic;
saj v končni fazi tudi fizična oseba prijavlja kapitalske dobičke šele takrat, ko prodaja in ne takrat, ko vse skupaj samo stoji na portfelju.

ponovno me zanima: ali je možno obdržati nakupno vrednost delnic in jo ne prevrednotovati?
slovan
Super računovodja
Super računovodja

Vesnak: vaše delnice prav gotovo spadajo med tiste delnice, ki jh moramo vrednotiti po pošteni vrednosti. Pri tem pa izberite merjenje po pošteni vrednosti preko kapitala, saj vam ta računovodska usmeritev ne vpliva na poslovni izid (in posledično tudi ne na davčno bilanco).
Torej: 06,17/95. Ko jih boste prodali, pa boste ugotovili dobiček, izgubo pri prodaji, ki bo vplivala tako na poslovni izid kot tudi na davčno bilanco.

Kot je že zgoraj povedano: na poslovni izid vam vpliva zgolj, če je vaša računovodska usmeritev merjenje naložb po pošteni vrednosti preko poslovnega izida (že beseda preko poslovnega izida vam pove, kam evidentirate prevrednotenja).

LP
vesnak
Računovodski mojster
Računovodski mojster

Slovan, prav hvaležna sem za ta odgovor! bom popravila pravilnik o računovodstvu in naredila tako kot ste predlagali: po pošteni vrednosti preko poslovnega izida; to, zakaj nisem že prej tako knjižila, bom enostavno zagovarjala, da sem spregledala - kar tudi dejansko je res (res sem pozabila na te knjižbe - in sicer enostavno iz razloga, ker se nič ne dogaja na njih že vrsto let!);
to, da bi pa morala plačevati po davčni bilanci, se mi pa zdi malce noro, ker čisto med nami: v dveh mesecih je padla vrednost za 50.000 € - in če bi po DDPO plačevali 23% davka, bi ta sredstva enostavno stran vrgli;

hvala še enkrat za bolj "po domače" tolmačenje okoli tega vrednotenja :lol: :lol: :lol:

Vesnak: vaše delnice prav gotovo spadajo med tiste delnice, ki jh moramo vrednotiti po pošteni vrednosti. [u][b]Pri tem pa izberite merjenje po pošteni vrednosti preko kapitala, saj vam ta računovodska usmeritev ne vpliva na poslovni izid (in posledično tudi ne na davčno bilanco).
Torej: 06,17/95. Ko jih boste prodali, pa boste ugotovili dobiček, izgubo pri prodaji, ki bo vplivala tako na poslovni izid kot tudi na davčno bilanco. [/b][/u]
Kot je že zgoraj povedano: na poslovni izid vam vpliva zgolj, če je vaša računovodska usmeritev merjenje naložb po pošteni vrednosti preko poslovnega izida (že beseda preko poslovnega izida vam pove, kam evidentirate prevrednotenja).
slovan
Super računovodja
Super računovodja

Vesnak! Verjetno ste mislili, da jih boste vrednotili po pošteni vrednosti preko kapitala, kajti napisali ste preko poslovnega izida!!!!

Vaš tekst:bom popravila pravilnik o računovodstvu in naredila tako kot ste predlagali: po pošteni vrednosti preko poslovnega izida;

LP
vesnak
Računovodski mojster
Računovodski mojster

mea culpa - se mi že čisto meša!

seveda sem mislila preko kapitala - čisto prepisovalna/klofarska napaka!

lp

Vesnak! Verjetno ste mislili, da jih boste vrednotili po pošteni vrednosti preko kapitala, kajti napisali ste preko poslovnega izida!!!!

Vaš tekst:bom popravila pravilnik o računovodstvu in naredila tako kot ste predlagali: po pošteni vrednosti preko poslovnega izida;

LP
Gitara
Računovodja
Računovodja

naložbe

Odgovor Napisal/-a Gitara »

Tudi mi smo imeli nakup delnic in jih bomo prevrednotili po pošt.vrednosti prek kapitala.zanima me pa , če smo jih v letu 2007 nabavili v različnih mesecih po različni vrednosti točke kako jih potem prevrednotiš.Po zadnji , po povprečni, ali....
Hvala in lep pozdrav.
sabinca
Začetnik
Začetnik

Odgovor Napisal/-a sabinca »

Še eno vprašanje na to temo.
Imamo kratkoročne fin.naložbe. Leta 2006 smo kupili 1000 enot po 10. Konec leta 2006 se je njihova vrednost dvignila na 12.000, kar sem prevrednotila (17/95), torej povečala vrednost. Leta 2007 smo 200 enot prodali po 17 na enoto. Konec leta je količina 800 enot, vrednost pa 9500.
Kako se knjiži prodaja?
A katera dobra duša to ve???

LP S
Odgovori