S.P. in porodniška
Moderator: Mirko Zbačnik
S.P. in porodniška
Sem (noseča) samostojna podjetnica.
Predviden datum poroda imam 16.06.2008.
Prosim vas za informacije, kako v mojem primeru deluje porodniški dopust in dopust za nego in varstvo otroka, glede na to, da svojo dejavnost izvajam samostojno, kar pomeni, da nimam nikogar zaposlenega.
Hvaležna bom vsakeršne informacije!
Nekatera vprašanja:
Kakšen status ima moje podjetje, ko sem jaz na porodnišekm dopustu?
Ali lahko oče/mož (redno zaposlen) polno koristi dopust za nego in varstvo otroka?
Ali lahko začasno (in za kako dolgo) prijavim moža kot pomoč v podjetju?
Kako je najbolje izpeljat porodniško, tako, da S.P. normalno deluje in da se kot družina ne rabimo odrečt porodniški(finančno)?
Predviden datum poroda imam 16.06.2008.
Prosim vas za informacije, kako v mojem primeru deluje porodniški dopust in dopust za nego in varstvo otroka, glede na to, da svojo dejavnost izvajam samostojno, kar pomeni, da nimam nikogar zaposlenega.
Hvaležna bom vsakeršne informacije!
Nekatera vprašanja:
Ali lahko oče/mož (redno zaposlen) polno koristi dopust za nego in varstvo otroka?
Ali lahko začasno (in za kako dolgo) prijavim moža kot pomoč v podjetju?
Kako je najbolje izpeljat porodniško, tako, da S.P. normalno deluje in da se kot družina ne rabimo odrečt porodniški(finančno)?
Ko boste na porodniškem dopustu, bo Vaše podjetje še naprej delovalo. Ali bo imelo prihodke oz. odhodke, pa je od Vas odvisno.
Vaš mož lahko uveljavlja vse pravice 15+75 dni.
Vaši ožji družinski člani lahko brezplačno pomagajo na Vašem podjetju, seveda ne za polni delovni čas. Na upravni enoti boste priglasili brezplačno pomoč za Vašega moža in v obrazcu navedli čas ko boste na porodniškem dopustu. Ko ta čas preteče lahko spet obnovite prijavo (tudi ko boste delala). Na zavodu za zdr. zav. boste prijavila brezplačno pomoč moža in mesečno plačevali pavšal za poškodbe pri delu 2,91 eur (obrazec REK-2).
LP

Vaš mož lahko uveljavlja vse pravice 15+75 dni.
Vaši ožji družinski člani lahko brezplačno pomagajo na Vašem podjetju, seveda ne za polni delovni čas. Na upravni enoti boste priglasili brezplačno pomoč za Vašega moža in v obrazcu navedli čas ko boste na porodniškem dopustu. Ko ta čas preteče lahko spet obnovite prijavo (tudi ko boste delala). Na zavodu za zdr. zav. boste prijavila brezplačno pomoč moža in mesečno plačevali pavšal za poškodbe pri delu 2,91 eur (obrazec REK-2).
LP
Ali lahko oče/mož (redno zaposlen) polno koristi dopust za nego in varstvo otroka? ... Ja
Če koga ne zaposlite, je "zamrznjeno" - Vi ne smete delati - niti formalno (kar se vidi na kakih dokumentih), niti dejansko - možnost kontrol (ki jih zares izvaqjajo!).
Torej za čas porodniške morate nekoga zaposliti - najbrž vsaj za polovični čas.
Vprašanje izvedbe, če mož pride v poštev - najbrž tudi z morebitnim neplačanim dopustom v svoji službi ne??? lp
Če koga ne zaposlite, je "zamrznjeno" - Vi ne smete delati - niti formalno (kar se vidi na kakih dokumentih), niti dejansko - možnost kontrol (ki jih zares izvaqjajo!).
Torej za čas porodniške morate nekoga zaposliti - najbrž vsaj za polovični čas.
Vprašanje izvedbe, če mož pride v poštev - najbrž tudi z morebitnim neplačanim dopustom v svoji službi ne??? lp
popoldanski s.p. in porodniška
Pozdravljeni!
Kako pa je s statusom popoldanskega s.p. med porodniško?
A moram tudi koga zaposliti ?
Hvala za odgovor in lep pozdrav!
pl.
Kako pa je s statusom popoldanskega s.p. med porodniško?
A moram tudi koga zaposliti ?
Hvala za odgovor in lep pozdrav!
pl.
Zaposlitev ni pogoj za poslovanje podjetja oz. doseganje prihodkov. Ponavljam, družinski člani lahko brezplačno pomagajo in ni ovir da soprog pomaga v času porodniške.
Če uredite njegov status, tako kot sem že prej napisal, potem ni ovir da dela. Zaradi porodniške ni potrebno zaposlovati novih ljudi.
BEE Vam pa srečno!

Če uredite njegov status, tako kot sem že prej napisal, potem ni ovir da dela. Zaradi porodniške ni potrebno zaposlovati novih ljudi.
BEE Vam pa srečno!
A potem pri popoldanskem s.p. veljajo enaka pravila glede zaposlitve delavca med porodniško kot pri rednem s.p.?
Ali vzdrži pri popoldanskem s.p. (imam zelo skromen letni promet in sem v bistvu začetnica) varianta "brezplačne" pomoči družinskega člana (moža) - t.i. kratkotrajno delo, ki ga le priglasiš pri Upravni enoti ter plačuiješ zdravstveni pavšal?
Ali je pomemben status tistega, ki nudi brezplačno pomoč (je zaposlen, je upokojenec, ni zaposlen, idt)?
Hvala za odgovor in lepe praznike želim!
pl
Ali vzdrži pri popoldanskem s.p. (imam zelo skromen letni promet in sem v bistvu začetnica) varianta "brezplačne" pomoči družinskega člana (moža) - t.i. kratkotrajno delo, ki ga le priglasiš pri Upravni enoti ter plačuiješ zdravstveni pavšal?
Ali je pomemben status tistega, ki nudi brezplačno pomoč (je zaposlen, je upokojenec, ni zaposlen, idt)?
Hvala za odgovor in lepe praznike želim!
pl
Kje pa naj povprašam, da bom dobila zagotov odgovor glede tega?starči napisal/-a:Moje mnenje je, da ni izvedljivo samo z institutom "pomoč družinskih članov" : omejitev 40 ur mesečno; predvsem pa po mojem že sam izraz "pomoč" pomeni, da ne dela samostojno, da ne more nadomestiti nosilca dejavnosti.
Lahko da sem prehud pesimist - upam, da Vam bo uspelo! lp
Do sedaj so vsi, ki sem jih vprašala odgovarjali nekoliko nesigurno.
Absurdno se mi je sploh zdelo, da so vsi svetovali, naj povprašam računovodkinjo, kot da je ona odgovorna za vse in je enciklopedija v malem za vse možno
Včasih pa res preveč pričakujejo do računovodstva.
Ni varianta "brezplačne", ampak je brezplačna pomoč. Zakonsko je definirana v 12.a členu Zakona o preprečevanj dela in zaposlovanjana na črno in je opredeljeno kot kratkotrajno delo (do 40 ur na mesec). Niso opredeljene zakonske ovire (katera dela so dovoljena in katera ne v okviru kratkotrajnega dela), ampak samo obseg del (do 40 ur na mesec). Ker velja pozitivna zakonodaja, oz. dovoljeno je če ni izrecno prepovedano, izhaja da zakonec v teh okvirih lahko ustvarja tudi dohodek podjetja.
LP

LP