sem čist zmeden zaradi zaloge trg. blaga. V BS izkazujem zalogo ali jo moram tudi v bilanci uspeha in mi vpliva na rezultat. Sem S.P. z enostavnim knjigovodstvom. Pri bilanci uspeha sem upošteval kot povečanje, ampak mi ajpes ne spusti skozi in mi javlja napako (ker imam v bilanci stanja zalogo trgovskega blaga). Če pri uspehu ne upoštevam zaloge TB, mi gre ajpes skozi ampak z drugačnim rezultatom.
PROSIM ZA RAZJASNITEV ZMEDE.
nujna pomoč - zaloga trgovskega blaga
Moderator: Mirko Zbačnik
Zaloga trg. blaga, materiala, proizvodov se vpisuje samo v bilanco stanja in vpliva na stanje Vaše aktive, ne vpliva pa na poslovni izid. V izkazu poslovnega izida se stanje zalog ne vpisuje (tudi ne vem kje bi vpisali).
V izogib težavam v prihodnjosti, poiščite računovodski servis naj Vam naredi zaključni račun.
LP

V izogib težavam v prihodnjosti, poiščite računovodski servis naj Vam naredi zaključni račun.
LP
V bilanci uspeha se prikazuje razlika v tistih zalogah, ki ste jih prioizvedli v lastnem podjetju - s.p.-ju in je poraba materiala, dela, drugih storitev prikazana tudi kot strošek - to je zaloga nedokončane proizvodnje in zaloga gotovih izdelkov. Ker zaloge niso prodane, smete stroške za izdelavo teh zalog "zadržati" v zalogah in zato vplivajo na poslovni izid - bodisi kot zmanjšanje ali kot povečanje prihodkov.
Trgovsko blago je nabavljeno z namenom prodaje - ne pa proizvodnje/predale itd, to pomeni, da ga v enaki obliki prodate naprej. In ko ga prodate, predstavlja to na eni strani odhodek/strošek in na drugi strani prihodek. Stanje zaloge na koncu obdobja se izkazuje samo v bilanci stanja.
LP
Trgovsko blago je nabavljeno z namenom prodaje - ne pa proizvodnje/predale itd, to pomeni, da ga v enaki obliki prodate naprej. In ko ga prodate, predstavlja to na eni strani odhodek/strošek in na drugi strani prihodek. Stanje zaloge na koncu obdobja se izkazuje samo v bilanci stanja.
LP
-
zakladničarka
- Računovodja

- Kraj: Slovenija
v izkazu poslovnega izida morate vpisati nabavno vrednost prodanega trg.blaga;
v bilanci stanja pa stanje zalog trovskega blaga na dan 31.12.2007.
izračun nabavne vrednosti prodanega trg.blaga:
zaloga 1.1.2007
+ nabave v letu 2007
- končna zaloga 31.12.2007
= nabavna vrednost prodanega blaga, ki jo vpišete v ipi.
lp
Velike črke so bile samodejno zamenjane z malimi.
v bilanci stanja pa stanje zalog trovskega blaga na dan 31.12.2007.
izračun nabavne vrednosti prodanega trg.blaga:
zaloga 1.1.2007
+ nabave v letu 2007
- končna zaloga 31.12.2007
= nabavna vrednost prodanega blaga, ki jo vpišete v ipi.
lp
Velike črke so bile samodejno zamenjane z malimi.